Figur- och dockteater

Figur- och Dockteatercentrum har sedan 31 år funnits på Frölunda Kulturhus i Göteborg. Verksamheten har både nationell och internationell betydelse, målet är att sprida kunskap om figur - och dockteater som teaterform.

FIGUR - Internationell Figurteaterfestival 2019, 15 -19 nov

TEMA MÄNNISKOVÄRDE !

Fredag15 nov:

18:00 Meet Fred *- Hijinx Co/ Blind Summit, Eng, Lilla salen , från 15 år.
” När Fred är på väg att förlora sin arbetslöshetsförsäkring för dockor börjar hans liv att rasa samman. En föreställning fylld av engelsk svart humor men med ett berörande allvar kring livet och vilka vi är . Föreställningen gjorde stor succé på Edinburgh Fringefestival 2016.”

Lördag 16 nov:

13:00 Pinocchio’s - Alice Laloy; Fr , Vernissage Utställningshallen.

”Sedan 2014 har Alice Laloy fotograferat barn omgjorda till marionetter, bilderna är vackra men väcker också tankar kring människovärde. Hennes egen beskrivning är att dessa foton skapar för henne lekfulla antydningar och illusioner.”

14:00 Var är vargen? En annan rödluvan- Marionetteatern, Gågatan.
”En klassisk handdocksföreställning på en känd saga, men med ett helt annat slut än vad vi är vana vid” Fri entré

15:00 Apparaten - Not Quites Mekaniska Teater, Dockteaterbussen från 9 år.
Om var en bäck kan leda. Det började med vatten, det har det alltid gjort men vad kommer sen?
Not Quite bjuder på en berättelse där materialen dansar i skogsbryn och på fabriksgolv.

16:00 Diva
*- Sofie Krog Teater, Dk , La Bamba från 12 år.
” I kölvattnet av en mörk och smått galen kabaré kommer livet för den vackra divan att kollidera med hennes kärleksfulla butler, den busiga labbassistenten och den virriga forskaren.”

17:15 Meet Fred *- Hijinx Co/ Blind Summit, Eng, Lilla salen Från 15 år.

”Se beskrivning ovan”

19:00 Chambre Noire * - Plexus Polaire, Fr, Stora salen Från 15 år

”Föreställningen bygger på Sara Stridsbergs roman Drömfakulteten och handlar om Valerie Jean Solanas sista dagar där hon i olika hallucinationer minns sitt liv. Föreställningen har hyllats över på festivaler och gästspel runt om i världen. Den är ett allkonstverk där livemusik, stora dockor, skådespeleri och projektioner skapar en magisk och fantasieggande värld.

Söndag 17 nov:

12:00 Musen och äpplet - Hedmans Teater, La Bamba från 2 år

” Mus längtar efter det röda äpplet i trädet, men när de andra djuren har olika ideer om hur, så sätter sig musen bara lugnt ner och inväntar att äpplet skall mogna och falla ner. Fritt efter S.Butlers bok.

12:15 Apparaten - Not Quites Mekaniska Teater, Dockteaterbussen från 9 år.

”se 16 nov”

13:15 Diva *- Sofie Krog Teater, Dk , La Bamba från 12 år.

”se 16 nov”

14:30 Alice - Marionetteatern, Lilla salen, från 4 år.

”Sagan om Alice som faller ner i ett kaninhål är en klassiker som tolkats många gånger.
I Marionetteaterns version är formatet litet men fantasin stor. En brokig, rolig och tankfull berättelse om att bli stor.”

Måndag 18 nov:

09:00 och 10:15 Teater Musen och äpplet - Hedmans Teater, La Bamba från 2 år.

09:15 och 10:30 Alice - Marionetteatern, Lilla salen från 4 år. Måndag 18 Nov: Stora salen.

Tisdag 19 nov:

09:00 och 10:15 Teater Musen och äpplet- Hedmans Teater, La Bamba, från 2 år

APPLIED PUPPETRY, endagskonferens

- endagskonferens kring figur- och dockteater i sociala och teraputiska sammanhang.
Begreppet applied puppetry ar användandet av figurteater utanför scenen i andra sammanhang. Två av världens storheter gästar. Gary Friedman från Australien, känd för sina sociala projekt i Sydafrikanska fängelser i kampen mot apartheid och AIDS. Karrie Marshall från Skottland som bland annat skrivit en bok och utbildar i figurteater inom demensvård.
Konferensen varvar föreläsningar med filmvisningar från olika projekt av de två föreläsarna. Konferensen vänder sig alla som arbetar eller utbildar sig inom vård, äldreomsorg, psykiatriska mottagningar, skola, särskolor m.fl. I samarrangemang med Kultur i Väst.
Fika ingår ( rekommenderar att biljett bokas senast 8 nov för att säkert erhålla fika)
Lunch ordnar ni själva, finns ett flertal restauranger på Frölunda Torg.

