Litteraturens apotek

Längtar du efter utvecklande läsning? Författaren, psykologen och psykoanalytikern Ulf Karl Olov Nilsson (UKON) reder ut hur vi kan läsa skönlitteratur för att utvecklas genom livet. Går det att säga vilken sorts litteratur som är bra att läsa? Arr: Frölunda bibliotek och Hälsoteket i Väster. Ons 20 feb, kl 18–19. Ljusgården, biblioteket.

 

 

Författarfrukost: 

Jila Mossaed

Jila Mossaed  berättar om sitt författarskap, om sin resa hit, om livet som poet i Sverige och om sina dikter. Hon läser även några dikter. Hon är ny ledamot i Svenska Akademien och efterträder Kerstin Ekman på stol nr 15.

Jila Mossaed föddes i Teheran 1948 och har bott i Sverige sedan 1986. Hon debuterade på svenska med diktsamlingen Månen och den eviga kon (Ordfront 1997). Sedan dess har hon givit ut ett flertal diktsamlingar, senast Jag föder rådjuret (Lejd 2015). På persiska har hon publicerat ett flertal diktsamlingar och två romaner. Hon är ett känt namn bland de många exiliranier som är spridda runt om i världen. Jila Mossaed skriver sin poesi under exilens stjärna. Hon förenar det persiska med det svenska i en smärtans degel, vilket ger en klar och samtidigt ornamental diktning. 
Lör 23 feb, kl 10. Lilla salen.
Entré 100 kr, inkl frukost.
Köp/boka biljett senast tors 21 feb.

BILJETTER: 031-366 27 25 eller ticketmaster.se

Carin Hjulström

Carin Hjulström berättar om sitt författarskap och om sin senaste roman På en ny nivå. Boken ingår i serien om journalisten Frida Fors som fortsätter att utforska livet kring femtiostrecket.I samarbete med NBV.

Lör 6 april, kl 10. Lilla salen. Entré 100 kr, inkl frukost.
Köp/boka biljett senast tors 4 april.

BILJETTER: 031-366 27 25 eller ticketmaster.se

 

Göteborg på två hjul

-cyklar, mopeder och motorcyklar, 1868–2018

Claes Rydholm berättar om sin nya bok. Boken är den allra första som beskriver Göteborgs långa och stolta tvåhjulshistoria som nu är inne på sitt tredje sekel. Spännande läsning fylld av tåliga tillverkare, intressanta importörer, härliga handlare, proffsiga profiler, trivsamma träffpunkter, makalösa mästare och inte minst mängder av tvåhjulingsanvändare, både med och utan motor.

Du kan köpa boken i samband med föredraget. Arr: Frölunda bibliotek.
Tis 26 feb, kl 18–19. Konstrummet, biblioteket.

 

Stämplad

- en föreläsning om identitet, nationalism och svenskhet

På senaste tiden har svenskhet och svensk identitet blivit ett hett debattämne. Vem kan egentligen räknas som svensk och spelar frågan någon roll? Att sätta etiketter och dela in människor i fack är något som ofta sker automatiskt. När kan kategoriseringar av människor bli ett problem? Hur ska vi förstå debatten om svenska värderingar, mångkultur och nationalism? I dialog med publiken diskuterar och reflekterar vi tillsammans över dessa frågor. Marcus Nilsson är folkbildare och föreläsare på Sensus studieförbund. Föreläsningen är en del av projektet Stämplad, ett samarbete mellan Forum för levande historia, Sensus, Västarvet, folkhögskolor och bibliotek i Västra Götalandsregionen.
Tis 5 mars, kl 18. Lilla salen. Fri entré.

 

1968-rörelsen och auktoritära
strömningar i vår tid

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap, föreläser med utgångspunkt från sin bok 1968 – När allt började.

I samarbete med S:t Lukas Göteborg
och studieförbundet Bilda.

Tors 4 april, kl 18. Stora salen. Entré 50 kr.

 

 

Lev det liv du vill leva – att våga lite mer

När långdistanslöparen Markus Torgeby förlorade fotfästet i sitt liv valde han att fly omvärlden för att inte gå under helt. Han trotsade de kalla vintrarna och bod­de i ett tält mitt i vildmarken – i fyra år. Hans tid för sig själv visade sig vara mer än en flykt, det blev ett sätt att finna sig själv och sin väg i livet. En kväll om över­levnad, kärlek och anhörigskap. Arr: Hälsoteket i Väster och Anhörigcenter Väst.

Tors 11 april, kl 19–20.30. Ljusgården, biblioteket. Fri entré.

 

Mer lek och mindre tjat

Vill du få inspiration och stöd i ditt för­äldraskap? Hur ska en bra förälder vara? Vad är ett gott föräldraskap? Hur påver­kar vi varandra i det dagliga samspelet? En föreläsning för föräldrar, vårdnadshavare och närstående med barn i förskoleåldern, kring tankar om hur vi skapar ett positivt samspel och en bra relation mellan barn och föräldrar. Christina Sundblad, samordnare ABC-träffar Västra Göteborg samt Hele­ne Örtengren och Yvonne Liljedahl Borg, gruppledare ABC.

Tors 25 april, kl 17.30–19. Lilla salen. Fri entré.