Vårprogram 2021

Välkomna att ta del av Hälsotekets vårprogram med terminsstart 8 januari. Följ gärna Hälsotekets Facebook och Instagram för mer lokal hälsoinformation och inspiration i syfte att stärka och förbättra din hälsa.

Tränings- och motionsaktiviteter

Kroppen är gjord för att röra på sig och vi mår bättre av att vara aktiva. Alla aktiviteter är på en nivå som inte kräver någon tidigare träningsvana för att delta.


Basgympa

måndagar 11/1–31/5 kl. 11–12.
Härlanda Park, Kålltorpsvägen 2. Samling nedanför trappan. Från 1/3 flyttar passet in i stora salen på Kulturhuset Kåken om covid-19-restriktionerna lättats.
Gympa till medryckande musik på enkel nivå. I styrkedelen använder vi ett gummiband, som vi lånar ut under passet. Innehåller inga hopp eller liggande övningar. Inställt vid rejält busväder – annars kläder efter väder.


Utefys

fredagar 8/1–28/5 kl. 11–12. Från och med den 5/3 startar passet kl. 10.
Redbergsparken, vid fotbollsplan
Blandad styrka och konditionsträning där vi använder oss utav parkens bänkar, trappor och blandade underlag samt träningsband som vi lånar ut. Alla kan vara med utifrån sin egen nivå. Du behöver inte ha någon tidigare träningsvana.


Core/Bålstabilitet

måndagar 1/3–31/5 kl. 10–10.45
Kulturhuset Kåken, stora salen

Core betyder kärna och passet fokuserar på träning av mage och rygg. Vi tränar styrka, stabilitet och balans. Vi gör övningar stående och på matta på golvet. Vi kommer att ha ett starkt begränsat antal platser i vår och platserna släpps en vecka innan passet. Anmälan öppnar en vecka innan varje pass. Du anmäler dig här.


Skogspromenader

fredagar kl. 10–11.30, start 15/1
Frivilligcentralen Knuten, Råstensgatan 4
Promenad med eller utan stavar, i miljöer runt Härlanda tjärn. Vissa fredagar gör vi istället en promenadutflykt. Alla kan vara med och gå i sitt tempo, vi delar upp oss efter behov och fart. Stavar, snälla hundar och barnvagnar är också välkomna. Eftersom restriktionerna för att minska smittspridningen av covid-19 kan ändras med kort varsel är det föranmälan till promenaderna. Du anmäler dig till Anne-Marie på telefonnummer: 0737-73 88 83

Gymintroduktion på Skatås utegym

onsdag 14/4, kl. 11–12 och onsdag 12/5 kl. 11–12

Har du gått förbi Skatås utegym några gånger men inte riktigt vetat hur du kan lägga upp ett eget träningspass? I vår erbjuder idrotts- och föreningsförvaltningen Hälsotekets deltagare två alldeles egna instruktioner där du får förslag på ett enkelt upplägg som gås igenom tillsammans. Det är begränsat antal deltagare till instruktionerna. Anmälan öppnar den 20/3. Du anmäler dig här.


Återhämtande aktiviteter

Mindfulness online

måndagar 11/1–21/2, kl. 10–10.30
Guidade övningar i medveten närvaro precis som du är, i ditt eget hem. Ledare:Hälsotekets leg.fysioterapeut/hälsoinformatör. Aktiviteten hålls via Teams och du bokar din plats senast en timme innan start här


Mindfulness online med Cathy

tisdagar, start 12/1, kl. 10.30
Välkommen att öva mindfulness med frivilligcentralen Knuten. Övningar och eftersnack via Zoom. Anmälan till Cathy på telefonnummer: 0722-05 41 61.


Mindfulness

onsdagar 28/4–26/5, kl. 13.30–14.30
Kulturhuset Kåken, stora salen
Varierade närvaroövningar i rörelse och vila. Olika upplägg varje gång. Vissa av träffarna kan äga rum utomhus. Anmälan öppnar en vecka innan aktiviteten. Du anmäler dig här.

