En ung kvinna sitter och jobbar på en laptop i lastutrymmet på en stor kombibil. Foto: Andrew Neel.

Informationsträffar online

Behöver du mer information innan du gör en ansökan till komvux? Vill du ha en genomgång av hur webbansökan fungerar? Eller vill du veta mer om yrkesutbildningar och gymnasieexamen? Det är bara några exempel på vad du kan få reda på under våra informationsträffar. De är till för att din studietid ska bli så bra som möjligt. För tillfället hålls alla informationsträffar online.

Ansökan steg för steg

Har du bestämt dig för att börja plugga på grundläggande eller gymnasial nivå? Behöver du komplettera ditt gymnasiebetyg för att komma in på din drömutbildning? Då ska du söka utbildningen i vår webbansökan.

Men om du känner dig osäker på hur du ska göra bör du gå på den här informationsträffen. Då går vi igenom ansökan steg för steg och efteråt kommer du att på egen hand kunna fylla i din ansökan och ta första steget mot ditt mål.

Informationen ges på lätt svenska.

Boka här

Yrkesutbildning inom kommunal vuxenutbildning

Drömmer du om ett jobb inom byggbranschen eller vill du hellre köra buss? Kanske brinner du för att ta hand om människor? Oavsett vilket ditt närmsta mål är i yrkeslivet finns det massor av yrkesutbildningar att välja bland.

På denna informationsträff berättar vi om vilka yrkesutbildningar som brukar starta i Göteborg och Göteborgsregionen.

Du får också reda på hur ansöker till en yrkesutbildning i Göteborg eller en annan kommun. Du kan nämligen söka en yrkesutbildning i vilken som helst av de 13 kommunerna i Göteborgsregionen. 

Under informationsträffen får du också reda på vilka studieformer som finns och vi berättar mer om olika förkunskapskrav.

Boka här

Gymnasieexamen från kommunal vuxenutbildning

Har du läst på gymnasienivå tidigare, men inte fått en gymnasieexamen, kan du komplettera de kurser du redan läst med nya kurser. På så sätt kan du sätta ihop en examen. Om du inte har läst på gymnasiet tidigare kan du självklart också läsa till en gymnasieexamen. På den här informationsträffen får du reda på hur du går till väga.

Du får bland annat reda på vad krävs för att få ut en gymnasieexamen från kommunal vuxenutbildning.

Du får också tips på hur du kan tänka kring innehållet i en examen och hur du själv kan planera med hjälp av information och verktyg på webben.

Om du behöver stöd när du planerar din examen kan du boka tid hos en studie- och yrkesvägledare. På den här informationsträffen får du reda på hur våra studie- och yrkesvägledare arbetar för att ge dig det stöd du behöver.

När du är klar med dina studier har du kommit till den trevliga stund när du ska begära ut ditt examensbevis. Vi berättar om vad du bör tänka på då.

Boka här

Så här fungerar kommunal vuxenutbildning

Innan du verkligen tar steget och ansöker till en utbildning på komvux har du säkert många frågor om hur det egentligen går till. Finns det olika sätt att studera? Hur kan jag försörja mig under studietiden? Ingen fara! På den här informationsträffen får du reda på en massa praktiska detaljer.

Du får reda på viktiga saker som studieperioder och studietakt samt hur de hänger ihop med studiemedel. Under detta moment berättar vi självklart också om Centrala studiestödsnämnden (CSN). Det är ju hos dem du ansöker om studiemedel.

I många fall kan du välja om du vill studera i grupp eller på distans. Eftersom alla människor är olika passar inte alla studieformer alla. Här berättar vi om de olika studieformerna så att du kan göra ett klokt val som passar just dig.

Eftersom du söker en kurs på webben måste du skapa ett konto i vår webbansökan. Vi berättar hur du gör.

 Eftersom din studietid ska bli så bra som möjligt är det viktigt att du har en tydlig studieplanering. Här får du veta mer.

Boka här

Gymnasiekompetens — reell kompetens

Behöver du veta mer om vad gymnasiekompetens innebär? På den här informationsträffen får du den kunskapen. Vi förklarar också begreppet ”reell kompetens” och berättar om hur du kan få grundläggande behörighet.

Boka här

Utbildningsalternativ för vuxna

Vad vill du bli nu när du är stor? Oavsett vilket ditt mål är finns det olika utbildningsalternativ för dig som är vuxen.

På den här informationsträffen förklarar vi det svenska utbildningssystemet och visar på de olika vägar du kan gå för att nå ditt mål. Vi berättar också om skillnader och likheter mellan de olika utbildningsformerna.

Boka här

Vägen till eftergymnasiala studier

Lärare, läkare, dietist och ingenjör är alla spännande yrken som kräver studier på universitet eller högskola. Det finns såklart många fler. Om ditt mål är att studera vidare efter gymnasieexamen bör du gå på den här informationsträffen.

Du får bland annat reda på vad som krävs för att studera på eftergymnasial nivå. Vi förklarar även begreppet ”behörighet” och berättar om vad det egentligen innebär att konkurrera med andra om en utbildningsplats. Vi pratar alltså om urval.

Boka här

För dig med avslutad utländsk utbildning

Om du läser sfi på lägst D-nivå och har en fullständig utländsk gymnasieutbildning eller högre utbildningsbakgrund bör du gå på denna informationsträff.

Här får du reda på vilka möjligheter som finns för dig som har en avslutad gymnasieutbildning, yrkesutbildning eller högskoleutbildning från ett annat land.

Vi berättar om varför ett utlåtande från Universitets- och högskolerådet (UHR) är viktigt när du ska söka jobb eller utbildning i Sverige. Vi berättar även om vilken behörighet som krävs för svenska och engelska när du vill fortsätta dina studier.

Boka här

Så här går en informationsträff till

Eftersom alla informationsträffar för närvarande hålls online syns studie- och yrkesvägledaren i bild. För att du ska kunna ta del av informationsträffarna måste du kunna både se det vi visar och höra det vi säger. Om du känner dig obekväm med att synas i bild behöver du inte använda din egen kamera.

Du kan ställa frågor under informationsträffen

Alla som deltar har möjlighet att be om förtydliganden och ställa frågor om innehållet. Det är därför viktigt att du antingen har tillgång till mikrofon eller kan skriva i chatten.

Du kan delta via dator eller telefon

Om du använder en dator behöver du inte ladda ner eller installera något, du deltar i informationsträffen på en vanlig webbsida. Vill du använda mobiltelefon eller surfplatta så laddar du ner appen Microsoft a

Du får mer information om hur det går till i samband med att du bokar en tid. 

Informationsträffarna tar 30-60 minuter

Informationsträffarna tar 30, 45 eller 60 minuter beroende på tema. Studie- och yrkesvägledare finns på plats fem minuter innan om du behöver hjälp med att få tekniken att fungera.

Informational webinar in english

Webinar: Your study options in Sweden | Movetogothenburg

Mer information

Skapa ett konto eller uppdatera dina kontaktuppgifter