Soffhörnan på en av våra uteplatser. Foto: Lars Lanhed

Vår utemiljö

Välkommen till en trädgård för trivsel och trygghet, skapad av oss som bor och arbetar på Kaggeleds Vård- och omsorgsboende.

Foto ovanifrån på en uteplats. Mitt i bilden syns en pergola. Till vänster en promenadväg med ett vitt streck målat längs kanten.

Altaner och uteplatser

I trädgården finns två gemensamma, stora uteplatser. Den ena når du från caféet/restaurangen på entréplan och den gränsar ut till trädgården. Den andra uteplatsen når du från våning 1 och den gränsar till en skogssluttning. Det är här våra hyresgäster ofta vistas när de är utomhus. På uteplatserna har vi skapat en kombination av utrymmen för socialt umgänge, fysisk aktivitet och evenemang. För den som vill dra sig undan en stund finns det plats för avskildhet.

Sommaren 2020 byggde vi en ny pergola med plats för fler. Under kvällstid tänder vi ljusslingorna. För att kunna sitta i den mysiga soffhörnan även när det blir kyligare har vi installerat infravärme.

Mitt i bilden ett pilträd med bänkar i ljust trä runt. Till vänster i bild ett lusthus.

Lusthusparken — en oas

Runt ett pilträd i lusthusparken har vi byggt nya bänkar. Kanske sitter du där för en stunds vila, känner gräset under fötterna eller mumsar på en glass. De markfasta sofforna i lusthusparken målades 2020 till samma gröna nyans som de nya grindknopparna och altandörrarna.

Fyra stora lådor av trä med planteringar i. Det är solsken och mycket växter.

Sinnenas trädgård

I våra stora blomlådor finns planteringar som kan stimulera sinnena utifrån olika teman. Vid varje låda står det vad den innehåller. I Örtagården kan du lukta, smaka och känna på olika örter som planterats utifrån hyresgästernas önskemål. I Lavendelhavet kan du med fantasins hjälp resa till havet. I Rosenträdgården hittar du olika arter av rosor, nya såväl som gamla, som kan föra minnena tillbaka i tiden. Vid Sommarängen kan du doppa fingrarna i vattenspelet och i Vinterträdgården hittar du växter som blommar in på senhösten och vintergröna växter.

I förgrunden ett staket med en grön knopp. I bakgrunden syns äldreboendet.

Trygga promenader

Markens lutning är anpassad så att den underlättar promenad. En nymålad linje på marken utanför altanen underlättar en säker promenad och ger kognitivt stöd i att undvika att gå ut på parkeringen. För att öka tryggheten och säkerheten och undvika fallolyckor har vi installerat rörelsesensorer i fasadbelysningen. Området i övrigt är promenadvänligt om man vill gå en längre promenad för att till exempel köpa något på Kaggeledstorget.

Närbild på ett vattenspel i sten.

Vår trädgård lär hela staden

Sedan 2018 driver vi ett projekt tillsammans med AllAgeHub och Senior Göteborg. Projektet förbättrar miljön för våra hyresgäster, samtidigt som resultaten också används inför planering av nya vård- och omsorgsboenden i Göteborgs Stad. Våra hyresgäster har berättat vad de tycker är viktigt, vad som får dem att känna sig trygga och vad de önskar. Resultatet har bland annat blivit ett trädgårdslyft under 2020.