Rapporter
Här kan du fördjupa dig löpande i utredningar och rapporter. Hoppet är ett innovationsprogram för klimatneutralt byggande med många utmaningar. Därför samlar vi på oss kunskap, erfarenheter, innovationer och resultat under arbetets gång.
Byggprojekt
Stadsfastighetsförvaltningens plan för minskad klimatpåverkan
Backa kyrkogata 11
Ritningar över Backa kyrkogata 11 Alla arkitektritningar över Backa kyrkogata 11 i både 2D och 3D.
Konstruktionsritningar Backa kyrkogata 11
Klimatarbete Hoppet — delrapport 2, byggskede Delrapport från Derome om arbetet med att minska klimatavtrycket från byggandet av förskolan på Backa kyrkogata 11.
Klimatarbete Hoppet — delrapport 1, systemskede Delrapport från Derome om arbetet med att minska klimatavtrycket från byggandet av förskolan på Backa kyrkogata 11.
Plockhugget trä från Göteborgs Stads egen skog Reportage om arbetet med att avverka träd till byggprojektet från Plockhugget.
Hoppet - vad har vi gjort hittills och var står vi nu - maj 2019
Utredning fossilt innehåll och klimatpåverkan Byvädersgången På uppdrag av Göteborgs Stad har Tyréns utrett hur klimatpåverkan ser ut i ett av stadens "vanliga" förskolebyggen, för att ha som referens och för att identifiera åtgärder för att minska klimatpåverkan till Hoppet-projekten.
Hoppet Detailed Resource Mapping På uppdrag av Göteborgs Stad har Lendager group har kartlagt material och resurser för potentiellt återbruk.
Friedländers gata 20
Klimatberäkning Friedländers gata 20
Skra bro
Skra bro - rapport klimatberäkningar
Forskning och utveckling
Lim och färg för en fossilfri byggd miljö Producerad av RISE, finansierad av Vinnova 2018.
Ökad kunskapsspridning och diskussion om biobaserade plaster Producerad av Chalmers industriteknik, finansierad av Vinnova.
Demonstrationsprojekt livscykelanalysberäkningar, 2019 Delrapport från ett projekt från Stockholms stad som testar och utvärderar ett klimatberäkningsverktyg.
CIX - Cirkularitetsindex för byggnader, 2020 Slutrapport för CIX — ett projekt som bland annat tagit fram ett verktyg för att mäta en byggnads cirkularitet.
Utsläppsfria bygg- och anläggningsplatser, rekommendationer till upphandlingskrav Slutrapport gjord av WSP på uppdrag av Göteborgs Stad.
ReCirculate
Postfabelement - vägen mot industriellt återbruk
Kvalitetssäkring av VVS-produkter
Återbrukssamordning inom ReCirculate
Checklista potential för återbruk Göteborgs Stad, Bengt Dahlgren och White arkitekter har tagit fram en checklista för att bedöma återbrukspotentialen hos ett antal vanligt förekommande byggprodukter. (filen är i Excel)
Inventering för återbruk - ReCirculate White arkitekter, Bengt Dahlgren, Wingårdhs och Göteborgs Stad. Ett PM innehållande en arbetsgång i fem steg för återbruksinventering och optimalt utnyttjande av material.
Scandinavian Sustainable Circular Construction, S2C
EU-projektet S2C arbetar med hållbart byggande och finansieras av medel från Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak och Västra Götalandsregionen. Projektet har svenska, danska och norska parter och ett praktikfall i varje land. Göteborgs Stad deltar genom stadsfastighetsförvaltningen och förskoleförvaltningen. Backa kyrkogata 11 är det svenska praktikfallet. Projektet syftar till att förändra förhållningssättet till byggandet genom att arbeta med den offentliga beställaren för byggande och förvaltning.
Energieffektiv byggproduktion Kunskapspaket och vägledning, Producerad av CIT Energy Management.
Klimateffektivt byggande, guide Producerad av Bengt Dahlgren.
Klimateffektiv arkitektur, konstruktion och materialval, kunskapspaket Producerad av Bengt Dahlgren.
Energieffektiva byggnader — teknikval och drift Producerad av AFRY.
Hållbart byggande – tidigt skede, EnviroPlanning Beskriver hur ekosystemtjänster och grönstrukturer kan bevaras och förstärkas vid planering av förskolor och skolor. Rapporten innehåller en omvärldsanalys med genomlysning av krav och rekommendationer från myndigheter, goda exempel genom intervjuer samt många tips på hur kommuner kan jobba för att utveckla sitt arbete.
Arbetssätt och kompetenser till stöd för klimateffektivt byggande, White Arkitekter Presenterar hur livscykelperspektiv och minskad klimatpåverkan kan användas i byggprojektets olika skeden. I rapporten görs en genomgång av vilka nya kompetenser som krävs för att lyckas nå en låg klimatpåverkan från byggandet och hur strategiska mål kan brytas ner i mål för varje byggprojekt och användas som kravställning vid offentlig upphandling.
Klimat- och kostnadsberäkning återbrukade möbler Producerad av Sweco.
Klimat- och miljösmarta arbetsmetoder inom förskolan Producerad av Sweco.
Artiklar på engelska
Hoppet — the first fossil free preeschool Från konferensen Scandinavian Sustainable Built Environment Conference, Graz 2019
Hoppet — the first fossil free preeschool Från konferensen BEYOND 2020, the World Sustainable Built Environment (WSBE) conference, Göteborg 2021
Examensarbeten
2022
Circular Logistics in the Construction Industry, Andreas Andersson och Alexandra Söderberg
2021
Fossilfritt byggande med alternativa byggnadsmaterial, Kajsa Sjöberg
Klimatkalkyler för lokalförvaltningens byggnader, Anders Larsson och Mathias Hannu
CIX – cirkularitet i Hoppets komplementbyggnader, Frida Grönberg
2020
Biokol inom bygg- och anläggningsprojekt, Caroline Wiklund
Material choices for the building frame, Fanny Nyberg
2019
Faktorer som bör vägas in vid investering av solceller, Lovisa Olsson
En byggnads klimatavtryck i projekteringsskedet, Kristin Dewill och Nellie Cederholm
Miljöpåverkansanalys av bärande träbyggnadssystem, Hanna Askemar
Indoor Climate Design in a Preschool Building, Inga Sierpinska
2018
Utvärdering av teknisk isolering för minskad klimatpåverkan, Huzeyfe Altun
Material choices for a fossil-free preschool, Karin Andersson & Ida Björnhagen
En analys av alternativa systemlösningar för tappvattensystem, Mikael Frost & Emil Lindeblom