Vår förskola

Förskolan är byggd för cirka 144 barn och är uppdelad i åtta avdelningar. Avdelningarna knyts ihop av ett gemensamt projektrum på varje plan där barn och pedagoger möts i olika sammanhang och åldrar för utforskande, undervisning och lärande. Varje avdelning består av tre rum, varav ett är en ateljé för det kreativa skapandet.

I våra lärmiljöer kan barnen vara kompetenta i sammanhang där lärande och utforskande står i fokus. För oss är kunskap en process där människosyn speglas i både miljö och arbetssätt. Barnens intressen, behov och erfarenheter är viktiga delar i verksamheten och ska prägla hur vi iscensätter lärmiljöer som lockar barnen tillsammans med pedagoger att utforska, förundras och leka.

Förskolan får sin mat från Kärraskolans fantastiska tillagningskök som ligger i samma byggnad, alldeles intill förskolans pedagogiska matsal. Barnen serveras måltider, där de själva ser vad som erbjuds och utifrån det gör sina egna val. Pedagogerna finns alltid med barnen för att se och hjälpa till vid behov.

Pedagogik och profil ”språkutvecklande arbetssätt”

Vi arbetar utifrån de styrdokument som gäller, skollagen och Lpfö18.

På Klockarevägens förskola har vi valt att arbeta med språkutveckling i fokus. Detta innebär att vi använder oss av Tecken som stöd (TAKK) och bildstöd som ett komplement till det verbala språket. Barnlitteratur är också ett verktyg som vi medvetet använder oss av i det vardagliga arbetet, såsom högläsning, boksamtal och dialoger. Avdelningar arbetar i olika projekt, utifrån barnens behov, ålder och intressen, där det språkutvecklande arbetssättet är i fokus. Alla pedagoger deltar i läslyftet och utvecklingsgrupper för att ta del av ny forskning utifrån Skolverkets filmer, vetenskapliga artiklar, samt att vi använder oss av forskningsbaserad litteratur som härleds till barnens språkutveckling.

Utemiljö

På vår stora gård möts förskolans barn i alla åldrar i lek och lärande. På gården finns det gott om möjligheter för lek och utforskande, både enskilt och i grupp. Gården är byggd utifrån att barnen ska kunna mötas och lära tillsammans i olika naturmiljöer, stationer och aktiviteter. De lärmiljöer vi har inne försöker vi också skapa ute med till exempel konstruktion, motoriska övningar och högläsning, samt möjlighet till skapande i olika estetiska uttrycksformer. Vi använder också närmiljön och skogen som vår lärmiljö

Personal

På förskolan arbetar legitimerade förskollärare tillsammans med barnskötare i team för att skapa en helhet runt barnen, som främjar varje barns utveckling och lärande. Vi arbetar målinriktat utifrån förskolans läroplan och dess värdegrund genomsyrar vårt förhållningssätt och arbetssätt.

Vi arbetar i en lärande organisation vilket innebär att pedagoger regelbundet träffas i lärgrupper av olika slag för reflektion, inspiration, analys av utbildning och verksamhet, utvärdering och utveckling.

En dag på förskolan

Trygghet och omsorg är grundpelare i verksamhet på förskolan. Barnen ska känna sig trygga med att komma till förskolan och vårdnadshavare ska känna tillit och trygghet till verksamheten.

Att bygga tillitsfulla relationer tar tid och är något vi fokuserar på från första mötet med er som familj. Vi har stark tilltro till att det vi fokuserar på växer. Av den anledningen väljer vi att fokusera på det som är positivt och det som fungerar. Vi är flexibla och testar olika lösningar.

Alla barn är unika och alla barn är kompetenta. Det är vår uppgift att möta ditt barn där det befinner sig.    

Förskolan öppnar klockan 6 och första stunden är barn och pedagoger tillsammans i projektrummet på nedre plan

Frukosten äter de äldsta barnen i vår pedagogiska matsal och de yngre barnen i projektrummen klockan 8.00. Likaså gäller lunchen och mellanmålet.

Under förmiddagen bedriver vi undervisning genom olika aktiviteter utifrån barnens intressen och nyfikenhet både ute- och inomhus.

Någon gång under dagen har vi möten med barnen där vi tillsammans reflekterar, lyssnar och lär. Under dagen är barnen i olika konstellationer, i både större och mindre grupper beroende på aktivitet.

Klockan 11.30 serveras lunch och för många barn är det sedan lite lugnare aktiviteter eller vila.

Mellanmål serveras från klockan 14.00.

Från cirka klockan 16.30 och fram till förskolan stänger är vi oftast tillsammans i projektrummet på ett av planen.

Vi tar tillvara traditioner på olika sätt och utifrån olika hemkulturer. Vi har nära till grönområden och alla barn oavsett ålder tar promenader i mindre grupper till dessa.

Varje år har vi vårdnadshavaremöte. Vi bjuder även in till ett utvecklingssamtal, där vi tillsammans med vårdnadshavare samtalar om det enskilda barnet. På våren firar vi Förskolans dag, där pedagoger och barnen tillsammans har olika former av aktiviteter. Vid läsårets slut bjuder vi in vårdnadshavare till en gemensam sommaravslutning.

Pedagogisk dokumentation

Läroplanen betonar att alla barn är kompetenta och rika. Barnen bär med sig erfarenheter, tankar och funderingar som blir synliga i samspelet med andra människor.

Pedagogerna dokumenterar utbildningen i förskolans plattform, Unikum, vilket vårdnadshavare kan ta del av. Där kan du som vårdnadshavare läsa om aktuell information som gäller förskolan.