Figur 2021

Läs hela programmet

Figur 2021   internationell figurteaterfestival 2021, 19–22 nov

Årets tema

Det är med extra stor glädje som vi i år välkomnar dig till årets figurteaterfestival. Länge var det osäkert om festivalen skulle kunna genomföras på grund av coronapandemin som över ett år har stängt dörrarna för nästintill alla former av kulturevenemang. Det är nu extra glädjande att åter öppna dörrarna för artister och publik att komma in i våra salar och få uppleva internationell och nationell figur- och dockteater av absolut högsta klass.

Det som är nytt för i år är att festivalens huvudarrangör är UNIMA Sverige. Figurfestivalen har utsetts till Sveriges officiella figurteaterfestival. Frölunda Kulturhus är givetvis med som medarrangör och festivalen går av stapeln som vanligt i Frölunda Kulturhus lokaler.

Årets tema är Crossroads eller Korsvägar:

Med årets tema vill vi ge publiken tillfälle att reflektera över olika betydelser och tolkningar som kan kopplas till dessa ord. De kan handla om ett val, en önskan eller en hittills ouppfylld dröm – eller om ett vägval i livet. Ett vägskäl är en plats som ger oss anledning att fundera över hur vi vill välja att fortsätta vår bana, samtidigt som vi får en chans att pausa och se oss om bakåt.

 – Vart är vi på väg? Var har vi varit?

Världen står inför flera svåra och komplexa men på många sätt oundvikliga vägval. Vilken värld vill vi att våra barn och barnbarn skall växa upp i? Det gäller inte bara miljön och de alltmer extrema väderförändringarna, utan många andra frågor som påverkar vår vardag.  

Dockan har alltid haft förmågan att kunna säga sanningen, när sanningen av olika skäl är

förhindrad att uttalas. Historiskt finns många exempel på att man genom dockteater har kunnat visa på orättvisor och uttala det förbjudna då en docka inte kan censureras. La Pendue Compagnie från Frankrike besöker festivalen med den anarkistiske och frispråkige Polichinelle, men också med den poetiska föreställningen Tria Fata. Den visuella och abstrakta värld som dockan lever i ger oss betraktare friheten att tolka och uppleva föreställningar på vårt eget sätt. Symboliken blir nästan mer talande än själva ordet. Som i clownföreställningen Coulrophobia, med engelska gruppen Opposable Thumb Theatre.  Att vakna upp i en helt annan värld, en värld som man inte förstår och febrilt försöker hitta vägen ut till friheten ur. Det är med stor glädje som vi åter bjuder Sofie Krog Teater till denna festival, nu med The House, en komisk triller som får oss att skratta, om än med en kittlande känsla i magen.

Så klart presenterar Figurfestivalen i lika stor omfattning föreställningar för de yngre, i år även för de allra minsta. Marionetteatern besöker med sin föreställning Da,Da,Da för barn mellan 6–8 månader. Den allra första teaterupplevelsen. Dockteatern Tittut berättar om drömmen om en egen hund i Vill ha Hund, Ölands Dramatiska Teater låter oss komma i kontakt med barns drömmar, men även ängslan och rädslor i Hur många universum ryms i ett klassrum.

Den allra vackraste känslan vi människor har begåvats med är att få förundras. Förundran är något som berör djupare och får oss att tänka efter, skapa våra egna personliga upplevelser. Dock- och figurteater har just denna förmåga att förundra.

Hoppas din förundran blir oförglömlig! 
Välkommen!

Biljettpris:

Vuxen=* ordinarie 150 kr, med Festivalpass 80 kr. Festivalpass 100 kr.

Familj/Barn 70 kr (Festivalpass behövs inte)

Biljetter:
Telefon 031-366 27 25(/20 info) eller ticketmaster.se

Biljettkassans ordinarie öppettider
MÅNDAG–TORSDAG 10–20
FREDAG 10–18.30
LÖRDAG–SÖNDAG 10–17


Progam


Foto: Jonas Jörneberg

Vill ha hund! – Dockteatern Tittut

Fre 19 nov kl. 10. Lilla salen 
Fre 19 nov kl. 17 *(Afterdagisföreställning bjuder vi på fika). Bamba
Lör kl. 12. Bamba

En dansande dockföreställning om att toklängta efter en egen hund. Plötsligt slår den till, längtan efter en hund - som alltid viftar på svansen när den ser dig. Vilken lycka! Längtan växer sig så stark att du ser positivt på alla eventuella besvär. Saker och ting brukar ju ordna sig till det bästa ... eller? Ca 40 min. Familjeföreställning från 2–6 år)


 

Foto: Peder Nabo


Hur många universum ryms i ett klassrum? - Ölands dramatiska teater  

Sön 21 nov, kl 12.
Mån 22 nov, kl 9.15 och 10.30.
Entré 70 kr. Bamba

En föreställning om lågstadiebarns drömmar, ängslan och vad som händer när drömmarna blir synliga för andra. Vi får vara med om en magisk resa genom barns inre och yttre världar; grupptryck, läxor och krav samtidigt som vingar kan fällas ut, rymden öppna sig oändligt och allt är möjligt.

