UTSTÄLLNINGSHALLEN

 

Accessing Utopia

Accessing Utopia är det senaste verket från den konstnärliga forskargruppen Bathutä. Verkets gestaltning är en polyfonisk flerkanals videoinstallation. Accessing Utopia arbetar kritiskt med frågor om samhälleligt tillträde, strukturell ojämlikhet och möjligheterna till förändring. Det bygger på intervjuer med unga svenska aktivister som har engagerat sig i organisationer som på olika sätt arbetar mot sociala orättvisor och rasismens olika utryck i det svenska samhället.

Bathutä är ett samarbete mellan René León-Rosales, etnolog och forskningsledare vid Mångkulturellt centrum och Behzad Khosravi-Noori, konstnär och forskare (PhD) vid Konstfack.

Accessing Utopia har tidigare visats på Venedigbiennalen (2017) och på Botkyrka konsthall och visas nu för första gången i Göteborg. Pågår 16–28 okt.

 

Culture in Revolt - om urban omvandling och sociala rörelser

Seminarium i samband med utställningen Accessing Utopia

Kl. 10-11: Margit Mayer. Nyliberal stadspolitik

Kl. 11-11.30: Mustafa Dikec. Urban vrede – de exkluderades revolt

Kl. 11.30-12: Håkan Thörn. Urbana revolter och sociala rörelser

Kl. 12-13: Lunch

Kl. 13-15: Accessing Utopia – ett panelsamtal med aktivister om urban ojämlikhet, rasism och möjligheter till politisk förändring

Kl. 15-15.20: Kaffepaus

Kl. 15.20-16: Avslutande gemensam diskussion med frågor från publik

Konferensen är ett samarbete med med Institutionen för Kulturvetenskaper, Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande samt forskningsplattformen CRUSH, crushproject.se

Tors 18 okt, kl 10–16. Lilla salen. Fri entré.

 

GÅGATAN

Gulag

– det farfar inte berättade

I utställningen berättar historikern och författaren Anton Weiss-Wendt om sin farfar Helmut Weiss livsöde som tysk jude och övertygad kommunist. Helmut Weiss föll offer för två totalitära regimers exkludering och förlorade 20 år av sitt liv i Stalins Gulagläger. Utställningen är en historisk berättelse och ett personligt porträtt som ger en bild livet i Gulag. Samarr med Forum för Levande Historia.

23 aug–16 sep.

 

Livet i Kamerun

-fotoutställning

I sju år har journalisten och fotografen Elina Bratt Lejring följt ett antal människors liv i  Kamerun. Under ett flertal reportageresor har hon fotograferat, filmat och intervjuat personer i olika åldrar och från olika samhällsklasser i och runt huvudstaden Yaoundé; såväl välbärgade familjer som fattiga farmarbetare.

Hon har även mött musiker, advokater, entreprenörer och regimkritiker. Under årens lopp har hon sett unga människor växa upp och bilda familj. Hon har följt sorgen då familjemedlemmar gått bort och glädjen då nya kommit till världen Hon har pratat med människor om deras drömmar och sett en del av dem gå i uppfyllelse.

Elina Bratt Lejring är utbildad på Mittuniversitetet i Sundsvall och har tidigare arbetat bl a på Aftonbladet, Göteborgs-Posten och Norrköpings Tidningar. Hon har publicerat texter om Kamerun i Strengnäs Tidning, Metro, Norra Halland och Kulturimperiet. Hon har även gjort ett antal kortdokumentärer om Kamerun som finns på Youtube. Sök på Elina Bratt Lejring.

Utställningen visas t o m 30 sep.

Elina Bratt Lejring berättar om sitt projekt i ett föredrag. Läs mer under Föredrag.
Tors 13 sep kl 18. Lilla salen. Entré 50 kr.

 

 

Alla vinner på en mer jämlik stad

För de allra flesta är Göteborg en bra stad att bo i. Men idag är vår stad inte jämlik. Nu gör staden en resa där många tillsammans hjälps åt att ändra på det. Kom och fundera på vad jämlikhet är och hur vi gör Göteborg mer jämlikt. Ta del av hur skillnaderna i livsvillkor ser ut och vilka dilemman som finns i arbetet inom området.

Utställningen pågår 3 okt­–2 nov.

 

Bilder från Göteborg och världen

Fotoutställning, Anders Hammarström.

Visas 6 okt–4 nov.