Bilden föreställer en musicerande elev på skolan. Foto: Pixabay

Sök till oss

Är du en passionerad nybörjare med talang eller en ambitiös ung musiker som vill studera vidare på musikhögskola – då ska du söka till Hvitfeldtskas musikprogram! Börja med din ansökan och förbered dig för vårt färdighetsprov som du läser mer om här nedan.

Till ansökan Hvitfeldtskas musikprogram»



Bilden föreställer elever på Estetiska programmet  musik. Foto: Camilla Liljeroth

Färdighetsprov – visa oss det du gör bäst

Hvitfeldtskas musikprogram ställer höga krav på kvaliteten i undervisningen. Alla sökande genomgår ett färdighetsprov innan antagningen. Det betyder att du kommer till oss och spelar eller sjunger ett stycke, som du hunnit förbereda väl, inför några av våra lärare. Vi testar dessutom ditt gehör och söker du vår spetsutbildning genomgår du även ett teoriprov. Vi har inga favoritstycken eller stilar utan vill verkligen höra det du tycker bäst om. Mer information om provet hittar du i fil-arkivet.

Så här går det till
Färdighetsprovet gör du under en dag vecka 10 varje år och pågår under en hel dag. Du anger redan vid valtillfället vilket instrument som är ditt huvudinstrument och utifrån det sätter vi samman jurygrupper med passande inriktning. Har du sökt till vårt musikprogram får du en kallelse med brev till en av dagarna men om det inte fungerar alls under vecka 10, brukar vi hålla något extra tillfälle i maj.

Agenda

09:00: Du får träffa rektor Åse Andrén Gustafsson

09:45: Testerna börjar. Hälften av gruppen genomför sitt spelprov, medan den andra hälften genomför sitt gehörs och teoriprov. 

11:45: Lunch

13:00: Vi går gemensamt på konsert i aulan, för att lyssna på när tredjeårsstudenterna från Estetiska programmet  musik spelar. 

14:00: Testerna återupptas. Gruppen som under förmiddagen gjorde spelprov, gör nu gehörs och musikprov och tvärtom.

16:30: Dagens avlutas.

Lycka till!


Inlevelse och support
Själva spel- eller sångprovet tar omkring cirka 10 minuter per person och du ska ha förberett minst en sång eller ett stycke, gärna fler. Stämningen under uppspelningarna är avslappnad och vi brukar förstärka den musik varje elev valt att framföra. På el-sidan har eleverna ofta med en inspelad bakgrund som de spelar till, men för den som vill och behöver hjälper vi till med komp. Vill du ha komp till klassisk musik, vill vi att du skickar noter i förväg.