Unga, nätmobbning och sexting

I samarbete med Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet (GU), ger vi tre korta forskarpresentationer om ungas riskbeteende på nätet/sexting, om nätmobbning och om föräldrastöd för tonårsföräldrar. Varje presentation är ca 20 min och följs av 10 min med frågor från publiken.

Unga och sex på nätet 

Jonas Burén, doktorand i psykologi vid Psykologiska institutionen, beskriver fenomenet "sexting" bland unga; vad det är, hur vanligt det är och vad det kan finnas för risker med det. Som avslutning diskuterar han vad man kan göra för att minimera risker med sex på nätet, och hur man som vuxen kan förhålla sig till det.

Universella stödgrupper för föräldrar till tonåringar – innehåll och form

Föräldrar till tonåringar tycker att tonårstiden är den period under barnens uppväxt som det är viktigast med stöd i föräldraskapet. De efterfrågar möjlighet att träffa andra föräldrar till tonåringar för att diskutera och dela erfarenheter. Karin Thorslund, Institutionen för socialt arbete, doktorand, Psykologiska institutionen, leg. psykoterapeut och psykolog med inriktning familj, berättar om resultaten från fokusgruppsintervjuer med föräldrar till tonåringar.

Nätmobbning – vad är det?

Presentationen handlar om att ge en bild av nätmobbning, hur den tar sig uttryck, hur omfattande den är, och vad man kan göra för att förhindra och stoppa den. Sofia Berne är fil dr i psykologi och legitimerad psykolog. Hon är verksam som forskare och lektor vid GU och medförfattare till boken ”Nätmobbning – handbok för skolan”

Ons 6 feb, kl 17.30–19. Lilla salen. Fri entré.

 

Litteraturens apotek

Längtar du efter utvecklande läsning? Författaren, psykologen och psykoanalytikern Ulf Karl Olov Nilsson (UKON) reder ut hur vi kan läsa skönlitteratur för att utvecklas genom livet. Går det att säga vilken sorts litteratur som är bra att läsa? Arr: Frölunda bibliotek och Hälsoteket i Väster. Ons 20 feb, kl 18–19. Ljusgården, biblioteket.

 

Göteborg på två hjul

-cyklar, mopeder och motorcyklar, 1868–2018

Claes Rydholm berättar om sin nya bok. Boken är den allra första som beskriver Göteborgs långa och stolta tvåhjulshistoria som nu är inne på sitt tredje sekel. Spännande läsning fylld av tåliga tillverkare, intressanta importörer, härliga handlare, proffsiga profiler, trivsamma träffpunkter, makalösa mästare och inte minst mängder av tvåhjulingsanvändare, både med och utan motor. Du kan köpa boken i samband med föredraget. Arr: Frölunda bibliotek.
Tis 26 feb, kl 18–19. Konstrummet, biblioteket.