Bild på två orienteringsinstruktörer.

Månadens Tränare

Hos oss på Katrinelundsgymnasiet har vi förmånen att ha några utav dom främsta idrottarna i Sverige iinstruktörer/tränare inom sin respektive idrott som. Detta är vi väldigt stolta över och vi kommer därför här att presentera dom genom en kort intervju.

Läs om våra duktiga tränare i orientering: Lina, nuvarande landslagslöpare med flera VM-medaljer i bagaget. Fredrik, f.d. landslagslöpare, även han med VM-medaljer och numera triallöpare på elitnivå.

Berätta om eran respektive karriär inom orienteringen.

När började ni orientera och varför?

Fredrik: Jag blev infödd i orienteringen och med ute på tävlingar sedan väldigt liten. Sprang min första tävling själv som 8-åring och innan dess med föräldrar. När hela övriga familjen håller på med orientering så har man inte så mycket val som liten utan bara följa med, men jag minns att jag gjorde det med glädje.

Lina: Även jag började i tidig ålder då hela min familj orienterade, så jag har väldigt lik start in i sporten som Fredrik. Inför gymnasiet blev jag antagen till Riksorienteringsgymnasiet i Eksjö, där även Fredrik blivit antagen ett par år tidigare.

Hur gamla var ni när ni togs ut i landslaget?

Fredrik: 2012 sprang jag mitt första mästerskap, Europamästerskapen i Falun (26 år gammal). Innan dess sprang jag någon världscup, en del B-landskamper, läger med landslaget och som junior så sprang jag även Junior-VM och tog medaljer där. Så innan jag la skorna på hyllan har jag hunnit med 3st VM, 4st EM och 6st mästerskapsmedaljer.

Lina: Jag sprang min första världscup 2009 (21 år). Jag gjorde mästerskapspremiär på EM i Falun 2012 (24 år), och sprang sedan VM samma år, där jag debuterade med en 11:e plats. Som junior (upp till 20) sprang jag ett junior-VM som resulterade i ett guld i stafett. Fram till nu har jag deltagit på 7 VM med 2 VM-guld (stafett) och 1 VM-silver (individuellt, 2019) som främsta resultat.

Hur mycket tränar ni?

Fredrik: Det känns inte som jag tränar så mycket just nu utan mest håller igång, men då jämför jag mig med mig själv för några år sedan. Så ca 7h löpning/vecka (ca 10 mil) och för mig känns det väldigt lite då veckorna för några år sedan var minst det dubbla.

Lina: Då min satsning är pågående tränar jag mycket. Ca 12 pass i veckan, men det kan variera till något mer/mindre beroende på period. Det blir mycket ren löpträning (snittade ca 15km per dag under 2019), men givetvis en hel del orientering och styrketräning samt alternativpass vid behov.

Vad har ni för drömmar och mål framöver med er egen satsning på idrotten samt jobbet som tränare?

Fredrik: Just nu för min del (Fredrik) så finns det en sak som jag fortfarande vill klara av, det är att springa milen under 30min. Då det är något som alltid har funnits med mig under min elitkarriär men inte haft tid till att fokusera på. Så håll utkik så ser vi om jag lyckas.

Lina: Mitt mål med satsningen är individuellt VM-guld, och för att nå det gäller utveckling både tekniskt och fysiskt samt att hålla mig skadefri.

Angående jobbet så är det att bli RIG-tränare här på Katrinelund, samt utvecklas till ännu mer kompletta tränare och kunna hjälpa fler aktiva i deras resa mot stora mästerskap.

Hur arbetar ni på orienteringsgymnasiet och vilka mål har ni?

Ett drömmål som finns hos är att bli ett RIG, och vi jobbar hela tiden på att bli bättre och bättre. Vi är bra på att tänka framåt och hela tiden tänka på förbättringar, små som stora saker.
Först och främst är det att se till att de bästa lokala orienterarna väljer oss före ett RIG på annan ort och på så vis stärka vårt säte här. Vi jobbar hårt med att visa vårt arbete via sociala medier så att fler får inblick på vad vi gör bra etc.

En bild som visar gräs, utomhus, person, fält

Automatiskt genererad beskrivningVårt kortsiktiga mål är att de elever som går hos oss ska få lära sig alla delar i elitorientering består av, utifrån ett perspektiv om en långsiktig satsning. Att varje individ ska få utveckla sig efter sin egen nivå och status till att nå sina individuella mål.


Hur ser en arbetsvecka med eleverna ut?

En del av arbetsveckan handlar om förberedelser för kommande träningar, bland annat att hänga ut kontroller i skogen till träningarna. Det blir hela tiden mycket elevkontakt då varje individ i gruppen har olika förutsättningar, så även om vi planerar en grundplan för hela orienteringsgymnasiet så blir det många individuella upplägg under veckorna. Under själva träningstillfällena jobbar vi både med uppföljning “in-action” samt kommunikation före/efter löpta orienteringsbanor.
Utöver den praktiska träningen blir det en hel del teoritillfällen där vi föreläser/diskuterar med eleverna om allt från grunder i orienteringsteknik till det långsiktiga tänket för att bli en elitorienterare.

Hur går uttagningen till?

Vi väljer ut ett urval av alla sökande med förstahandsval till oss som vi sedan träffar och intervjuar samt att de får köra ett löp test som vi kör varje år. Detta, tillsammans med resultaten som de sökande har presterat under året, gör att vi skapar oss en så samlad bild som möjligt av elevens potentiella förutsättningar för att gå på orienteringsgymnasiet. Detta leder till att vi erbjuder 8st (4 killar och 4 tjejer) som får börja hos oss.
Vi erbjuder även de sökande att komma och vara med på våra träningar innan ansökningstiden har gått ut samt även under våren så de får en ännu bättre bild av vad som väntar.

Intervju och foto: Erika Eliasson