Utställningar

Med anledning av de skärpta allmänna råden för Västra Götaland p g a covid-19 har vi för tillfället ingen kulturverksamhet på kulturhuset. Detta är en tillfällig åtgärd från och med lördag 14 november som gäller tillsvidare. Sommarens program är släppt och kommer att bedrivas utomhus. Antalet besökare anpassas utifrån Folkhälsomyndighetens aktuella riktlinjer för allmänna sammankomster. Håll utkik efter höstens program. Vi har anpassat verksamheten så att vi kan välkomna dig på ett tryggt sätt. Med anledning av rådande pandemiläge kommer informationen att uppdateras löpande.


Hjältarna från Angered

–Fotoutställning av Bertil Håkansson

Vernissage lör 4 sep, kl. 14–16. Utställningen visas t o m 10 okt. Utställningshallen.

Bertil Håkansson är journalist och fotograf och har bott 25 år i Hammarkullen. I sin fotoutställning visar han porträtt av personer från Angered. En del är kända över hela världen, andra är bara berömda i sin egen trappuppgång. Några är födda här, andra kommer från länder långt härifrån. De är poeter, konflikthanterare, sjuksköterskor, längdhoppare, boxare, artister, musiker, skådespelare, ungdomsledare, radiopratare, breakdansare... Gemensamt för dem alla är att de är förebilder. De är hjältarna från Angered.Fotot på Ahmad Azzam av Anders Hansson är framtagen med syfte att ingå i utställningen Fristad – ett svar på förföljelse och förtryck, producerad av Västra Götalandsregionen.

Fristad – ett svar på förföljelse och förtryck

Utställningen invigs lör 2 okt, kl. 14. Ljusgården, biblioteket. Visas året ut.

Yttrandefriheten är en av de allra mest grundläggande friheterna i Sverige och är grunden i vår demokrati. Men över hela världen inskränks människors yttrandefrihet genom att de utsätts för hot, förföljelse och försvinnanden. Att vara fristad innebär att en kommun eller region erbjuder en kulturarbetare som lever under hot i sina hemländer, en vistelse under två års tid. Göteborg har tagit emot fristadsstipendiater sedan 1996.

I denna vandringsutställning berättar fem fristadsförfattare om sina liv och varför de behövde flytta från sina hemländer och vad det inneburit för dem att under två år vara fristadsstipendiat. Ahmad Azzam är Göteborgs Stads nuvarande fristadsförfattare.

Utställningen är ett samarbete mellan Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götaland och Bohusläns museum. Projektet är delfinansierat av Statens kulturråd. 

Fristad Göteborg samordnas av Göteborgs Stads kulturförvaltning tillsammans med socialförvaltningen Centrum.

 

Konstnär: Karin Kannisova Jonsson

Samtal

–Karin Kannisova Jonsson och Heikki Kiviaho

Det här är ett årslångt samtal mellan två gamla vänner som reste tillsammans i tystnadens mellanrum där tankarna formades som bilder och objekt. Nu möts de i rummet och samtalet fortsätter på nya sätt. 

Vernissage lör 16 okt, kl. 14–16.
Utställningen visas t o m 21 nov. Utställningshallen

Konstnär: Heikki Kiviaho