Kulturmöten

Kultur är ett berikande sätt att mötas över generationsgränserna. Att skapa och uppleva konst och kultur tillsammans är ett sätt att bygga broar och stärka gemenskapen mellan människor.

Inom Generationsmöten möts människor i alla åldrar genom bland annat sång, teater, film och poesi.

Generationspodden

Under våren 2019 har vi gjort en satsning för att stötta det fria kulturlivet i staden. Vi bad duon Edwin Safari och Maria Nyman att tolka begreppet ”generationsmöten” genom valfritt konstnärligt uttryck och resultatet blev en generationspodd.

”Blattebögen och Lattedamen” är poddens första avsnitt, som på ett lekfullt sätt diskuterar djupa frågor kring stereotyper och fördomar. Maria Nyman är 62 år, poet och pionjär i #metoo. Edwin Safari är 21 år, queer performanceartist och persisk prinsessa. De beskriver "Blattebögen och Lattedamen" som en humoristisk podd där kultur, sex, memes, godis, feminism och mycket mer utforskas över generationsgränserna. Följ med när 2000-talets it boy möter femtiotalets väluppfostrade flicka!

Lyssna på podden "Blattebögen och Lattedamen" här.

Se trailern här!

Följ Blatte/Latte på Instagram

Vill du vara med?

Tanken är att fler göteborgare ska podda kring ämnen som knyter an till ett allåldersperspektiv. Genom Generationspodden vill vi skapa ett forum för att motverka segregation och vi välkomnar idéer från göteborgare i alla åldrar och bakgrunder. Är nyfiken eller har du en poddidé? Tveka inte att höra av dig!

mail: janan.zapata.gutierrez@centrum.goteborg.se Telefonnr: 072 856 61 16

Filmfabriken

Filmfabriken är en verksamhet över generationsgränserna där ungdomar och äldre mellan 13 och 100 år möts i det gemensamma intresset att skapa film. Filmfabriken har gjort flera kortfilmer som sänts på Öppna kanalen, bland annat en julkalender. Filmfabriken har också anordnat en filmfestival i samband med Kulturnatta där de egenproducerade filmerna har visats upp. Filmfabriken har också gjort filmerna om generationsmöten och senior i skolan och förskolan.

Tillsammans med lärare på Centrums skolor gör man projekt och går in som ett komplement i undervisningen där film kan vara redovisningsformen av ett arbete.

Vill du delta?

Filmfabrikens kurs äger rum på onsdagskvällar.

Har du frågor eller vill anmäla ditt intresse ring eller mejla Janan Zapata. Du hittar kontaktuppgifterna under Kontakt.

Läs mer om Filmfabriken Göteborg

Här får de äldre hjälp av de unga och tvärtom (Göteborgs-Posten 2016-05-04)

Generationsteatern

Generationsteatern har funnits sedan 2012 och har sedan dess framfört flera pjäser. Åldersskillnaden i gruppen är cirka 60 år mellan den yngsta och den äldsta skådespelaren. Generationsteatern driver hejdlöst med fördomar och föreställningar omkring ålder och olika generationer. Ambitionen är att både locka till skratt och eftertanke. Jeanette Forslund, gruppens producent och regissör, skriver underfundiga och kluriga manus och tillsammans med skådespelarna växer pjäserna fram.

Pjäser om ålder och olikheter

”Föreställningar” är teatergruppens första pjäs som driver med olika föreställningar och fördomar vi har om ålder. ”Föreställningar” uppmärksammades av SVT i Landet Runt, Rapport och Västnytt.

”Bortom normen – eller, kära nån. Vad ska folk tro?” En pjäs som vill visa på konsekvenserna av att leva i ett ålderssegregerat samhälle. Hur stor får åldersskillnaden vara och på vilket sätt kan man umgås innan man har omgivningens misstänksamma blickar i nacken?

”Gränsfall” är den tredje föreställningen som Generationsteatern visar. Pjäsen utspelar sig på ett pensionat i Reykjavik där en grupp människor blivit strandsatta och tvingas till social samvaro, trots sina olikheter.

Boka Generationsteatern

Kontakta Jeanette Forslund för mer information på telefon 0708-14 07 66

Läs mer om Generationsteatern

Vi har blivit tajtare (Veteranen 2015-08-04)