Klassläraren Hanna Smajovic och författaren Marie Oskarsson med den nytryckta boken. Foto: Hanna Dewrang

Elever övar på att skriva och har skapat en egen bok

Publicerad 3 april 2023

För att få fler elever att läsa och skriva har eleverna på Hultskolan varit med i ett projekt där de har fått göra en bok. Boken innehåller texter från en brevväxling med en författare. Eleverna delade med sig av sina drömmar om framtiden, hur de bor och om de människor som står dem nära.

Författaren och journalisten Marie Oskarsson har tillsammans med elever på Hultskolan och Sisjöskolan skapat en bok som ett projekt via skapande skola. Vid tre tillfällen har Marie träffat klasserna på skolan. Mellan tillfällena brevväxlade hon och eleverna med varandra för att öva på det de lärt sig.

– Vi lekte med orden, tränade på att beskriva miljöer och personer med alla våra sinnen. Sen skrev jag och eleverna till varandra och jag fick tjocka kuvert med brev och teckningar tillbaka, berättar Marie Oskarsson.

– På Sisjöskolan och Hultskolan fokuserar vi mycket på läs- och skrivutveckling. Vi ville därför hitta ett projekt som utvecklade elevernas förmåga och lust att skriva. Tillsammans med Marie har eleverna fått göra flera övningar i att skriva som genuint engagerat dem, säger Hanna Smajovic, förstelärare och klasslärare på Sisjöskolan.

Några exempel på texter och teckningar från boken.

Elever brevväxlade med författaren

Eleverna berättar om sina familjer, vad de gillar att göra, vad de tycker om skolan. Om framtidsdrömmar som forskare, youtuber, kändis, elitdansare och idrottslärare. Om hemliga rum, lekplatser, trädkojor, studsmattor och personer som betyder mycket för dem.

I början av projektet besvarade flera av eleverna brevväxlingen genom att främst måla bilder. Allt eftersom tiden gick skrev och berättade de mer och mer.

– Marie ställde många öppna frågor som eleverna sedan kunde spinna vidare på utifrån sin egen förmåga och i sin egen takt. Det har varit så kul att se hur det här projektet faktiskt har väckt lusten att skriva och läsa hos eleverna. Att de blev mer självsäkra och skrev mer och mer för varje brev som skickades. Det här projektet öppnade i sin tur dörren för ett nytt spännande projekt där eleverna i vår klass skrivit dikter som blivit tonsatta, säger Hanna.

Ett minne att ta med sig vidare i livet


Boken blir som ett minne att ta med sig vidare i livet, både för författaren, eleverna och lärarna. I mars och april lanserades böckerna för eleverna. Eleverna på hultskolan fick besöka skolbiblioteket där de firade vad de hade skapat tillsammans med Marie och sina lärare. 

– Det var väldigt kul att få boken och spännande att läsa vad alla kompisarna hade skrivit, berättar en elev i årskurs 1 på Hultskolan. 
Eleverna blev inbjudna på bokrelease
och firade med festis, saltapinnar och
fick varsin bok. Foto: Hanna Dewrang