Här arbetar lärarna i fritidshem med utveckling av fritidspedagogiken

Publicerad 4 april 2025

I sydväst 6 (Hovåsskolan, Hultskolan & Sisjöskolan) arbetar vi aktivt för att utveckla och stärka fritidspedagogikens roll i våra fritidshem. Det gör vi vid två till tre tillfällen per år för att fördjupa fritidspedagogernas kompetens.

En viktig del av detta arbete är våra halvstudiedagar, som hålls två till tre gånger per termin och är särskilt riktade mot att fördjupa och utveckla fritidspedagogernas kompetens. Dessa studiedagar skapar både tid och möjlighet för personalen att samlas, reflektera och arbeta tillsammans för att vidareutveckla verksamheten och öka kvaliteten på det pedagogiska arbetet.

Under dessa halvstudiedagar, som är en integrerad del av vår arbetsmodell, får personalen tillfälle att fördjupa sig i aktuell forskning och litteratur som rör fritidspedagogikens olika aspekter. Genom att läsa och diskutera aktuella böcker och artiklar får vi en gemensam plattform att bygga vår förståelse på, vilket stärker vår förmåga att tillämpa ny kunskap direkt i arbetet med barnen. Förutom att läsa och diskutera teori, har vi också en praktisk inriktning där vi delar med oss av goda exempel på hur vi arbetar med våra fokusområden utifrån från våra egna verksamheter.

Vid vårt senaste tillfälle valde vi att fokusera på de framgångsfaktorer som krävs för att uppnå den kvalitet vi önskar i fritidshemmen. En central del av denna diskussion var hur vi kan arbeta för att skapa en likvärdig och högkvalitativ verksamhet på alla våra skolor. Eftersom hela skolområdet, som består av tre skolor är med i detta arbete, skapar vi en plattform där personalen från olika skolor kan dela kunskap och erfarenheter med varandra. Detta bidrar inte bara till att stärka kompetensen på varje enskild skola utan också till att öka jämlikheten mellan våra fritidshem. Genom att arbeta tillsammans och dela goda exempel får vi möjlighet att höja kvaliteten på fritidshemmen i hela området.

En annan viktig aspekt av våra halvstudiedagar är att vi ibland bjuder in externa deltagare, såsom forskare och pedagoger från Göteborgs universitet (GU). Detta ger oss en möjlighet att ta del av deras kunskap och erfarenheter och att engagera oss i mer djupgående diskussioner kring hur vi kan utveckla och förbättra vår undervisning och vårt förhållningssätt i fritidshemmen. Det är ett sätt att knyta an till och ta del av forskning och pedagogiska metoder som ligger i framkant, vilket i sin tur gynnar både personalen och barnen vi arbetar med.

Denna satsning på fortbildning är inte bara ett sätt att öka vår kunskap, utan också ett sätt att skapa en kultur av kontinuerlig utveckling och samarbete. Genom att regelbundet ses och reflektera tillsammans får vi möjlighet att utvecklas som grupp, stärka vår gemensamma pedagogiska vision och säkerställa att vi erbjuder en verksamhet av hög kvalitet.

Sydvästs arbete med lärarna i fritidshem är en investering i framtiden, där vi både tar ansvar för att följa med i den pedagogiska utvecklingen och ser till att våra barn får den bästa möjliga utbildningen, inte bara under skoltid utan också på fritidshemmet.