Höstprogram 2021

Hälsoteket i Örgryte-Härlanda finns till för dig som vill ha stöd i att stärka och förbättra din hälsa. Här har du möjlighet att komma igång med träning, ta del av föreläsningar, delta i kurser och få rådgivning kring hälsa. Ingen förkunskap krävs och alla våra aktiviteter är kostnadsfria. På våra träningsaktiviteter har vi inte tillgång till dusch eller omklädning. I höst har vi aktiviteter inomhus, utomhus och online. Vi hoppas att du hittar något i höstprogram 2021 som passar just dig.

Tränings- och motionsaktiviteter

Cirkelträning med fokus på styrka 

Måndagar 30/8–13/12, kl 10–11
Kulturhuset Kåken, stora salen
Här får du träning för hela kroppen med klassiska, enkla och effektiva övningar som är lätta att haka på oavsett träningsvana. Alla gör samma övningar samtidigt. Vi tränar både kondition och styrka. Det förekommer övningar på golv. Inga omklädningsrum. Drop-in.

Lätt gympa 

Måndagar, 30/8–13/12, kl 11.10–12
Kulturhuset Kåken, stora salen
(ej 13/9, 1/11)
Vi tränar kondition, styrka, balans och rörlighet till medryckande musik. Passet innehåller inga hopp eller övningar på golv. Styrkan tränas med gummiband. Här får du tid att ta ut rörelserna. Drop-in.

Gympa 

Onsdagar 22/9–15/12, kl 13.30–14.30
Kulturhuset Kåken, stora salen
(ej 3/11)
Vi tränar kondition, styrka, balans och rörlighet till medryckande musik. Vi tränar utan redskap. Innehåller inga hopp men övningar på golv. Något mer krävande än lättgympan. Drop-in.


Cirkelträning med fokus kondition 

Fredagar 3/9–17/12, (ej 10/9), kl 11–12 Virginsgatan 13, vid dansbanan
Här får du träning för hela kroppen med klassiska, enkla och effektiva övningar som är lätta att haka på oavsett träningsvana. Alla gör samma övningar samtidigt. Vi tränar både kondition och styrka. Det förekommer övningar på golv.
Drop-in.

Skogspromenader 

Fredagar kl 10–11.30, start 3/9
Frivilligcentralen Knuten, Råstensgatan 4

Promenad med eller utan stavar, i miljöer runt Härlanda tjärn. Vissa fredagar gör vi istället en promenadutflykt.
Alla kan vara med och gå i sitt tempo, vi delar upp oss efter behov och fart. Stavar, snälla hundar och barnvagnar är också välkomna. Drop-in. För mer information, kontakta Anne-Marie på telefonnummer: 0737-73 88 83

Gymintroduktion på Skatås utegym 

Måndagarna 6/9 och 20/9, kl 13
Har du gått förbi Skatås utegym några gånger men inte riktigt vetat hur du kan lägga upp ett eget träningspass? I höst erbjuder idrotts- och föreningsförvaltningen Hälsotekets deltagare två alldeles egna instruktioner där du får förslag på ett enkelt upplägg som gås igenom tillsammans. Det är begränsat antal deltagare till instruktionerna. Du anmäler dig här:
eller via sms till: 0702-08 53 97

Återhämtande aktiviteter

Skogsbad 

Fredag 3/9, kl 12.30–14 Boka här
Fredag 8/10, kl 12.30–14 Boka här
Samling, Härlanda Tjärn, vid kiosken
Tillsammans med Hälsotekets leg. fysioterapeut får du uppleva du naturen på ett enkelt och vilsamt sätt genom långsam promenad och utforskande genom sinnena. Ha gärna med sittunderlag. Anmälan öppnar en vecka innan aktivitet. Du anmäler dig här.

Avslappningsträning online

Torsdagar 2/9–16/12, kl 12.20–12.50
Online via Teams genom länk på Hälsoteket Västers webbsida:
Lär dig att hitta balans i livet med hjälp av återhämtning. För dig som vill delta hemifrån eller på lunchtid. Vi ses via Teams och testar olika tekniker för mental och fysisk avslappning. Ledare: Hälsotekets hälsovägledare.

Qi gong

Måndagar 13/8 13/12 kl 13–13.45, (ej 1/11)
Kulturhuset Kåken, stora salen

Vi tränar mjuka och behagliga rörelser som är lätta att följa. Fokus ligger på avslappning, andning och koncentration.
Inga förkunskaper krävs. Du väljer själv om du vill träna stående eller sittande. Drop in

Hälsosamtal och drop-in rådgivning

Vill du ha ett individuellt samtal om din hälsa? Om du har frågor som rör din hälsa, om Hälsotekets aktiviteter eller om
du vill ha stöd för att komma igång så kan du prata med oss. Vi erbjuder hälsosamtal för vuxna och ungdomar. Det finns möjlighet att boka ett samtal inomhus, utomhus under en kort promenad eller via teams/telefon. Ring eller skicka
e-post till Hälsoteket och boka tid för ett hälsosamtal så bestämmer vi tillsammans vad som passar dig bäst.

