Årets ALMA-pristagare 2021 är Jean-Claude Mourlevat!

Publicerad 1 april 2021

Astrid Lindgren Memorial Award år 2021 går till den franske författaren Jean-Claude Mourlevat.

Jean-Claude Mourlevat är en av Frankrikes stora barn- och ungdomsförfattare. Han debuterade 1997 och har gett ut ett trettiotal böcker som översatts till närmare tjugo språk. Han rör sig gärna inom genrer som saga, fabel och fantasy. Berättelserna tar avstamp i litterära traditioner men gestaltar världar som inte liknar några andra. Han skriver för såväl yngre barn och ungdomar som för vuxna. Läs mer om årets pristagare på alma.se

Frölunda Kulturhus och Skolbibliotekscentralen samarbetar med ALMA i syfte att sprida kunskapen om världens största barn- och ungdomslitteraturpris, men framförallt vill vi sprida litteraturen och kännedomen om författarna till barn och unga i Göteborg. ALMA-priset är något att vara stolt över!

Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) instiftades av Sveriges regering 2002 och är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Författare, illustratörer, berättare och läsfrämjande arbete kan belönas. Syftet med priset är att öka intresset för barn- och ungdomslitteratur i världen. Barns rätt på global nivå är grunden för ALMA:s arbete - tillgång till litteratur för barn och unga är en förutsättning för demokrati och öppenhet. Prissumman är fem miljoner svenska kronor. En jury utser årligen pristagarna som nomineras av institutioner och organisationer från hela världen.