Utställningar

Huset är öppet igen. Välkomna!I samarbete med Seriefest i Väst visar vi utställningen

Not just Lines

-en grupputställning med 12 medverkande konstnärer/tecknare. Den gemensamma nämnaren för de medverkande är att tecknandet har stor betydelse för dem i deras konstnärskap. Något som är genomgående i utställningen är konstnärernas strävan att försöka förstå omvärlden, samtidigt som de också lyssnar på den. Medverkande: Anna-Lill Nilsson, Tova Berglund, Jennica Ring, Kerstin Helenesdotter, Katarina Aneer, Lina Sandquist, Lisa Wool-Rim Sjöblom, Linda Spåman, Linnea Rosenqvist, Melina Abimorad, Gum Lina Gabrielsson och Funny Livdotter. Utställningen visas 25 okt–14 nov. Gågatan.


KULTURNATTA 30 år!

Performance:

Äkta Spåman
−Trädgårdsoraklet

Fre 29 okt, kl 18.
Fri entré. Lilla salen.


Plantera dina drömmar och få svar på alla frågor med hjälp av Äkta Spåman trädgårdsorakels vägledning.

Linda Spåman är en av de medverkande konstnärerna i utställningen Not Just Lines.Övergivna kapell 

Vernissage lör 4 dec, kl. 12–15 | Utställningshallen

Utställningen Kapellen är en resa genom fallfärdiga kapell, frikyrkan, kärleken, solidariteten och religionen. En resa genom Sverige, det som en gång var och det som är kvar idag. Under tre år har Kari Hahne Lundström och Sam Vesterberg dokumenterat de övergivna kapellen runtom i landet. I utställningen berättar de om frikyrkorörelsen som en gång genomsyrade Sverige. Sams berättelse om uppväxten i en frikyrkofamilj där pappan var pastor och blint följde sin tro. Karis berättelse om sin förundran över det idealiserade kristna bildspråket, hur det omedvetet påverkar oss och vad som händer om man förändrar bilderna.Fristad – ett svar på förföljelse och förtryck

Yttrandefriheten är en av de allra mest grundläggande friheterna i Sverige. Men över hela världen inskränks människors yttrandefrihet genom att de utsätts för hot, förföljelse och försvinnanden. Att vara en fristad innebär att en kommun eller region erbjuder en kulturarbetare som lever under hot i sitt hemland en vistelse under två års tid. Göteborg har tagit emot fristadsstipendiater sedan 1996.

I denna vandringsutställning berättar fem fristadsförfattare om sina liv och varför de behövde flytta från sina hemländer samt vad det inneburit för dem att under två år vara fristadsstipendiater. Ahmad Azzam är Göteborgs Stads nuvarande fristadsförfattare.

Utställningen beskriver hur fristadsarbetet kan bedrivas i Sverige och världen idag via ICORN. Förhoppningen är också att stimulera fler städer /kommuner att ta beslutet att bli en fristad i ett världsomfattande nätverk. 

På utställningens invigning medverkar fristadsförfattaren Ahmad Azzam och Malin Schiller, fristadskoordinator på Göteborgs Stads kulturförvaltning.


Ljusgården, biblioteket

Utställningen visas året ut
Se online filmer om fristadskonstnärer i Västra Götalandsregionen

Utställningen är ett samarbete mellan Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götaland och Bohusläns museum. Projektet är delfinansierat av Statens Kulturråd. 

Program under fristadsprojektet 

Under hösten låter vi olika berättelser komma till tals och berättare som andra vill tysta.  
Filmvisningar, samtal om yttrandefrihet, bokcirklar om förbjuden kärlek, samtal, workshops, musik och poesi.

Läs mer på biblioteket

 

Bild: Ahmad Azzam.  Bildtext: Fotot på Ahmad Azzam av Anders Hansson är framtagen med syfte att ingå i utställningen Fristad – ett svar på förföljelse och förtryck, producerad av Västra Götalandsregionen. Fristad Göteborg samordnas av Göteborgs Stads kulturförvaltning tillsammans med socialförvaltningen Centrum.Konstnär: Karin Kannisova Jonsson

Samtal

–Karin Kannisova Jonsson och Heikki Kiviaho

Det här är ett årslångt samtal mellan två gamla vänner som reste tillsammans i tystnadens mellanrum där tankarna formades som bilder och objekt. Nu möts de i rummet och samtalet fortsätter på nya sätt. 

Vernissage lör 16 okt, kl. 14–16.
Utställningen visas t o m 21 nov. Utställningshallen

Konstnär: Heikki Kiviaho