Foto: Lo Birgersson

Frölunda och Tynnered läser

” Att samtala bra om böcker är en mycket bra aktivitet i sig. Men att föra bra samtal om böcker är också den bästa övning man kan få för att kunna föra ett givande samtal om annat. “ Aidan Chaimbers

Vill du vara med i bibliotekets största bokcirkel?


Foto: Lo Birgersson

Frölunda och Tynnered läser är en stor bokcirkel, där många i vårt område läser en och samma bok och pratar om den. Biblioteket vill genom projektet inspirera till läsning, till möten och samtal mellan människor samt, genom samarbeten, skapa nya platser för läsning. Boken är En ö i havet av Annika Thor.

För att inkludera läsning med och för de mindre barnen har vi valt två titlar som passar väl in i tematiken: Systern frånhavet av Ulf Stark och Stina Wirsén ochPudlar och pommes av Pija Lindenbaum.

Läs böckerna och hitta läsvänner

Böckerna i projektet


Det kommer att pågå läsning runt om i många verksamheter som samarbetar med biblioteket. Vill du 
låna och läsa boken kom till biblioteket. Biblioteket lånar ut bokcirkelkassar om du vill starta en bokcirkel.

Samtalsfrågor   

En ö i havet av Annika Thor samtalsfrågor

Om böckerna och författarna  

En ö i havet av Annika Thor  

Systrarna Steffi och Nelli är judiska flyktingar från Wien, tolv och sju år gamla, när de kommer till en ö i Göteborgs skärgård. Deras föräldrar är kvar i Österrike där nazisterna förföljer judarna. Kriget närmar sig. Systrarna lär sig att leva livet på ett annat sätt än de är vana vid. På ön finns bara hav och sten, fiskebåtar och sjöbodar. Det lukar fisk och ingen talar deras språk. Kommer de att få träffa sina föräldrar igen? Kommer den här ön i havet någonsin att kännas som hemma? 

Annika Thor 

En kort film där Annika Thor berättar lite om En ö i havet.

Annika Thor är född 1955 och uppvuxen i Göteborg. Hon debuterade 1996 med ungdomsromanen ”En ö i havet”, den första i en serie på fyra böcker om de judiska systrarna Steffi och Nelli som kommer till Sverige som flyktingar undan nazismen. De andra titlarna är ”Havets djup”, ”Näckrosdammen” och ”Öppet hav”. 

Annika Thor har gett ut ett tjugotal böcker för barn, ungdomar och vuxna. Hennes böcker har översatts till 18 språk. Flera av hennes böcker har blivit tv-serier, film och teater. Hennes böcker handlar ofta om människor i utsatta situationer som kämpar för att hitta sin plats i tillvaron. För sitt författarskap har Annika Thor fått både svenska och utländska utmärkelser och hon är i år, 2022, nominerad till H C Andersen-priset.

Systern från havet av Ulf Stark och Stina Wirsén  

Sirkka måste lämna sin mamma och pappa och resa ensam över havet till några hon inte känner. I det nya landet bor Margareta och hon ska få någon att leka med säger hennes föräldrar. Margareta hoppas att överraskningen är en hund! Men istället är det Sirkka som kommer. Margaretas föräldrar har bestämt att Sirkka ska bo hos dem medan det är krig i världen. På kvällen ligger Sirkka i Margaretas rum och kramar sin tyghund. Hon luktar på näsduken som doftar mamma och tittar på familjefotot. I skuggan av kriget och de vuxna blir flickorna vänner. Stina Wirsén har gjort de vackra illustrationerna. 

Ulf Stark

Ulf Stark
Foto: Caroline Andersson

Ulf Stark, 1944–2017, växte upp i förorten Stureby söder om Stockholm. Ulf Starks författarskap är mångsidigt och han räknas som en av Sveriges främsta barn- och ungdomsboksförfattare. Han har samarbetat med flera av vår tids duktiga bilderboksillustratörer.

Med ett sant barnperspektiv täcker Ulf Starks texter in hela livet. Han var en mästare på att se det stora i det lilla och i

hans berättelser finns alltid äventyret precis runt hörnet. Det gäller bara att våga att slänga sig ut och följa med! Han har även skrivit filmmanus baserade på många av sina böcker och har fått många utmärkelser och priser både i Sverige och utomlands. Flera av hans böcker har översatts till många språk. 

Stina Wirsén 

Stina Wirsén
Foto: Sandra Qvist

Stina Wirsén är född 1968 och uppvuxen i Älvsjö i Stockholm. Stina Wirsén är en av våra mest omtyckta illustratörer och barnboksförfattare med sin unika stil som både små och stora älskar. Hon är känd för sina böcker om Rut och Knut, Skär och de brokiga, Vem med flera.

Hennes böcker tar ofta upp de vanliga men svåra känslorna som kan uppstå när man är tre, fem eller 45 år för den delen. Stinas böcker älskas världen över och har idag översatts till 15 andra språk, däribland tyska, finska, somali och persiska.

Pudlar och pommes av Pija Lindenbaum  

De tre hundarna Ullis, Ludde och Katta bor på ett bra ställe, där de har en pool och potatis så det räcker. Men så förändras allt. Trädgårdslandet torkar, potatisarna slutar gro och någon kastar en stenbumling i poolen. Med sin sista potatis ger de sig ut på en farlig båtresa för att försöka hitta en ny plats att bo på. När dom till slut siktar land möts dom av tre hundar på stranden. Men den ena hunden vill inte släppa dem in i huset, hen tycker att det blir för trångt.

Kan detta verkligen bli Ullis, Luddes och Kattas nya ställe? 

Denna hyllade bilderbok är både sorglig och optimistisk. Berättelsen väcker många tankar och funderingar kring vad somhänder i världen, hur det är att vara på flykt och hur det är att komma till en ny plats.  

Pija Lindenbaum 

Pia Lindenbaum
Foto: Ulrika Swenger

Pija Lindenbaum är född 1955 och uppvuxen i Sundsvall. Pija Lindenbaum är en av Sveriges främsta bilderboksskapare och flerfaldigt prisad. 1990 kom hennes första bok, bilderboken Else-Marie och småpapporna. Pija är bland annat känd för sina figurer; Gittan, Åke, Lill-Zlatan, Kenta, Siv och Cerisia. Hennes böcker är även uppskattade utomlands och flera böcker är översatta. Ett flertal dramatiseringar av böckerna har också gjorts, både som teater och film. 

Möt Annika Thor i en filmad intervju

En längre intervju med Annika Thor om boken En ö i havet.