Foto: Ida Palm

Volontärarbeta i Frankrike

I Frankrike kan du arbeta med att odla och renovera, snickra och måla tillsammans med andra ungdomar från Europa.

I Frankrike kan du till exempel arbeta med att odla och renovera, snickra och måla tillsammans med andra ungdomar från hela Europa.

I Frankrike arbetar du under en till två månader tillsammans med andra volontärer och personal. Vi samarbetar med organisationen Solidarités Jeunesses som har flera olika volontärprojekt som och platser dit du kan åka som volontär.

Gemensamt för dessa platser är att du bor i ett hus med andra volontärer från Europa i delat rum. Det kollektiva livet en viktig del av vistelsen och alla hjälps åt med matlagning och städning. Boendestandarden är oftast enkel och det innebär bland annat att du delar rum och badrum. Under vissa veckor bor det även barn och ungdomar från Paris eller andra större franska städer i huset. Tillsammans sköter ni hushållet och arrangerar fritidsaktiviteter.

La Maison des Bateleurs

La Maison des Bateleurs ligger cirka en timme från Bordeaux i en liten by som heter Montendre. I projektet arbetar du med hus och dess omgivningar. Du kan lära dig att snickra, måla, mura eller odla ekologiskt. Arbetsuppgifterna varierar med årstiden och det finns stora möjligheter för dig att skapa egna projekt.

Le Hameau de Vaunières

Le Hameau de Vaunières ligger cirka två timmar nordöst om Marseille. Byn ligger uppe i bergen, lite mer avskilt än Le Maison des Bateleurs. Du måste till exempel åka bil eller taxi för att komma till närmaste större by. Här får du snickra, måla, odla och mycket mer.

La Ferme du Fai, Les Villages des jeunes

Fai ligger i de franska alperna, nära Le Hameau de Vaunières, och är en gård som har blivit ombyggd för att bland annat ta emot volontärer från hela världen. Gården ligger isolerat och kräver också biltransport för att komma till närmaste by, Le Saix. Här får du bland annat snickra, måla, odla och arrangera kultur- och musikfestivaler i närliggande byar.

Le Crèneau

Le Crèneau är ett gammalt slott som ligger på landsbygden i anslutning till den lilla by Montcombroux-les-Mines, mitt i Frankrike. Närmaste stad är bland andra Vichy. Slottet var en gård som byggdes om under 1800-talet. Förutom huvudbyggnaden finns en liten skog, en bondgård, ett trädgårdsland och flera mindre byggnader med en innergård. På Crèneau arbetar du med renovering av slottet och området omkring samt med odling.

Le Rev, Languedoc-Roussillon

Le Rev ligger i södra Frankrike mitt i en liten by som heter Beauvoisin nära Montpellier och den franska sydkusten. På Le Rev arbetar du med olika byggnads- och renoveringsprojekt. Det finns även möjlighet till att skapa egna kulturprojekt vid sidan av det dagliga arbetet.

Association Citrus

Citrus ligger i byn Laguépie i sydvästra Frankrike, en timmes resa från Toulouse nära den franska sydkusten. På Citrus kan du arbeta med ekologisk odling och renovering av gården La Mayounelle som förvaltas av organisationen. Det finns även möjlighet till egna projekt vid sidan av det dagliga arbetet.