Online konserter

Här hittar du online konserter som spelades våren 2021.

Nordens Puls online konserter

Nordens Puls är ett projekt producerat av Kulturföreningen PULS/ Klubb Impuls.
​Nordens Puls är ett digitalt nordiskt projekt för att lyfta artister och kreatörer och den unga jazz- och improvisationsmusiken från olika nordiska länder.
​Nordens Puls genomförs med stöd av Musikverket, Kulturrådet, Göteborgs stad och Frölunda Kulturhus.

Nordens Puls: Superposition / Ingi Bjarni Trio


SUPERPOSITION (FI)

Adele Sauros - tenorsax
Linda Fredriksson - alt & barritonsax  
Mikael Saastamoinen - bas
Olavi Louhivuori - trummor

Ljudtekniker: Ville Liukkonen & Roni Ylhäinen
Kamera: Nino Moisiomälki
Produktionsassistent: Pinja Korhonen
Inspelad vid: Artlab Studios, Helsinki, 17th Feb 2021

Spellista:

1. Bilawal (O. Louhivuori)
2. Wasteland (Linda Fredriksson)
3. Ballad No. 3 (O. Louhivuori)- speak
4. Miimo (O. Louhivuori)
5. Antiplace (M. Saastamoinen)

INGI BJARNI TRIO (IS)

Ingi Bjarni Skúlason - piano
Þorgrímur Jónsson - kontrabas
Magnús Trygvason Eliassen - trummor

Cameras: Helgi Jóhannesson and Guðmundur A Erlingsson
Filmklippning: Helgi Jóhannesson
Inspelning, mix & master: Ívar Ragnarsson
Inspelad vid : Hilton Reykjavik Nordica, Iceland.

Spellista:

1. Sama farið
2. Úti á götu
3. Fundur
4. My Sleepless Nights in June
5. Glimpse
6. Einn, tveir, þrír
7. Fals ekki vals
8. Impulsive

Nordens Puls: BK3 och Skurkar


KBK3 (SE)

Grunden till KBK3 formades år 2012 när pianisten Kristin Rosendal och trummisen Maria Dahlin möttes på Birka folkhögskola och började spela ihop som duo. De satte ihop lekfulla pianomelodier med svängiga trumkomp och skapade en egen musikalisk värld, med inspirationer från bl.a. Shai Maestro trio och E.S.T. (Det gjordes även en och annan Lady Gaga-cover). Några år senare utökades bandet till en trio med den fenomenala basisten Boel Mogensen och musiken lät öppna upp sig och få nytt liv - KBK3 var ett faktum.
​​​Med rötterna i jazz, pop och folkmusik rör sig trion genom komponerade, improviserade och organiska landskap, och bjuder på musik som stundtals är intensiv och skämtsam, stundtals kraftfull och vemodig.

Kristin Rosendahl - piano & vocals
​Boel Mogensen - double bass
​Maria Dahlin - drums
​Camera and editing: Anton Olsson, Anton James Productions
​Recording, mix & master: Gustav Davidsson, Studio Glasfågeln
​Ljus och scenteknik: Tomas Modig & Torbjörn Alström

Spellista:
​1. Alice
​​2. Siri
​​3. Befrielse
​​4. Pappa
​​5. Nino (Bara piano)
​​6. Hilma
​​7. Sam

SKURKAR (NO)

Bestående av unga musiker från hela Skandinavien, men med bas i Trondheim, sätter Skurkar den nya genren “agent-jazz” på kartan. Kvartetten som bildades hösten 2018 spelar egna kompositioner och har trots sin unga ålder redan spelat på flera stora scener i Skandinavien som Nasjonal Jazzscene Victoria, Lupino Live och i Kongens Have under Copenhagen Jazz Festival. 11 september 2020 släppte Skurkar sitt debutalbum, Skjulte motiver, där de med åtta låtar bjuder in lyssnaren till att ta del av deras finurliga värld.
​​Skurkar har sina rötter i hantverket och traditionerna från den amerikanska jazzen som de väljer att utforska och utmana genom att vända upp och ned på former och harmonier. De låter sig aldrig bindas av några regler. Varje låt har en självständig historia som den uppmärksamme lyssnaren kan ta del av med hjälp av sin egen fantasi. Bandet sätter improvisation och spontanitet i fokus med deras enkla teman som fast hållpunkt mellan partier av kaos och fri impro.
​Under våren 2021 gör Skurkar ett samarbete som trio med pianisten Benjamín Gísli och framför med detta för Nordens Puls.

Amalie Dahl - alto saxophone
​Oda Steinkopf - double bass
​Emma Lönnestål - drums
​Guest - Benjamín Gísli - piano
​Recording, mix & master: Jo Ranheim
​Video and edit: Kristoffer Hylland Skogheim
​Recorded in Øra Studio 4, March 2021.

Spellista:
​1. Soppatorsk på Autobahn
​​2. Tandemtrøbbel
​​3. §2c
​​4. Maren Måke
​​5. Skurkar har også følelser
​​6. Snusen
​​7. Jag är inte sur

Grafik: Emma Engström
​Videoredigering: Josefin Stacy
​Produceras av Nordens Puls: Molly Göransson and Matilda Andersson 

Hannah Tolf och duon Zoe Efstathiou / Egil Kalman!

on:absolute" title="Nordens Puls: Hannah Tolf och duon Zoe Efstathiou / Egil Kalman!">Hannah Tolf

Hannah Tolfs musik väller in. Obeveklig, vild och vidunderlig. Den breder ut sig, expanderar och lever som en naturlig förlängning av hennes fenomenala röst.

