Lite våld gör också ont - brädspelet

Alla barn har rätt till ett liv fritt från våld. Idag är våldshandlingar normaliserade inslag i ungas vardag och i deras nära relationer. Men det är få unga som identifierar att det som de har varit utsatta för är våld och många saknar kunskap om att handlingarna även kan vara brottsliga.

Vad är brädspelet Lite våld gör också ont?

Vi behöver vara tydliga med att våld aldrig är okej. Genom brädspelet Lite våld gör också ont vill vi belysa frågan om vad våld är och göra det pratbart. I spelet får de unga själva svara på frågor om våld och öva på att säga ifrån. Vi vill hjälpa dem sätta gränser mot våld och inspirera till att vara en schysst kompis. två emojis som ler mot varandra

Tanken är att spelet ska öppna upp för reflektion och samtal kring relationer, känslor, våldets konsekvenser och fokusera på barn och unga som aktiva åskådare som kan vara med och göra skillnad. 

Synliggör vi våldet kan fler barn och unga som känner igen sig få den hjälp och stöd de har rätt till för ett liv fritt från våld.

På den här sidan kan du ta del av information om brädspelet och stödmaterial för dig som spelledare. Du kan läsa mer om vad våld är och hur du kan stötta om det dyker upp frågor eller funderingar kring situationer som inte är okej. Spelet är framtaget med medel från Brottsofferfonden. 

Din roll som spelledare 

Brädspelet Lite våld gör också ont är tänkt att spelas med en grupp som leds av en vuxen spelledare. Spelledarens roll är att leda spelet, ställa frågor och att fånga upp svaren. Det är din uppgift att ställa följdfrågor och göra det till en stund med utrymme för reflektion.

Det kan också hända att det dyker upp en situation när du känner att ett barn i gruppen skulle behöva mer stöd. Vi har tagit fram en affisch med information om olika organisationer och verksamheter dit man kan vända sig för att få stöd och hjälp. Tipsa gärna om dessa i samband med att ni spelar. 

Affisch med kontaktuppgifter till organisationer som barn och unga själva kan höra av sig till.

Ta del av spelet 

Brädspelet finns både i en upptryckt upplaga och för att ladda ner och skriva ut. Just nu testar vi spelet som en pilot och du får gärna pröva att spela det. Hör av dig till oss för att ta del av spelet.
Mejla: fritt.fran.vald@socialnordost.goteborg.se 

Hur förebygger vi våld?

Att upptäcka våldsutsatthet och våldsutövande är avgörande för att bryta pågående våld och förebygga att våldet upprepas så att barn och unga kan få tillgång till hjälp och stöd. Men det är lika viktigt att stärka det långsiktiga, proaktiva förebyggande arbetet så att våldet aldrig uppstår. 

I utformningen av det proaktiva våldsförebyggande arbetet guidas vi av Situationell handlingsteori (P-O Wikström). Det kan till exempel handla om att motverka våldsaccepterande normer och värderingar. Arbeta för att våldet inte normaliseras eller utvecklas till ett vanemässigt handlande. En strategi i ett sådant arbete kan vara att vi är fler som säger ifrån och markerar mot våld. På så sätt kan normer utmanas och det kan bidra till att fler avstår från att använda våld i olika sammanhang.  


”Våld är varje handling riktad mot en annan person, som genom att denna handling skadar, smärtar, skrämmer eller kränker, får denna person att göra något mot sin vilja eller avstå från att göra något den vill”   

 Per Isdal

Våldspyramiden

Våldspyramiden är en modell för att illustrera våld. De flesta känner till att handlingar högst upp i pyramiden är våld. Dessa handlingar förekommer i lägre utsträckning än handlingar längre ner i pyramiden. Längst ner i våldspyramiden finns sådant våld som händer ofta. Det är blickar, himla med ögonen, kommentarer eller rasistiska skämt. Vi kanske inte tänker att det är våld men för den som är utsatt är det så. 

I en proaktiv våldsförebyggande ansats behöver vi motverka våldet längre ner i pyramiden. Om våldet längre ner tolereras, ursäktas eller ignoreras finns det en risk att de handlingarna normaliseras. Det finns också risk att handlingarna högre upp i pyramiden utvecklas i miljöer där även det lindrigare våldet tillåts. 

Våldspyramiden som visar olika typer av våld, hur ofta det förekommer och hur vi erkänner det som våld.  

 Tre nivåer av våldsprevention  

Förebyggande insatser brukar delas upp i tre nivåer, universell, selektiv och indikativ nivå. Det är viktigt att det finns insatser på alla dessa nivåer. 

  • Den universella nivån riktar sig till breda målgrupper oavsett erfarenhet eller risk för våld.
  • Den selektiva nivån riktar sig till målgrupper som befinner sig i riskzonen för att utöva eller utsättas för våld.
  • Den indikativa nivån är insatser till målgrupper där våldet redan är ett faktum och handlar ofta om stöd och behandling från exempelvis Socialtjänst och Kriminalvård.

En kommun fri från våld - en våldspreventiv satsning 

Metodmaterialet ”Lite våld gör också ont” är del av en långsiktig våldsförebyggande satsning som bygger på konceptet ”En kommun fri från våld”. Förutom fokus på var man kan få stöd och hjälp utgår arbetet inom satsningen från fyra principer: 


  1. Ökad kunskap om våld och sambandet mellan ”lindrigt” och grovt våld.
    Denna princip handlar om att synliggöra våldet och motverka att våldet normaliseras. 

  2. Synliggöra sambandet mellan destruktiva könsnormer och våld.
    Denna princip handlar om att synliggöra normer kopplat till kön som kan understödja våldsutövande.
  3. Åskådarperspektivet.
    Denna princip handlar om att få fler att vara aktiva åskådare innan, under eller efter våld. Den handlar också om förståelse för att våldet är allas angelägenhet där vi alla kan göra skillnad. 
  4. Ökad förmåga till självreglering.
    Denna princip handlar om en ökad förmåga av självreglering för att lättare kunna avstå från att använda våld bland de som redan överväger det. 

Arbetet med principerna inom satsningen tar främst riktning på den universella nivån för att nå en bred målgrupp med ett gemensamt budskap att våld aldrig är okej.

Det behöver göras där barn och unga befinner sig och ju tidigare vi börjar desto bättre.

Vill du veta mer om hur du kan arbeta med satsningen i din verksamhet?

Kontakta fritt.fran.vald@socialnordost.goteborg.se om du vill veta mer om hur Socialförvaltning Nordost och Sydväst arbetar med konceptet. 

Kom igång med ditt våldsförebyggande arbete

För dig som vill lära dig mer och komma igång med ditt våldsförebyggande arbete finns olika typer av utbildningar att fördjupa sig i.

Kostnadsfri kompetensutveckling i Göteborgs Stad

Kompetenscentrum främjande och förebyggande erbjuder ett antal olika utbildningar för dig som vill komma igång med ett våldsförebyggande arbete.

Utbildningar från Kompetenscentrum främjande och förebyggande

Att förebygga våld - en grundkurs av Jämställdhetsmyndigheten

En kurs för dig som vill få mer kunskap om hur ett förebyggande arbete mot mäns våld mot kvinnor kan bedrivas och utvecklas. Du lär dig hur arbetet kan planeras och genomföras i fem steg. 
 
Webbutbildning: Att förebygga våld - en grundkurs