Vår skola
Gustaviskolan ligger strax intill Grönsakstorget i centrala Göteborg och är en skola med en klass i varje årskurs, från förskoleklass till årskurs 5.
Det här är en liten skola med en klass per årskurs, från förskoleklass till och med årskurs 5 och med fritidshem. På Gustaviskolan går cirka 150 elever.
Gustaviskolans lärare är engagerade och kompetenta. Vi fångar upp elevernas intressen och väcker elevernas lust att lära. Vi har ett tätt samarbete mellan skola och fritidshem. Från förskoleklass till årskurs 3 finns en fritidspedagog kopplad till varje klass.
Gammal och stilig skola som moderniserats
Gustaviskolan ligger i centrala Göteborg, mittemot Pedagogen och strax intill Grönsakstorget, i en vacker nyrenässansbyggnad från slutet av 1800-talet. Husets hjärta är den stora salen som används till gemensamma aktiviteter och som skolmatsal.
Lokalerna har under början av 2010-talet byggts om då Gustaviskolan växte och tog över de sista utrymmena i fastigheten. Bland annat fick skolan då en hiss, ny ventilation, nya undervisningsrum, utrymningsvägar och ett bibliotek.
Gustaviskolan saknar egen idrottssal och trä- och metallslöjdlokal. Eleverna i årskurs 1–5 går en gång i veckan till Friskis och Svettis (Västra Hamngatan) och årskurs 4–5 åker ytterligare en gång i veckan till Vallhalla sporthall för Idrott och Hälsa. Eleverna i årskurs 3 har hela slöjdämnet på Gustaviskolan och på mellanstadiet åker de till Johannebergsskolan för trä- och metallslöjd.
Välplanerad skolgård
Skolgården är, med tanke på det centrala läget, stor och grönskande och framför allt välplanerad. Här finns bland annat utepingisbord, basketkorg, konstgräsplan, innebandyplan, klätterställning, gungor och sandlådor.
Närhet till kultur och samarbeten
Det centrala läget gör det möjligt för skolans elever att regelbundet besöka flera kulturinstitutioner.
Trygghet och trivsel
I skolan ska alla elever känna sig trygga. På Gustaviskolan ska ingen elev bli diskriminerad, trakasserad eller utsatt för kränkande behandling. Vi tar tydligt avstånd från alla former av diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och annan kränkande behandling. Varje eventuell incident är allvarlig och utreds av pedagogerna.
Plan mot diskriminering och kränkande behandling
Om du som elev upplever dig kränkt eller diskriminerad prata med din klasslärare, rektor eller någon annan vuxen på skolan. Skolan ska hjälpa dig och göra något för att stoppa kränkningarna. Till vår hjälp i det arbetet har vi en plan mot diskriminering och kränkande behandling. I den beskriver vi vårt förebyggande och främjande arbete och vilka åtgärder vi vidtar om någon blir utsatt för kränkning.
Delaktighet för elever och vårdnadshavare
På Gustaviskolan finns det både som elev och vårdnadshavare möjlighet att vara delaktig och kunna påverka verksamheten och undervisningen.
Kontinuerlig dialog med vårdnadshavare
Gustaviskolan arbetar för en kontinuerlig dialog med vårdnadshavarna som en viktig del av elevernas skolgång. En stor del av kommunikationen mellan vårdnadshavare och personalen på skolan sker under de dagliga mötena.
Vidare informerar lärarna skriftligt om verksamheten och vad som händer på skolan i veckobrev. Vi använder Vklass som plattform för vår skriftliga information, både från klassläraren och från skolledning.
Möte med vårdnadshavare och utvecklingssamtal
Varje klass har föräldramöte en gång per läsår då vårdnadshavare och personal samlas för dialog och diskussion.
Utvecklingssamtal håller läraren med varje familj en gång per termin. Vid höstens utvecklingssamtal skrivs en individuell utvecklingsplan (IUP) som sedan följs upp vid vårens samtal. Under hösten skriver även läraren skriftliga omdömen för varje elev så du som vårdnadshavare vet vilken kunskapsnivå ditt barn befinner sig på.
Eleverna har möjlighet att påverka
På Gustaviskolan har eleverna möjlighet att vara med och påverka verksamheten och undervisningen på flera olika sätt.
Gustaviskolans elevråd träffas några gånger per termin. Elevråden föregås av klassråd i varje klass. Varje klass har två elevrådsrepresentanter. Till elevrådet har eleverna med sig de frågor som kommit upp i klassråden. Det kan till exempel vara frågor direkt till rektorn, men också diskussionsfrågor som rör hela skolan.
Kost och hälsofrågor lyfts i matrådet
Två gånger per termin träffas två elever från varje klass och skolans kock. Där lyfts frågor som berör kost och hälsa.
Fritidshem
Alla elever med omsorgsbehov erbjuds plats på Gustaviskolans fritidshem. Vi har ansvarig lärare i fritidshem kopplat till varje årskurs men samarbetar mycket uppdelat i våra två våningsplan, fritids våning 1 och fritids våning 2.
På fritidshemmet strävar vi efter att erbjuda eleverna en meningsfull, stimulerande och utvecklande fritid som är varierad och utgår från elevernas behov och intressen.