Foto: Asbjørn Hanssen

Vår skola


Högsbogårdsskolan är en anpassad grundskola för elever med svår eller mycket svår intellektuell funktionsnedsättning, som är i behov av alternativ kompletterande kommunikation. Skolan ligger centralt i staden omgiven av grönska.

Högsbogårdsskolan är en anpassad grundskola för elever med svår eller mycket svår intellektuell funktionsnedsättning, som är i behov av alternativ kompletterande kommunikation. Skolan ligger centralt i staden omgiven av grönska.

Om Högsbogårdsskolan

Högsbogårdsskolan är en anpassad grundskola för elever med mycket svår intellektuell funktionsnedsättning och med rörelsehinder. Fokus ligger på att utveckla elevernas kommunikation både för lärande och för att få ett så bra liv som möjligt.

Högsbogårdsskolan tar emot elever från Göteborgs Stad som går i årskurs 1-9 och som läser ämnesområden inom anpassad grundskola.

Högsbogårdsskolan ligger i närheten av Axel Dahlströms torg, Svaleboskogen och allmänna kommunikationer. Närmiljön är varierande och på skolgården finns gungor och en odlingslott som stimulerar olika sinnen.

Vår profil är kommunikation

Vår profil är kommunikation för elever som arbetar efter anpassad grundskolas kursplan mot ämnesområden. Här finns utbildade pedagoger och elevassistenter som arbetar med PECS, Taktil kommunikation, tecken som stöd, musikkommunikation, talapparater (så kallade Big Mack) med mera. Vi arbetar också med anpassad kommunikation till dövblinda elever.

Högsbogårdsskolans mål och arbetssätt

Högsbogårdsskolan arbetar utifrån Göteborgs Stads verksamhetsidé för skola och utbildning: delaktighet, helhetssyn, lust och motivation. Fokus ligger på att utveckla elevernas kommunikation både för lärande och för att få ett så bra liv som möjligt. Eleverna är indelade i olika grupper; Gläntan, Havet och Skogen, utifrån sina förmågor.

Undervisningen sker efter anpassad grundskolas kursplan med ämnesområdena: kommunikation, motorik, estetisk verksamhet, vardagsaktiviteter och verklighetsuppfattning.

Vi som arbetar här

På skolan arbetar specialpedagoger, elevassistenter och fritidspedagog. Personaltätheten är hög och medarbetarna har en bred kompetens och erfarenhet både när det gäller rörelsehinder, kommunikation, omsorg och pedagogik.

Trygghet, trivsel och lika behandling

I skolan ska alla känna sig trygga. Om du som elev upplever dig kränkt eller diskriminerad prata med din klasslärare, rektor eller någon annan vuxen på skolan. Skolan ska hjälpa dig och göra något för att stoppa kränkningarna. Till vår hjälp i det arbetet har vi en plan mot diskriminering och kränkande behandling. I den beskriver vi vårt förebyggande och främjande arbete och vilka åtgärder vi vidtar om någon blir utsatt för kränkning. Planen hittar du i Vklass. Om du saknar inloggning till Vklass kontakta skolan för att få planen.