Fixartjänst gör skillnad i vardagen

Publicerad 1 februari 2023

Göteborgs Stad erbjuder alla som är 69 år eller äldre hjälp av fixartjänst. Syftet med tjänsten är förebyggande, att undvika olyckor och fallskador i hemmet. Frida Grundell möter årligen 400–500 seniorer och hjälper dem med enklare saker i hemmet. ”Det här ska bli roligt”, säger Frida inför besöket.

Det är grått och ruskigt väder och Frida välkomnar mig in i bilen. Vi språkar om dagens besök som Frida ser fram emot och hennes glädje smittar av sig direkt. Januarivädret är som bortblåst. Frida berättar att hon försöker planera sina besök i god tid och se till att de ligger i anslutning till varandra.

– Dels blir det mindre körning, dels enklare att komma i tid till besöken, förklarar hon.

På dagens schema står byte av gardiner. Återbesöken är inbokade innan jul – i samband med att Frida hängde upp julgardinerna.

För mig är det personliga mötet och att lyssna in viktigt, säger Frida Grundell. Foto: Johannes Löfgren

– Det här är personer som jag varit hos i många år, så du kommer märka att jag vet var de har sina saker och var stegen står, säger Frida. De uppskattar att jag minns sådana saker och det sociala. Tröskeln blir lägre och många hör av sig till mig. Vi hjälper dem så att de själva inte behöver ta onödiga risker i sina bostäder.

Det har äntligen blivit dags för besök. Frida är peppad och säger ”nu kör vi, let’s go”!

Underlättar vardagen

Hemma hos Lisbet välkomnas vi glatt. Det har äntligen blivit dags att byta ut julgardinerna mot vår- och sommargardiner. Lisbet är tacksam för att fixartjänsten finns. Hon själv brukade ordna med allt sådant här förr.

– När man är äldre så är det bra att fixartjänsten finns, säger Lisbet. Jag vågar inte stå på stegar själv längre. Jag tycker att det fungerar bra, och det underlättar verkligen vardagen. Frida är snabb, vänlig, glad och mer kan man inte begära. Jag har rekommenderat tjänsten till mina bekanta.

Barnen har inte alltid tid

Efter en kort bilfärd är det dags för nästa besök, hos Ulla-Maj. Det visar sig att de nya gardinerna som ska hängas upp är något skrynkliga. Frida är snabb och justerar vecken direkt. Ulla-Maj blir mycket nöjd och berättar i samma veva att hon själv inte nyttjat fixartjänsten så flitigt. Hon understryker dock att hjälpen är enastående och kommer väl till pass när barnen inte alltid har möjlighet att hjälpa henne.

– Tjata på barnen är inget jag gör, konstaterar Ulla-Maj. Barnen har inte alltid tid även om de hjälper mig med vissa saker. När vi ska planera så säger barnen att: ”det är väl inte så bråttom, det kan vi väl ta en annan dag?”. Fixartjänsten är bra, att jag får hjälp med det som jag inte klarar av längre. När jag bodde i min förra villa kunde jag ha kvar julsakerna så länge jag ville eftersom ingen såg, säger Ulla-Maj och ler.

Jag visste inte om timern

Dagen börjar gå mot sitt slut och det sista besöket blir hemma hos Gun. Efter att gardinerna har bytts, pratar Frida och Gun om att spara el, och på belysningen. Frida tar en snabb titt på diskmaskinen och frågar Gun om hon använder timern. Gun visste inte om timern och Frida är inte sen på bollen, utan visar hur timern fungerar. I höstas bytte Frida ut batterierna i brandvarnaren hemma hos Gun, vilket är viktigt att tänka på, om Gun ska använda timern. För Frida är säkerheten viktig.

– Jag visste inte om timern, det var ett bra tips! säger Gun.

Bo kvar i sina bostäder

Innan dagen är slut berättar Frida också om tjänsten som äldresamordnare på fixartjänst. Frida är inne på sitt sjätte år och trivs utmärkt i sin roll. De är tio samordnare totalt på fixartjänst i Göteborgs Stad, och personalomsättningen är låg. Enligt Frida beror det på den höga trivselfaktorn. Att verkligen få göra skillnad i vardagen för dem vi är till för, är särskilt motiverande, menar Frida.

– För många äldre innebär det att de kan bo kvar i sina bostäder, säger Frida.

Fixartjänst är en del av avdelningen hälsofrämjande och förebyggande på äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen.

– Vi har många träffpunkter, mötesplatser och anhörigstöd för seniorer, säger Frida. Så jag brukar ta med mig broschyrer och rekommendera olika aktiviteter utifrån individens behov. Det är meningsfullt för såväl mig som för seniorer att få träffa andra människor och komma ut och röra på sig.

FAKTA | Så fungerar fixartjänsten

Fixartjänsten är gratis men du betalar själv för eventuella materialkostnader. Du kan få hjälp med enklare saker i hemmet som är fallskadeförebyggande. Fixartjänsten får inte utföra tjänster som kräver fackkunskap. Du kan också få hjälp med kort varsel om det exempelvis gäller byte av batterierna i brandvarnaren.

Läs mer om fixartjänsten och hur du bokar:      


Artikeln är skriven av Johannes Löfgren, äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen, och är hämtad från Vårt Göteborg, (vartgoteborg.se) där även bilder finns.