Mediyoga online

fredagar 15/1–26/2, kl. 9.15–10.15
Mediyoga är en kombination av mjuka, lugna rörelser, medveten andning, avslappning och meditation. Ledare: Annika Mörck, leg fysioterapeut och lärare i Mediyoga. Aktiviteteten hålls via Teams. Du bokar din plats senast en
timme innan start här

Hälsosamtal

På Hälsoteket finns möjlighet att få ett kostnadsfritt individuellt samtal/rådgivning för att ta steg mot att förbättra din hälsa.
Samtalen kan handla om fysisk aktivitet, kost, sömn, stress eller allmän hälsa. I vår äger samtalen rum online via Teams. Du bokar ditt samtal här.
Start måndag 11/1.

Kurser och föreläsningar

Här hittar du olika evenemang där du behöver anmäla dig. Hur du anmäler dig står under varje enskild programpunkt.

Kurs: ACT– Livskompassen

fredagar: 26/3, 9/4, 23/4, 7/5, 21/5 kl. 13–15.15

Kulturhuset Kåken, ateljén

Vill du lära dig mer om dig själv och ta konkreta steg för att följa din inre kompass? ACT är en evidensbaserad metod för att minska stress och främja psykisk hälsa genom att arbeta med vårt förhållningssätt kring tankar och känslor. Under fem träffar arbetar vi i grupp med att identifiera vad som är riktigt viktigt för oss, och med att ta konkret steg i riktning mot detta. Du anmäler dig här


Kurs: Existentiell hälsa – samtalskurs online

onsdagar kl. 13.45–15.15, start 24/2. Övriga kursdatum: 24/2, 3/3, 10/3,17/3, 24/3, 31/3, 14/4, 21/4
Existentiella frågor berör oss alla och kan handla om upplevelse av mening, ensamhet, gemenskap, trygghet, tillit, sorg, skuld och förlåtelse. I denna kurs utgår vi ifrån frågekort med olika existentiella teman. Fokus ligger på hur du tänker, känner och gör i ditt liv. Frågorna lyfter fram tankar och mönster som antingen hindrar dig från att komma vidare i livet eller som stimulerar dig att utvecklas och hitta nya vägar. Du delar med dig av så mycket som känns okej för dig. Kursen hålls via Teams. Anmälan öppnar 8/1. Du anmäler dig här.

Föreläsning: Varför är det så svårt att vara människa? En föreläsning om existentiell hälsa.

torsdag 11/2 kl. 18.30

Föreläsningen äger rum via Zoom.

Vad är existentiell hälsa och vad är ett existentiellt problem? Hur tar man hand om det lidande som ingår i de givna förutsättningarna? Vilken roll fyller mening, ensamhet och död i våra liv? Föreläsaren Max Olsson arbetar som legitimerad psykolog på privat mottagning i Göteborg. Han har specifikt intresserat sig för existentiella frågeställningar
och de stora frågorna om vad det innebär att vara människa, de frågor som vi alla delar och förhåller oss till. Anmälan öppnar den 8/1. Du anmäler dig här.


Film och samtal: Across the Andes

torsdag 11/3 kl. 18.30

Kulturhuset Kåken, stora salen. Fri entré.
Regissören Henrik Dahlbring kommer till Kåken för att visa och prata om arbetet med sin 25 minuter långa dokumentärfilm Across the Andes. I filmen träffas filmens regissör Henrik och hans syster Anna Dahlbring sju år efter deras pappas självmord. Genom inspelade samtal, gamla videofilmer, foton och animationer gestaltas en kärlekshyllning till en pappa som led av svår depression och hur man som barn hanterar en förälder med psykisk ohälsa. Sedan
premiären 2019 har filmen visats runt om i världen och vunnit flertalet priser. Kvällen avslutas med ett samtal/föreläsning. Begränsat antal platser. Du bokar plats på telefon: 031-365 50 60 eller på goteborg.se/kaken. Mer information kommer på denna sida när det närmar sig.


