Kulturmöten

Kultur är ett berikande sätt att mötas över generationsgränserna. Att skapa och uppleva konst och kultur tillsammans är ett sätt att bygga broar och stärka gemenskapen mellan människor.  Vill du vara med?

Filmfabriken och Generationsteatern i samverkan: Bortom normen

Under pandemin när man inte kunde leva sitt vanliga liv utvecklade många nya sätt att träffas, arbeta och skapa tillsammans. Filmfabriken och Generationsteatern som tidigare verkat som egna föreningar fann varandra och har under de senaste åren gjort en film tillsammans. Filmen, Bortom normen bygger på teaterpjäsen med samma namn som Generationsteatern framförde 2014.

Filmen vill visa på konsekvenserna av att leva i ett ålderssegregerat samhälle. Hur stor får åldersskillnaden vara, och på vilket sätt får man umgås över generationsgränserna innan man får omgivningens misstänksamma blickar i nacken?  Ambitionen med filmen är att locka till både skratt och eftertanke. Vi får följa hur vänskapsrelationen mellan Eva 66 och Tobias 29 uppfattas av barn, föräldrar, grannar och vänner. Är deras vänskap värd priset de får betala?

Regi och manus: Jeanette Forslund

Filmfabriken

Filmfabriken är en verksamhet över generationsgränserna där vi möts i det gemensamma intresset att skapa film. Filmfabriken har gjort flera kortfilmer som sänts på Öppna kanalen, bland annat en julkalender. Filmfabriken har anordnat en filmfestival i samband med Kulturnatta där de egenproducerade filmerna har visats upp. Filmfabriken har även gjort filmerna om Generationsmöten och Volontär i skolan och förskolan. 

Vill du delta?

Filmfabriken träffas på onsdagskvällar.
Har du frågor eller vill anmäla ditt intresse? Du hittar kontaktuppgifterna under Kontakt.
Läs mer om Filmfabriken Göteborg:

Här får de äldre hjälp av de unga och tvärtom (Göteborgs-Posten 2016-05-04)

Generationsteatern

Generationsteatern har funnits sedan 2012 och har framfört flera pjäser. Åldersskillnaden i gruppen är 65 år mellan den yngsta och den äldsta skådespelaren. Generationsteatern driver hejdlöst med fördomar och föreställningar omkring ålder och olika generationer. Ambitionen är att både locka till skratt och eftertanke. Jeanette Forslund, gruppens producent och regissör, skriver underfundiga och kluriga manus och tillsammans med skådespelarna växer pjäserna fram.

Pjäser om ålder och olikheter

Föreställningar (2012) är teatergruppens första pjäs som driver med olika föreställningar och fördomar vi har om ålder. ”Föreställningar” uppmärksammades av SVT i Landet Runt, Rapport och Västnytt.

Bortom normen – eller, kära nån, Vad ska folk tro? (2014) En pjäs som vill visa på konsekvenserna av att leva i ett ålderssegregerat samhälle. Hur stor får åldersskillnaden vara och på vilket sätt kan man umgås innan man har omgivningens misstänksamma blickar i nacken?

Gränsfall (2015) Pjäsen utspelar sig på ett pensionat i Reykjavik där en grupp människor blivit strandsatta och tvingas till social samvaro, trots sina olikheter.

Liten blir stor (2017) Åren går, så även för Astrid Lindgrens figurer. Hur blev det sen för Pippi, Ronja, Madicken, Emil och Rasmus, som unga vuxna i vår tid?

När katten är borta (2018) I pjäsen skildras livet på ett äldreboende, eller är det en fritidsgård eller rent av en nattklubb? Det är mycket som sker utom synhåll för drakens (föreståndarinnans) vakande öga. 

Flisor och fragment (2019) Ett potpurri från gruppens fem tidigare uppsättningar med många härliga musikinslag. 

Kvinndom, mod och morska kvinns (2019/2020) Spelas 2020. Margit föds 1917, mitt under brödupproret i Göteborg. Vi får följa henne in till våra dagar och Metoo-rörelsen. Pjäsen är en skildring av kvinnors villkor under ett sekel och en hyllning till den vanliga tanten. Sång, musik och humor blandas med allvar och jävla anamma. Ensemblen består av 12 amatörskådisar mellan 10 och 75 år. Speltid 1 h, 10 min. 

Boka Generationsteatern

Generationsteatern är en teatergrupp utan egen scen, men som gärna spelar där en scen finns.
Kontakta teaterledare Jeanette Forslund för information. Telefon 0708-14 07 66
Pris: 2000 kr

Läs mer om Generationsteatern:

Vi har blivit tajtare (Senioren 2015-08-04)