Skärmklipp från den virtuella rundturen.

Nu kan du gå på virtuell rundtur i första Hoppet-projektet - på svenska!

Publicerad 19 april 2023

Nu finns den virtuella guidade rundturen i förskolan Backa kyrkogata 11, en del av innovationsprogrammet Hoppet, på svenska. Det innovativa, prisbelönade byggprojektet som byggts så fossilfritt som möjligt har väckt intresse för sina bygglösningar även utanför Sveriges gränser.

Förskolan på Backa kyrkogata 11, det första byggprojektet inom innovationsprogrammet Hoppet, byggdes färdigt i december 2021. Byggprojektet har pressat gränserna för alla delar i bygget, i allt från materialval till transporter. Detta har resulterat i att klimatavtrycket för de stora byggdelarna, till exempel grunden och stommen, beräknas vara 70 procent lägre jämfört med liknande byggprojekt. Intresset för byggnaden och byggprojektet är stort, och det har bland annat visats upp på världsutställningen i Dubai, och fått pris som Årets bygge 2022 i kategorin Samhällsfastigheter.

Sprider viktig kunskap om att bygga klimatsmart

Under 2022 publicerades en virtuell guide, som Naturvårdsverket ansvarat för att ta fram i sitt uppdrag inom exportplattformen Smart City Sweden. Den första versionen var på engelska, för att kunna sprida erfarenheterna internationellt. Nu har turen uppdaterats med nya bilder, mer information om bland annat utemiljöerna, och med svensk text och tal.

– Nya lösningar och innovationer behövs i miljöarbetet för att Sverige, och världen, fortare ska få bättre miljö och klimat. Genom den virtuella guidningen sprider vi fördjupad kunskap även utanför Sveriges gränser, förklarar Oskar Jonsson, projektledare och innovationsstödjare på Naturvårdsverket.

Stadsfastighetsförvaltningen i Göteborgs Stad fortsätter att utforska hur man kan bygga med så liten klimatpåverkan som möjligt inom innovationsprogrammet Hoppet. Samtidigt utvecklar man olika sätt att sprida kunskap och erfarenheter från projekten inom programmet.

– Det är ett stort intresse för att göra studiebesök på Backa kyrkogata, något som är svårt att få till i och med att där bedrivs förskoleverksamhet. Därför är vi glada att vi kan hänvisa till den virtuella guiden, och att den nu blivit ännu mer tillgänglig, säger Elsa Fahlén, innovationsledare på stadsfastighetsförvaltningen, Göteborgs Stad.

Den uppdaterade versionen av rundturen har även utökats med beskrivningar av hur förskoleverksamheten arbetar för minskad klimatpåverkan varje dag.

– Vi är väldigt stolta över intresset för vår verksamhet. Vi jobbar bland annat med att förebygga matsvinn, minska avfall och återbruka möbler. Barnen tycker mycket om att utforska djuren och naturen på vår fina gård, vilket vi gemensamt bygger vidare på i undervisningen, leken och skapandet, säger Clara Jovic rektor.

Se den virtuella guiden

Den virtuella guiden fungerar oavsett vilken plattform du använder och finns tillgänglig både på engelska och svenska. Här kan du se dig omkring inne i förskolan. Du kan också läsa faktarutor och se informationsfilmer om olika aspekter av bygget, den färdiga förskolan och utemiljöerna.

Läs mer och gå den virtuella rundturen på webbplatsen för innovationsprogrammet Hoppet.

Rundturen har fått fler bilder och informationspunkter från utemiljön kring förskolan.

Det finns även nytagna bilder inifrån förskolan.

Så här kan det se ut när man klickat på en informationspunkt inne i rundturen.