I trädgården finns fruktträd, bärbuskar, odlingsbäddar, grillplats och ett växthus. Själva växthuset är möblerat så du kan slå dig ned med en fika. Foto: Cordovan Communication

Om vård- och omsorgsboendet

I trevliga Kyrkbyn nära Eketrägatan ligger Fyrväpplingen, ett mindre boende för dig som tycker om att vara i trädgården och ha många aktiviteter att välja bland.

Lugnt läge nära Lundby gamla kyrka

Fyrväpplingen ligger i bostadsområdet mellan Lundby gamla kyrka och knutpunkten Eketrägatan. Det tar cirka 10 minuter att gå till Kyrkbytorget där det finns service som apotek, frisörer, gym, mataffär och restauranger. Lite längre bort ligger Eriksbergs köpcenter med Systembolag, snabbmatskedjor och klädbutiker.

Ta dig hit

  • Till Fyrväpplingen är det fyra minuters promenad från hållplatsen Eketrägatan där spårvagnarna 5, 6 och 10 och många bussar stannar.
  • Precis utanför entrén finns en mötesplats för Flexlinjen.
  • Den som kommer med bil kan parkera på besöksparkeringen utanför huset.

Ett mindre boende med stor trädgård

Fyrväpplingen är ett suterränghus med en stor grön innergård. Inriktningen är allmän vård och omsorg och sammanlagt finns här 34 lägenheter.

Din lägenhet på Fyrväpplingen är en etta på cirka 29 m² som är ljus och luftig. Alla lägenheter har ett rymligt badrum som anpassas efter dina behov. Det finns ett litet kökspentry med diskbänk, kyl och uttag för kaffebryggare och mikro. Utsikten är antingen mot innergården eller parkeringen.

På varje våning finns en gemensam matsal och vardagsrum med tv och soffor. Här kan du umgås med grannarna under måltiderna och de dagliga aktiviteterna. Till varje våning finns också en stor öppen balkong eller altan så att du enkelt kan ta en nypa frisk luft. Oavsett var i huset du bor är det lätt att sig ut till den stora innergården.


I anslutning till entrén finns en inglasad trädgård, ett atrium, med flera sittplatser. Det finns också flera aktivitetsrum där det varje dag händer något skoj som bakning, bingo eller musikuppträdanden. Ibland blir ett av rummen ett litet spa med fotbad, hand- och ansiktsmassage och manikyr.

Så fort vädret tillåter är det många som är i trädgården. Här har du fruktträd, bärbuskar, odlingsbäddar, grillplats och ett växthus. Själva växthuset är möblerat så du kan slå dig ned med en fika. Varje år ser vi till att ha egen färskpotatis till midsommar och under sommaren lägger vi gärna något gott på grillen och äter ute. Runt trädgården går en asfalterad gångväg som gör det lätt att ta dagliga promenader, även med rollator och rullstol.

Vård och omsorg hos oss

Dina behov är alltid det som vi utgår från. Vi arbetar utifrån Göteborgs Stads förhållningssätt vilket innebär att vi vet vårt uppdrag och att vi är till för dig, att vi samarbetar på olika sätt och tänker nytt för att ge bästa möjliga stöd och hjälp. När du flyttar in i din nya lägenhet har vi ett samtal med dig och din kontaktpersonal där vi tillsammans gör upp en plan så du kan fortsätta leva ditt liv som du vill ha det. Den här planen kallas för genomförandeplan och i den samlas allt som berör din vardag: som när du önskar gå upp på morgonen och hur du vill ha dina frukostägg till vilken slags omsorg du behöver. Du kan alltid vända dig till din kontaktpersonal om du har frågor eller vill ändra planen. När vi träffas första gången och gör upp din plan är du varmt välkommen att ta med någon anhörig eller en vän.

Här på Fyrväpplingen finns olika slags välfärdstekniker som du kan ta del av. Till exempel kan du använda aktivitetsvästar som inspirerar till rörelse och en interaktiv projektorn för underhållning och hjärngympa. Det finns också robothundar och robotkatter som rör sig och låter när de klappas och sovkuddar för avslappning.

Du får stöd av lyhörda och engagerade medarbetare

Alla medarbetare på Göteborg Stads vård- och omsorgboenden jobbar efter värdighetsgarantierna. Det betyder bland annat att vi är lyhörda för när och hur du vill få stöd. Så långt som det är möjligt ska du kunna behålla dina egna vanor och själv bestämma hur din vardag ska se ut.

Medarbetarna lär känna dig och alla andra på boendet. De engagerar sig i din vardag och uppmuntrar till aktiviteter och samtal. Göteborgs Stads vård- och omsorgsboenden har god kunskap och en låg personalomsättning. Du kan känna dig trygg i din lägenhet där du möter kända och kompetenta medarbetare. När nya medarbetare börjar får de en omfattande introduktion om allt från säkerhet och brand till aktiviteter och omsorg.

På Fyrväpplingen har vi en mycket hög grundkompetens med nästan 100% utbildade undersköterskor. Vi tar vara på våra medarbetares intressen och uppmuntrar till fortsatta utbildningar, till exempel om någon vill gå en specialistinriktning. Vi är också stolta över den rika mångfalden och att vi tillsammans pratar många olika språk.

Så jobbar vi med kvalitet

När du bor på ett av Göteborg Stads vård- och omsorgsboenden kan du vara trygg med att kvaliteten är hög. Vi genomför regelbundet kontroller och avstämningar för att se till att alla delar av socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen följs. Vi gör undersökningar för att se hur du trivs och jobbar mycket med daglig återkoppling. Hos oss är ditt välbefinnande det viktigaste. Hos oss fortsätter du leva ditt liv som du vill ha det.