Utställningar

Stängt t o m 18 augusti p g a renovering.

UTSTÄLLNINGSHALLEN

Sinnerligt

En utställning för alla sinnen och känslor

Sinnerligt är en utställning för alla sinnen och känslor och berör alla besökare oavsett funktionalitet eller ålder. Bildkonstnären Laura Blake och scenkonstnären Ellie Griffiths har skapat en serie installationer som uppmuntrar till lek och närvaro genom utforskande av olika material och konstnärliga uttryck. Syn, känsel, lukt, hörsel och fysisk närvaro - denna helhet av mänskliga sinnen är nödvändig för att ta del av konst och kultur.

Installationerna är en vandring genom konstverket Staffin beach av Greta McMillan. Hon är en ung skotsk konstnär som använder avancerad teknologi för att skapa konst genom sina ögonrörelser.

Sinnerligt är en del av projektet Scen:se som drivs av Hudiksvalls Kommun och Glada Hudik-teaterns Supporterklubb i samarbete med Folkteatern Gävleborg, Hälsinglands Museum och Riksteatern Barn och Unga. Projektet syftar till att inspirera fler konstinstitutioner och konstnärer, att skapa konstprojekt, utställningar, föreställningar – konstupplevelser – för barn och unga med svåra intellektuella och kognitiva funktionsvariationer. Scen:se har möjliggjorts genom stöd från Allmänna Arvsfonden, Svenska Postkodstiftelsen, Kulturrådet och Region Gävleborg.

Invigning lör 24 augusti, kl 14-16. Bildkonstnären Laura Blake och Eva von Hofsten, projektledare Scen:se, medverkar under invigningen.

Utställningen pågår t o m 29 september.

Ensamhetsmaskinen

Marie Obbel Bondeson

Vi lever i en värld som medicinerar mänskliga erfarenheter – vare sig det handlar om känslor, tankar, övertygelser eller beteenden. Kroppen drogas när själen har ont. Om nu medicinerna bara blir bättre, varför blir då fler bara sjukare? Det här är en konstutställning om det trasiga och det skamliga och om hur samhället tar emot oss när vi inte passar in. Kom in, sitt ned och lyssna på personliga berättelser om vården. Psykologer, anhöriga och f d patienter delar med sig av sina tankar om hur vi skulle kunna ha det istället. Låt dig inspireras.
Vernissage lör 5 okt, kl 13–16. Pågår t o m 10 nov.

GÅGATAN

Magnus SamuellM

Foto: Magnus Samuelsson

Foto: Stefan Lindström

Två fotografer ställer ut

Fotoutställning med göteborgarna Magnus Samuelsson och Stefan Lindström. När och fjärran – Magnus Samuelsson visar foton från resor i andra länder och från hamnen i Göteborg med vatten och båtar. Storslagna panoraman kan lätt växlas till detaljer i arkitektur. Ögonblick – Stefan Lindström fotograferar storslagna vyer men gillar även att fånga de små detaljerna. Slitna eller rostiga detaljer och möten med andra människor. Bilder från bl a Ringön och runt om i övriga Göteborg.
Pågår 7–29 sep.

Appropriering GIBCA - Part of the Labyrinth

Utställningen är det avslutande steget i en kurs för blivande bildlärare på HDK, Högskolan för design och konsthantverk. Kursens tema är appropriering, vars innebörd i konstsammanhang är ungefär att stjäla, kopiera, låna, citera, sampla, mixa, remixa, göra till sitt. GIBCA, Göteborgs internationella konstbiennal, är utgångspunkt för studenternas val av verk att appropriera. Utställningen ingår i GIBCAs extended-program, där olika lokala och regionala aktörer medverkar med ett eget samtidskonstprojekt under biennalperioden och som tar spjärn mot biennalens tema Part of the Labyrinth.
Pågår 29 okt–3 nov.

#projektprata

– fotoutställning och aktiviteter i samband med internationella stamningsdagen, 22 oktober

Stamning är en störning i talets flyt som kännetecknas av svårigheter att komma framåt i talet, trots att personen vet precis vad hen vill säga. #projektprata undersöker konstnärligt och möter stamningsögonblicket – stunden då talet inte lyder och som ibland beskrivs som då tiden står stilla – men vill också sprida information om stamning som fenomen och funktionsnedsättning. #projektprata är ett samarbete mellan konstutövare med personlig erfarenhet av att vara en person som stammar, legitimerad logoped med inriktning på utredning och behandling av personer som stammar samt Stamningsföreningen, en nationell patientorganisation för personer som stammar och deras anhöriga.
Pågår 22 okt–10 nov.