Föreläsning: Självmedkänsla – lär dig bli din egen bästis

torsdag 22/4 kl. 18.30–20
Leg. Psykologerna Maja Herrnsdorf och Linnea Sidbrant brinner för att förebygga psykisk ohälsa och vill sprida sin kunskap till så många som möjligt. De välkomnar dig till två sammanhängande träffar i höst där du blir introducerad till självmedkänsla/ selfcompassion och får öva hemma mellan tillfällena. Självmedkänsla erbjuder ett alternativ till självkritiska tankar, inre krav och skam. Välkommen till en föreläsning om att öka välmående genom att aktivera kroppens eget trygghetssystem. Kvällen bjuder såväl på teori som möjlighet till egen reflektion och utforskande. Lär dig bli din egen bästis!


Fördjupning Självmedkänsla– samtal och reflektion


torsdag 6/5 kl. 18.30–20
Här ges tillfälle att fördjupa färdigheter för att öka graden av omsorg, välvilja och vänlighet mot sig själv. Ett uppföljande samtal där vi delar tankar och erfarenheter om hur det varit att praktisera självmedkänsla sedan föregående föreläsning. Kostnadsfritt. Begränsat antal platser.


Anmälan gäller båda tillfällena. Du som var bokad till höstens föreläsning har förtur till platserna. Anmälan till restplatser öppnar 1/3. Du anmäler dig här.

För dig som är gravid eller nyss har fött barn

Workshop online: Kroppen efter graviditet och förlossning


tisdag 9/3, kl. 13.30–15.30, via skype

Välkommen på en två timmars online-workshop där leg. Fysioterapeut Sofie Nilvik går igenom vanligt förekommande frågor och teman efter en graviditet och förlossning, såsom läkning, ergonomi, bålmuskulatur, bäckenbotten
och olika symtom att vara uppmärksam på. I workshopen ingår också ett praktiskt moment med övningar att prova hemma. Anmälan öppnar den 8/1. Du anmäler dig här.


Måndagsboost för gravida

Följande måndagar: 12/4, 19/4, 26/4, 3/5, kl. 15–16.30
Frivilligcentralen Knuten, Råstensgatan 4

Är du gravid och nyinflyttad i stan? Saknar ett nätverk? Är ensamstående? Under fyra veckor välkomnar vi dig till ett tryggt forum tillsammans med Hälsotekets hälsoinformatör och legitimerad fysioterapeut. Vi kommer att ha olika teman såsom mindfulness, relationer, träning, balansen i livet men också att bara få vara och utbyta erfarenheter. Gruppen kommer bestå av sex deltagare. Anmälan öppnar den 12/3. Du anmäler dig här.


Livnära samtal och självhjälpsgrupper


Coachande samtal online/telefon

Start onsdag 13/1
Behöver du ta beslut om en förändring i livet eller är osäker på vad du egentligen vill och behöver?
Ett stödjande samtal som leder dig att se klarare, att reda ut vad som är tankar och känslor, egna och andras behov kan hjälpa gott på traven. Arrangör är frivilligcentralen Knuten. Boka direkt till Cathy som är certifierad coach och
mindfulnessinstruktör på telefon 0722-05 41 61.


Bok- och filmgrupp online

Saknar du umgänge och gillar böcker och film? Nu har många av oss tid att läsa och se på film. Vi har också behov att prata med varandra. Välkommen till två nya grupper där du kan göra båda delarna. Vi läser nyutgivna romaner och väljer filmer ifrån SVT för att sen prata via Zoom. Våga testa! Vi hjälper dig att komma igång. Arrangör är frivilligcentralen
Knuten. För mer information och anmälan, ring Anne-Marie på telefon 0737-73 88 83.