Skolmat, matsedel

Här finns information om maten som serveras på skolan. Behöver ditt barn specialkost eller har allergier ska du berätta det för oss i personalen.

Höga ambitioner i Guldhedsskolans kök

I Guldhedsskolans skolrestaurang serveras varje dag tre olika maträtter och dagens soppa. Till soppan serveras nybakt bröd och hemmagjord färskost. På onsdagar bjuds elever och skolpersonal på vegetarisk buffé med fem till sex olika varmrätter och ett stort salladsbord.

När eleverna i åk 9 slutar skolan bjuder köket på en trerättersmiddag och en gång varje läsår bjuds vårdnadshavare in till lunch.

Personalen i köket gillar att utmana sig själva och har till och med tävlat i matlagning. Två gånger har Guldhedsskolans skolrestaurang kommit till final i skolmatstävlingen Arla Guldko.

På nobelmiddagen bjuder köket på trerätters lunch och lokalen är utsmyckad med dukar, levande ljus och uppklädd personal.

Här hittar du matsedeln

Guldhedsskolans matsedel finns på webbplatsen dinskolmat.se. Du kan också ladda ned gratisappen Skolmaten som finns både för Android och Iphone.

Centrums skolor vill gärna föregå med gott exempel och skapa goda, näringsriktiga och miljövänliga kostvanor. Alla maträtter är näringsberäknade och planerade efter tallriksmodellen. Skolorna serverar dagligen en varierad salladsbuffé och ett urval av knäckebröd till maten. Eleverna tar sin mat själva och alla får äta hur mycket de vill. Vatten och ekologisk mjölk är också en självklarhet till elevernas måltider.

Förutom den ordinarie lunchrätten serveras varje dag ett vegetariskt alternativ. Det tillagas även specialmat utan gluten och laktos, eller rätter där fläskköttet har bytts ut mot annan typ av kött. De alternativa rätterna är ofta en anpassning av den ordinarie rätten. Vill någon elev äta det vegetariska alternativet behöver det inte anmälas i förväg.

Det finns alltid personal i skolrestaurangen i anslutning till måltiderna. De ser till att det är rent och snyggt, fyller på mat och hjälper till. Lärarna äter pedagogiska måltider med eleverna.

Förbjudet med nötter, jordnötter, mandel och sesam

Det är förbjudet att ta in och att servera nötter, jordnötter, mandel och sesam i skolorna och förskolorna i Göteborg. Förbudet gäller alla lokaler, hela dygnet och alla veckans dagar. Detta för att nötter, jordnötter och sesam kan utlösa svåra och livshotande reaktioner hos den som har allergi. Risken att förväxla nötter med mandel i mald och hackad form är stor, därför gäller förbudet även mandel.

Förbud mot nötter, jordnötter, mandel och sesam

Matsedeln i mobilen

Matsedeln finns vecka för vecka på meny.dinskolmat.se. Det är också möjligt att ladda ner matsedeln som applikation till din mobiltelefon. Läs mer om hur du gör på dinskolmat.se

Specialkost eller anpassad kost

Behöver ditt barn specialkost måste du som vårdnadshavare anmäla detta till skolan. Anmälan ska vara skriftlig och du behöver göra en ny anmälan inför varje nytt läsår. Du ska även anmäla om behovet av specialkost förändras eller upphör.

Grundskoleförvaltningen ska leverera säker och näringsriktig kost med hög kvalitet. Det gäller också specialkost och anpassade måltider till elever i skolverksamheten.

Blankett

Det är rektor som tar in och förvarar blankett för specialkost och anpassade måltider vid höstterminsstart. Detta gäller även, vid behov, läkarintyg. Rektor gör en beställning till köket.

I blanketten kan ni ange vilken kost eleven har behov av. Vi förutsätter att specialkost även äts av eleven i hemmet.
Vid frånvaro eller ändrade behov, måste skolan meddelas.

Blankett för specialkost eller anpassad kost

Specialkost

Specialkost – är kost som är anpassad till ett visst sjukdomstillstånd, vilket betyder att den är medicinskt motiverad.

Anpassade måltider

Anpassad måltid utan medicinska skäl är avvikelser från standardkosten, som anses nödvändig för att eleven ska klara sin studiegång. Det kan till exempel vara uteslutning av vissa livsmedel, valet att äta helt växtbaserad kost, olika anpassningar av mat/måltidsmiljö på grund av neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF)

Vegetarisk måltid serveras varje dag/lunch.

Måltidsprogrammet för Göteborgs Stad

Oavsett var du bor i staden ska du serveras en måltid, som är god, nyttig, miljöanpassad och lustfylld – lagad och serverad av kunnig och serviceinriktad personal. Helst ska den överträffa dina förväntningar. I Måltidsprogrammet för Göteborgs Stad finns mer information.

Måltidsprogrammet är under revidering och kan i vissa delar avvika från våra aktuella riktlinjer och rutiner.

Måltidsprogrammet

Miljömåltider

Varje år serveras cirka 19 miljoner måltider inom skola, vård och omsorg i Göteborg. Maten har en stor miljöpåverkan och därför är målet att öka andelen miljömåltider som serveras i stadens verksamheter. Miljömåltider