Barnens tankar kommer till liv genom poetiskt, komiskt och drömskt dockspel och musik mitt i verkligheten, ett klassrum. Vi färdas hit och dit i våra drömmar samtidigt som vi befinner oss i ett och samma rum, här och nu. Föreställningen är baserad på fritt tolkade intervjuer med
lågstadiebarn. Ca 40 min. (För 6–10 år)


 

Da-Da-Da – Marionetteatern


För 6-12 mån 

Fre 19 nov kl. 09.30 och 10.45. Stora salen

Titta! Lyssna! Känn! För den allra yngsta publiken – bebisarna!
Med inspiration från både huvudfotingar och konstens värld träffar vi figurer i välkända situationer. Som att mötas och skiljas, som att dyka upp och försvinna, som att finnas fast inte synas, som att vara nära och isär, som att vilja ha något man inte får och som att få något man INTE vill ha.

 

Cirkus Strada – Milla Risku, (Finland)

Lör 20 nov kl. 13 och sön 21 nov kl 13.  
Fri entré. Gågatan

Cirkus Strada är Milla Risku`s egna tolkning av den klassiska handdockstraditionen. Från cirkusen lånar hon karaktärer som vi alla känner igen. Här får vi möta clownen som övar på sitt dragspel, Herr och fru fågel som trixar i trapetsen och Herr stark med cirkuskrokodilen.

 

Foto.  Jakob Eskildsen

The House – Sofie Krog Teater, (Danmark)

Lör 20 nov kl 16.30
Sön 21 nov kl 15.30
Festivalpass. Bamba

The House berättar historien om Warehouse Family Funeral Home. På hennes dödsbädd ändrar begravningsentreprenören hennes sista vilja i hennes testamente. En hemlighet avslöjas och en ond plan smids. Sofie Krog och David Faraco leder dig in bakom stängda dörrar och in i rum som döljer mörka hemligheter.  Föreställningen utspelar sig i en roterande scenografi fylld med överraskningar och läskiga ljudeffekter. En perfekt miljö för en komisk triller. (Från 11 år)

 

Poli Degaine – La Pendue Compagnie, (Frankrike)

Lör 20 nov kl 15
Sön 21 nov kl 14 
Festivalpass. Stora salen


Två dockspelare på flykt. Med sig har dom Polichinelle, den mest kända kasperdockan i världen. Med en otyglad entusiasm gör dom sig redo att framföra en exceptionell show, men som väntat går inget som planerat. Välkommen till denna egensinniga och galna version av Polichinelle som genom sina vilda utbrott i ett explosivt tempo framkallar hjärtliga skratt, men där också döden gör sig . ( från 11 år )

Foto.  Jérémie Pontin

 

Tria Fata – La Pendue Compagnie (Frankrike)

Lör 20 nov kl 19.30
Sön 21 nov kl 18.30
Festivalpass. Stora salen

Hon är dockspelare, han är musiker. Både livet och döden framträder i denna kabaré. Parcae; de tre gudinnor i den romerska mytologin som bestämmer alla människors öden och väver livets väv för varje människa från födseln till döden, Tria Fata. Den gamla kvinnan står i begrepp att möta döden när föreställningen börjar. För att skjuta ögonblicket framför sig återberättar kvinnan sitt liv, från födsel till död, från barndom till den första kärleken. Världarna vävs samman där dröm och verklighet ibland byter plats i tvära kast. Föreställningen är en hyllning till livet. (Från 11 år)

Foto: Tomáš Vimmr

 

Coulrophobia – Opposable Thumb Theatre , (Storbritanien)

Lör 20 nov kl. 18.00
Sön 21 nov kl 18.30
Festivalpass. Lilla salen

Om två clowner fångade i en värld av wellpapp

Dik och Adam är clowner! De kunde inte kunna finna sin väg ut ur en papperspåse, än mindre en surrealistisk kartongvärld. Varför är de där och vad ska de göra? De vet att något otäckt är på gång och de måste ta sig ut innan det är för sent. Följ med dem på en löjlig, anarkisk, ofta hysterisk och ibland skrämmande strävan efter frihet. (Från 15 år) 

Hanna Vagants Dockteater

Lör 20 nov 12–16
Sön 21 nov kl 12–16
Gågatan. Fri entré

Hanna Vagant har en hel teater i sin koffert! Kom och var med när gamla sagor får nytt liv, mitt i verklighetens myller. Hanna Vagant dyker upp lite här och var i kulturhusets gågator under festivalen. För alla åldrar. 

Utställning

Amanda Cederquist är bild- och dockteaterkonstnär.
Hennes verk befinner sig ofta i korsningen mellan två olika världar.
Mötet mellan djur och människa. Scen och galleri. Dröm och verklighet. 
Surrealistiska sagovärldar för vuxna.”


Biljetter:

Telefon 031-366 27 25(/20 info) eller ticketmaster.se

Biljettkassans ordinarie öppettider
MÅNDAG–TORSDAG 10–20
FREDAG 10–18.30
LÖRDAG–SÖNDAG 10–17