Skolmat, matsedel

Här finns information om maten som serveras på skolan. Behöver ditt barn specialkost eller har allergier ska du berätta det för oss i personalen.

Här hittar du matsedeln

Johannebergsskolan matsedel finns på webbplatsen dinskolmat.se. Du kan också ladda ned gratisappen Skolmaten som finns både för Android och Iphone.

Näringsriktigt och miljövänligt

Centrums skolor vill gärna föregå med gott exempel och skapa goda, näringsriktiga och miljövänliga kostvanor. Alla maträtter är näringsberäknade och planerade efter tallriksmodellen.

Skolorna serverar dagligen en varierad salladsbuffé och ett urval av knäckebröd till maten. Eleverna tar sin mat själva och alla får äta hur mycket de vill.

Vatten och ekologisk mjölk är också en självklarhet till elevernas måltider.

Alternativa rätter

Förutom den ordinarie lunchrätten serveras varje dag ett vegetariskt alternativ. Det tillagas även specialmat utan gluten och laktos, eller rätter där fläskköttet har bytts ut mot annan typ av kött.

De alternativa rätterna är ofta en anpassning av den ordinarie rätten. Vill någon elev äta det vegetariska alternativet behöver det inte anmälas i förväg.

Skolornas matsedlar finns på webbplatsen dinskolmat.se. Du kan också ladda ned gratisappen Skolmaten som finns både för Android och Iphone.

Personal på plats

Det finns alltid personal i skolrestaurangen i anslutning till måltiderna. De ser till att det är rent och snyggt, fyller på mat och hjälper till.

Lärarna äter pedagogiska måltider med eleverna.

Specialkost i stadsdelen Centrum

Här finns länkar till informationsblad och intygsblanketter för specialkost. Blanketterna gäller för grundskolor i stadsdelen Centrum.

Blankett: Om du är pedagog med behov av specialkost

Blankett: För elev som behöver specialkost

Information: Regulations concerning special dietary needs in preschool and elementary school

Form: Attestation of special dietary needs for students

Förbjudet med nötter, jordnötter, mandel och sesam

Det är förbjudet att ta in och att servera nötter, jordnötter, mandel och sesam i skolorna och förskolorna i Göteborg. Förbudet gäller alla lokaler, hela dygnet och alla veckans dagar. Detta för att nötter, jordnötter och sesam kan utlösa svåra och livshotande reaktioner hos den som har allergi. Risken att förväxla nötter med mandel i mald och hackad form är stor, därför gäller förbudet även mandel.

Förbud mot nötter, jordnötter, mandel och sesam

Måltidsprogrammet för Göteborgs Stad

Oavsett var du bor i staden ska du serveras en måltid, som är god, nyttig, miljöanpassad och lustfylld – lagad och serverad av kunnig och serviceinriktad personal. Helst ska den överträffa dina förväntningar. I Måltidsprogrammet för Göteborgs Stad finns mer information.

Måltidsprogrammet är under revidering och kan i vissa delar avvika från våra aktuella riktlinjer och rutiner.

Måltidsprogrammet

Miljömåltider

Varje år serveras cirka 19 miljoner måltider inom skola, vård och omsorg i Göteborg. Maten har en stor miljöpåverkan och därför är målet att öka andelen miljömåltider som serveras i stadens verksamheter. Miljömåltider