Lo Birgersson

Om äldreboendet

Järnbrottshus ligger centralt vid Radiotorget och är till för personer över 65 år. Boendet är avsett för personer med somatiska besvär och har en avdelning med avlösningsplatser. Det finns en inbyggd gård med spegeldamm och trädgårdsgrupper där vi har egna små odlingar och soffgrupper. Personalen talar flera språk, till exempel finska, serbokroatiska, engelska, franska, turkiska, persiska och arabiska.

Lägenheterna

Järnbrottshus har 24 lägenheter varav 4 har möjlighet till parboende. Boendet har tre våningar där det första våningen är avsett främst för avlösningsplatser. Varje våning innehåller två delar med sex lägenheter och ett gemensamt vardagsrum. Matsal och kök är gemensamt för båda avdelningarna. Det finns en inbyggd gård med vattenspegel och trädgårdsgrupper där vi har egna små odlingar.

Som permanent hyresgäst möblerar du själv din lägenhet, men säng med taklift ingår. Lägenheternas storlek är ca 35 kvadratmeter och innehåller rum med sovalkov, ett litet kök och badrum med dusch. Alla lägenheter är utrustade med trygghetslarm. I huset finns både gym och en aktivitetslokal; Solrosen där personalen ordnar aktiviteter du kan ta del av varje dag.

Alla lägenheter har lås som öppnas med en bricka. Ingen annan än du själv eller personal kan komma in i lägenheten.

Avlösningsplatser

En del av lägenheterna hos oss är avsedda för kortare vistelser för personer som bor kvar hemma och vars anhöriga under en period inte kan ge dem den omsorg som behövs. För att få en avlösningsplats behöver du ansöka om det hos en biståndshandläggare.

Rummen för dig som är här på avlösningsplats är fullt möblerade. Ett fåtal avlösningsplatser har inte kök och pentry. Lägenheterna är placerade på både våning 1,2 och 3. De flesta lägenheterna är utrustade med höj- och sänkbar toalett och handfat. Många rum har egen TV.

Trevligt bostadsområde i närmiljön

Järnbrottshus ligger i bostadsområdet Järnbrott med gångavstånd till Radiotorget. Bostadsområdet har en blandning av hyresrätter och bostadsrätter samt även några radhus och villor. Det är ett lugnt och trevligt bostadsområde och du har gångavstånd till Radiotorget.

Flexlinjen har en hållplats utanför entrén och närmaste busshållplats är Radiotorget där det finns affärer, ett litet konditori och annan service.

Vi som arbetar på Järnbrottshus

På Järnbrottshus äldreboende finns omsorgspersonal dygnet runt och tillgång till sjuksköterska. Läkare finns som kontakt från den vårdcentral du är listad till. Arbetsterapeut och fysioterapeut eller sjukgymnast kommer till äldreboendet regelbundet och besöker dig vid behov. Omsorgspersonalen talar flera språk.

Här arbetar en dagundersköterska som håller i dagplanering för personalen för att arbeta mer personcentrerat kring varje hyresgäst. Syftet är att du ska känna dig trygg i en hemlik miljö och få ett gott liv som hyresgäst hos oss. Det är viktigt att du får bestämma själv i ditt eget liv och få leva hela livet ut på sådant sätt du själv önskar.

Alla hyresgäster får en kontaktperson som har ansvar för just dig och dina behov. Kontaktpersonen upprättar en arbetsplan för den hjälp du behöver hos oss.

En ny funktion är anhörigombud. En person på varje våning arbetar som anhörigombud, de är till för att svara på frågor och stötta dig som anhörig.

Aktiviteter för trivsel och gemenskap

Som hyresgäst på Järnbrottshus kan du bland annat delta i pubkvällar, utflykter, musikframträdanden, gymnastik och filmkvällar. Vi arrangerar även festligheter vid högtidsdagar och storhelger. Fika och myskvällar har vi ofta. Stora fina aktivitets lokaler och uteplatser finns på flera ställen på och i anslutning till äldreboendet