Nu har våra lärlingselever hos äldreboendet tre stiftelser tagit studenten.

Publicerad 11 juni 2020

De fem lärlingarna, som nu är färdigutbildade undersköterskor, har under 2,5 års tid arbetat två respektive tre dagar i veckan, samtidigt som de gått resten av tiden på Vård- och Omsorgsprogrammet på Katrinelundsgymnasiet i Göteborg. Stort Grattis!

Lärlingstiden har inneburit praktik med lärande i arbetet och eleverna har fått lärlingslön. Handledare har funnits tillgängliga under hela studietiden även om arbetsuppgifterna till stor del har varit självständiga.

Gunhild Karlsson är lärare på Vård och Omsorg på Katrinelundsgymnasiet i Göteborg.
Hon kommenterar lärlingsutbildningen och samarbetet med Tre Stiftelser:
”Vi har haft ett unikt samarbete med Tre Stiftelser i tolv år nu. Det fungerar ypperligt, mycket därför att de satsar mycket på utbildning och att deras handledare är så engagerade. Många lärlingar har passerat och många är minst lika duktiga som de elever som läser Vård och Omsorg på heltid. Lärlingsprogrammet är en tillgång och bra som alternativ. Ungdomar väljer kanske den här vägen eftersom de är trötta på skolan efter tio års studier. Då kan det vara befriande att komma ut på en arbetsplats. Ofta har de också högre betyg – det krävs mognad att våga välja att vara på en arbetsplats med bara vuxna när man bara är sexton år. Vi vill ju gärna att det är fler elever som väljer lärlingsprogrammet eftersom det finns ett stort behov i äldreomsorgen. Tyvärr är det dock en begränsning på praktikplatser. Det är inte tillräckligt många verksamheter som har förstått nyttan och vill ta sig tid att satsa på att ta in lärlingar. I framtiden hoppas vi på fler sökande och även fler praktikplatser.”

Som gymnasielärling med GLA, Gymnasial lärlingsanställningen, delar man sin studietid mellan att gå i skolan och att vara anställd av en verksamhet där eleven lär sig yrket. Det innebär att eleven har möjlighet till gymnasieexamen med högskolebehörighet samtidigt som den får arbetslivserfarenhet, lön och ett nätverk som hjälper till att avancera fortare, direkt efter gymnasiet.Du är ute på en arbetsplats 2-3 dagar i veckan och resten av tiden är du i skolan. På arbetsplatsen lär du dig det mesta som ingår i yrkesämnena med hjälp av en handledare. I skolan läser du övriga ämnen tillsammans med dina klasskompisar i lärlingsklassen. Lärlingsutbildningen passar dig som gillar att arbeta praktiskt och är motiverad för att arbeta självständigt tillsammans med dina lärare och dina handledare på praktikplatsen.