Måndag 18 nov kl 09:00 - 15:00. Stora salen

INFORMATION:

Biljetter: ticketmaster.se och 031 366 27 25
(biljettsläpp 16 september)

Biljettpriser:

Ordinarie vuxenföreställningar (markerade med *) 150 kr

Biljett med festivalpass 80 kr

Festivalpass 100 kr

Endagskonferensen ”Applied puppetry” 150 kr

( med festivalpass 80 kr )

Barn/familjeföreställningar 60 kr

(kräver ej festivalpass)

För information:
031 - 366 27 25
eller
torbjorn.alstrom@afh.goteborg.se

I år samarbetar FIGUR med GBG Mime Fest som pågår 14 - 17 nov runt om i Göteborg.

Respektive festivalpass ger er möjlighet att köpa rabatterad biljett på respektive festival.

Mer info: https://www.facebook.com/gbgmimefest www.gbgmimefest.se

Ladda ner hela programmet

Om Figur

Figur- och Dockteatercentrum har som främsta målet att sprida kunskap om figur- och dockteatern i världen, både de historiska och traditionella uttrycken såväl som de samtida. Vi vill också synliggöra bredden av uttryck som finns att hitta inom figurteatern. Figur genomgår därför nu en övergripande förnyelse, bland annat genom att även innefatta animerad film.


Verksamheten består av följande fyra delar:
• Festivalen för figurteater- och animation
• Nationellt bibliotek för figurteater och animation
• Figurteaterverkstan
• Utställningar

Bibliotek

På biblioteket för figurteater och animation återfinns kunskap från hela världen, detta i en bredd av facklitteratur såväl som skönlitteratur och pjäser. Här kan du läsa om olika figurteater-traditioner och dess historia, det finns handböcker i tillverkning och pedagogik samt ett mindre antal böcker om animerad film. Utöver detta erbjuder biblioteket också ett urval av tidskrifter, uppsatser och examensarbeten från olika universitet samt bild- och informationsmaterial från andra teatrar, museer och festivaler.

Biblioteket ligger i Västra Frölunda bibliotek, som är en del av Frölunda Kulturhus.
Böckerna är sökbara i LIBRIS och via GOTLIB – Göteborgs stadsbiblioteks databas.

En stor del böcker finns tillgängliga för hemlån och referensböcker kan läsas på biblioteket, möjlighet att kopiera finns.Biblioteket kan också hjälpa till med beställningar.

Figurteaterverkstan

Verkstaden är figurteatercentrums nav, kring denna cirklar all annan verksamhet. Det är en kombinerad dock- och maskverkstad. Här arrangeras bland annat skrotverkstäder för barn under skolloven, återkommande slöjdarsöndagar för alla åldrar och workshops i skuggteater för ungdomar. I verkstaden finns verktyg och utrustning för att arbeta i läder, trä och andra material. Det finns även ett antal Ipad för att arbeta med animerad film, en verksamhet som är under uppbyggnad. Lokalen rymmer dessutom en liten scen för repetition, mindre föreställningar, skuggteater och visning av animerad film för mindre grupper.

Målsättningen är att i framtiden även kunna erbjuda kortare eller längre residens för enskilda konstnärer och mindre grupper. Det kan vara i samband med examensarbete, eller för att bedriva ett undersökande arbete. Residensverksamheten bygger på att Frölunda Kulturhus bistår med lokal och verktyg, boendekostnad m.m. får konstnärerna stå för själva. Varje period måste också avslutas med en offentlig presentation i någon form.

Kurser och workshops i verkstaden kan arrangeras efter önskemål, kontakta oss gärna för mer information.

Utställningar

På kulturhuset finns både väggfasta skåp och fristående montrar för att visa upp dock-, figur och masktraditioner från olika delar av världen, samt för att presentera litteratur från Figurteaterbiblioteket. På en TV-skärm visas också animerade filmer löpande, ett moment som blivit väldigt uppskattat.

Snart invigs ett även nytt utställningsrum för att visa upp mer. Här kommer man kunna se hantverk från commedia dell’arte, skuggteater, Bunraku, Wajang Kulit, Kasperteater och mer. Verksamma figurteatergrupper ska här också kunna presentera sin verksamhet.

Vill du veta mer kontakta Torbjörn Ahlström