Sångerskan och kompositören Hannah Tolfs konstnärliga vision och omisskänneliga signum lever och frodas i en singulär hybrid ljudvärld där jazzens frihetslängtan blandas med soulens känslosamma intellekt i långsamt muterande popstrukturer.
Med trygg hand för hon oss djupare, närmre beröringspunkten, där vi kan se varandra i ett varmare ljus. I oemotståndliga instrumentala baksug av breda, pulserande bottnar, suggestiva ackordföljder och kraftfulla melodier tvingas allt till ytan för att slås runt och isär.

Den kritikerrosade skivdebuten The Park släpptes 2014 på Havtorn Records och beskrevs av media som “en hyllning till livet och människan”. Skivan etablerade Hannah Tolf och hennes kvartett med Donovan Von Martens (bas), Jonathan Albrektson (synthar, piano) och Emil Blommé (trummor) på den cutting-edge experimentella och alternativa musikscenen. Sedan releasen har bandet turnerat flitigt nationellt och internationellt, med spelningar på festivaler såväl som på jazz, pop och rock scener runt om i Skandinavien, Frankrike, Italien och Tyskland. Hannah Tolf arbetar just nu på nästa skiva med kvartetten som har planerad release under 2021 på Havtorn Records.

Hannah Tolf - röst
Jonathan Albrektson - piano/synth
Donovan von Martens - bas
Emil Blommé – trummor

Zoe Efstathiou / Egil Kalman

Duon utforskar rummets kropp genom att skulptera ljudobjekt som förändras dynamiskt genom interaktion och improvisation. Subtila nyanser förändrar ytegenskaperna och gränserna för objekten, vilket framkallar en sinnlig och påtaglig upplevelse. Deras akustiska instrument fungerar som ytor för taktila utforskningar som skapar transienta formlösa rytmiska moln, som ofta imiterar den elektroniska världen. Deras elektroniska instrument tar sig fysiska former och projicerar gravitation och kropp med deras formationer. Musiken reflekterar det efemära, det flyktiga tillståndet mellan framtiden och det förflutna och bjuder in lyssnaren till att uppleva tiden som ett ytligt kännetecken för verkligheten.

Zoe Efstathiou - preparerat piano, modulärsynth
Egil Kalman - modulärsynth, kontrabas

Om Nordens Puls
​Nordens Puls är ett projekt producerat av Kulturföreningen PULS/ Klubb Impuls.
Nordens Puls är ett digitalt nordiskt projekt för att lyfta artister och kreatörer och den unga jazz- och improvisationsmusiken från olika nordiska länder.
Nordens Puls genomförs med stöd av Musikverket, Kulturrådet, Göteborgs stad och Frölunda Kulturhus.


Visgala på Frölunda Kulturhus

Livestreaming: sön 9 maj kl. 15-17

Nordiska Visskolan bjuder in till livestreamad visgala! Spelglädje och banjo, slagkraftig stämsång och bekännelser från oss själva och vår samtid. Upplev framtidens visartister, bli störd och berörd av musik som vill säga något!


Akter

Melissa Marjatta Persson
Politisk kamp, queera drömmar och att våga släppa taget genomsyrar Melissas låttexter. Hon bjuder på proggvisor med råa melodier, rytmiska slingor och brinnande berättelser.

Billy Eriksson
Billy Eriksson blandar höftsvängande rock med lugnare rootiga trampsteg. Han framför egna låtar och tolkningar av artister som Bob Dylan och Ola Magnell.

Visst är det bätter men int’ är det bra
Kända och okända visor, Allan Edwall och Christina Kjellsson, egna kompositioner om döden och kärleken. Vackert och vemodig med inslag av galenskap, bitterhet och framtidstro.
Medverkande: Ylva Fredriksson, Henrik Myrberg, Birgitta Hedenberg

Det som måste sägas
Med både egenskriven musik och tolkningar vill vi frigöra det vi måste säga till oss själva, andra och samhället. Det gör vi med finstämd gitarr, slagkraftig stämsång och praktfull fiol!
Medverkande: Malin Bolander, Sara Ebenfelt, Idha Oppenstam, Clara Samor

Växtvärk
Vi pratar inte om att du får ont i benen för att du håller på att växa några centimeter. Vi menar den värken en person eller ett samhälle går igenom när vi håller på att växa.
Medverkande: Milo Källgren, Martin Högsten

Du är dina val
En landskapsmålande elgitarrist, en soulsångerska från Fotö, en lättsam feminist med förkärlek för finstämda sånger, en countryinfluerad storyteller och ett program om val, beslut och konsekvenser.
Medverkande: Axel Merighi, Johanna Bergstedt, Linn Hermansson och Bente Dahlander

Lennart Schuster
Med basröst och ukulelens lekfullhet berättar Lennart Schuster om det som svider och det som värmer.


Nordiska Visskolan i Kungälv är en scenisk musikutbildning med texten i fokus, för artister, sångare och låtskrivare som vill säga något med sin musik. Visskolan har funnits sedan 1987, och utbildat många av dagens nu verksamma visartister. Läs mer på www.nordiska.fhsk.se/sang-scen