Rådgivning med reumatikerdistriktet

Måndagar 6/9, 4/10, 8/11, 6/12 kl 10.30–12.30
Kulturhuset Kåken, foajén
Reumatikerdistriktet i Göteborg informerar om reumatiska sjukdomar och artros och smärtskolor. Drop-in.


Kurser och föreläsningar

Kurs: ACT – att hantera stress och främja hälsa


Måndagar 27/9, 11/10, 25/10, 8/11, kl 13–16, Kulturhuset Kåken, ateljén
Vill du lära dig mer om dig själv och ta konkreta steg för att följa din inre kompass? ACT är en evidensbaserad metodför att minska stress och främja psykisk hälsa genom att arbeta med vårt förhållningssätt kring tankar och känslor. Under fyra träffar arbetar vi i grupp med att identifiera vad som är riktigt viktigt  för oss, och att ta faktiska steg i den riktningen.
Du anmäler dig här

Sömnkurs– online via Hälsolots

Tisdagar 28/9–26/10, kl 10.30–12, ej 19 oktober
Kursen äger rum via Teams

Hur fungerar sömnen? Vad händer med sömnen när du är stressad? En legitimerad arbetsterapeut varvar teori, mindfulnessövningar och hemuppgifter. Kursen passar dig med lättare sömnbesvär och är vid fyra tillfällen. Som deltagare behöver du ha en mailadress och tillgång till dator med kamera eller smartphone. Ledare: Magdalena Grundin, legitimerad arbetsterapeut, Närhälsan Gibraltar rehabmottagning. Anmälan: Från och med 16 augusti via halsolots@socialcentrum.goteborg.se eller 031-365 70 54

Motivation och förändring– hur gör vi? 

Torsdag 11/11, kl 18.30–20
Kulturhuset Kåken, stora salen
Välkommen på en föreläsning om motivation. Här kommer du få ta del av två psykologers tankar kring fenomenet – vad är motivation? Varför beter vi oss som vi gör? Varför är det svårt att bryta beteenden som vi inte mår bra av? Och givetvis, hur gör man förändringar? Föreläsare: Maja Herrnsdorf och Linnea Sidbrant, leg. psykologer.
Föreläsningen är kostnadsfri. Bokning öppnar 11/10. Boka din plats här.

Hälsoteket i Angered uppmärksammar
Westpride som pågår
27 september–3 oktober:

Föreläsning:Angelica – varför gör hon på detta viset?

Måndag 27/9. kl 13–15, online-föreläsning via Teams
Angelica Löwdin, öppen transperson och aktivist för mänskliga rättigheter. Anmälan: mejla halsoteket.angered @socialnordost.goteborg.se så får du länk till föreläsningen.

Föreläsning: (H)järnkoll-ambassadören Emma Larsson

Måndag 11/10, kl 13.30–15, online-föreläsning via Teams
Hälsolots och Hälsoteken runtom i Göteborg uppmärksammar Världsdagen för psykisk hälsa och bjuder
in Emma Larsson. Hon föreläser om sina erfarenheter av psykisk ohälsa och kommer också att berätta om hur vardagen har varit för henne och hennes barn under pandemin. Genom mobbning, missbruk, sexuella övergrepp, social ångest, ätstörningar, tvång och panikångest har livet gjort Emma till den hon är idag. Emma har idag fått diagnosen svår ADHD samt autism och har börjat lära sig att leva efter sina förutsättningar. Idag är hon 34 år gammal, trebarnsmamma och gift. Hon klarade knappt av grundskolan och hoppade av gymnasiet. Idag har hon tre utbildningar och ett arbete som hon trivs med. Emma tror på öppenhet och allas lika rätt att leva ett liv efter sina egna förutsättningar, oavsett vad man har för funktionsvariation. Anmälan: mejla halsoteket.angered@socialnordost.goteborg.se så får du länk till föreläsningen.

Stress – hur får du livet att fungera när stressen slår till?

Måndag 15/11, kl 13–14.30
Måndag 22/11, kl 13–14.30
Online-föreläsning via Teams
En grundläggande föreläsningsserie i två delar om vad stress är, hur du kan förebygga stressrelaterad ohälsa och vad du kan göra när stressen redan påverkar ditt liv och din vardag. Inför andra träffen får du enkla hemuppgifter och den andra träffen är mer praktiskt inriktad kring din balans i livet och på att hitta hållbara sätt att leva. Du anmäler dig här.