Kannebäcksskolan Döv och hörsel F-9
Hos oss finns det möjlighet för elever med dövhet eller hörselnedsättning att få en tillgänglig undervisning på teckenspråk eller på svenska med stöd av teckenspråk. Skolan finns i samma lokaler som Kannebäcksskolan 1-9 resursskola och Kannebäckskolan 1-9 anpassad grundskola.
Om vår skola
Vi har små klasser med upp till 12 elever och hög personaltäthet som möjliggör individuella lösningar för varje elev. Våra elevassistenter arbetar också på fritidshemmen, vilket skapar en trygg länk mellan skola och fritids.
Vår personal
Vi har hörande, hörselskadad och döv personal. Eleverna kan bli bemötta på det språk som passar dem bäst. Skolan har tre teckenspråkstolkar för att säkerställa bra kommunikation i alla situationer.
Undervisning och klasser
På vår skola sker undervisningen på teckenspråk eller på talad svenska med teckenspråksstöd. Klasserna utformas för att eleverna ska ha möjlighet att kommunicera och utvecklas språkligt utifrån sina förutsättningar. Eleverna följer grundskolans läroplan och undervisas av erfarna pedagoger med hög kompetens inom döv och hörsel. Många saker som i ett traditionellt klassrum skulle kunna ses som extra anpassningar ingår här i den ordinarie undervisningen. Flera klassrum har en Smartboard, en interaktiv skärm, och det finns god tillgång till datorer och lärplattor. På raster och i gemensamma situationer finns alltid teckenspråkskunnig personal eller tolkar i närheten.
Undervisningen är språkinriktad och sker utifrån ett tvåspråkighetsperspektiv på teckenspråk och svenska. Skolan arbetar också med bildstöd, och många av medarbetarna har utbildning från DART som heter KOMPIS, Kommunikation i skolan. Bildstöd som kognitivt stöd används i scheman och som kommunikationsstöd. Skolan utvecklar också sin kompetens med att ta emot elever med kombinerad syn- och hörselnedsättning, det vill säga dövblindhet.
Undervisning i teckenspråksklass
I teckenspråksklass sker undervisningen på teckenspråk för elever med grav hörselnedsättning eller dövhet. Svenska undervisas som andraspråk med fokus på att läsa och skriva. Vi använder många visuella stödstrukturer för att stödja elevernas utveckling.
Undervisning i hörselklass
I hörselklasser sker undervisningen både på teckenspråk och talad svenska för elever med grav till måttlig hörselnedsättning.
Teckenspråk är ett viktigt stöd i undervisningen. Klassrummen är utrustade med hörteknik för att alla elever ska ges möjlighet till så god undervisningsmiljö som möjligt. Vi använder många visuella stödstrukturer för att stödja elevernas utveckling.
Så ansöker du till Kannebäck Döv och hörsel F-9
-
Vårdnadshavare önskar Kannebäck Döv och hörsel med en blankett som skickas till grundskoleförvaltningen.
Läs mer om hur du gör för att önska plats på Kannebäck Döv och hörsel
- Skriv Kannebäckskolan Döv och hörsel F-9 i rutan för Önskad kommunal grundskola.
Kontakta oss om du vill veta mer
Du och ditt barn kan göra studiebesök hos oss. Hör av er så får ni får mer information om skolan och möjlighet att besöka oss. Varje år har enheten Döv och hörsel ett möte med vårdnadshavare till blivande elever i förskoleklass.
Har du frågor eller vill veta något mer kan du kontakta biträdande rektor, våra specialpedagoger eller vår logoped:
- Carin Karlsson, biträdande rektor
E-post: carin.karlsson@grundskola.goteborg.se - Årskurs F-3 Marie Winterfeldt, specialpedagog
E-post: marie.winterfeldt@grundskola.goteborg.se - Årskurs 4-9 Sandra Andersson, specialpedagog
E-post: sandra.2.andersson@grundskola.goteborg.se - Angelika Fors, logoped
E-post: angelika.fors@grundskola.goteborg.se