Nyhetsbrev

Här hittar du de senaste nyhetsbreven från hälsofrämjande och förebyggande enheten i centrum.

Uttrycket Tid är pengar! myntades av uppfinnaren Benjamin Franklin redan på 1700-talet. Om det stämmer är det många som är förmögna just nu! Coronakrisen har verkligen, på gott och ont, uppenbarat hur många sekunder, minuter och timmar som ryms under ett dygn. Det är en utmaning att fylla dagarna med mening, men kanske kan vi också ta med oss nya lärdomar och kunskaper om tid från de dagar som nu passerar? Vi på hälsofrämjande och förebyggande enheten fortsätter att bjuda på tips på saker som kanske kan vara små frön av lust under dagarna som går. 

Nyhetsbrev v. 37

September månades hälsoråd. Sopplunch. Digitala aktiviteter. Tematiska promenader- Rörelser med Hälsolots. Veckans kluring och lite mer har vi på vårt nyhetsbrev

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 37

Nyhetsbrev v. 36

Det är så härligt att vi äntligen kan öppna upp så smått. Vi längtar efter er. Höstprogrammet är färdigt nu för att hämtas. Simhallarna öppnar. Digitala aktiviteter kör vi också. En ny kluring och nya poängpromenadsfrågor är ute och lite mer.

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 36

Nyhetsbrev v. 35

Information om höstaktiviteter. Månads hälsoråd, Lös veckans kluring! Digitala aktiviteter. Läs mer om detta och lite till i vårt nyhetsbrev!

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 35

Nyhetsbrev v. 34

Ta chansen och gå på Botaniskas utställning om kulturväxten humle som är kvar veckan ut! Kika in Hälsolots höstprogram. Lös veckans kluring. Eller anmäl er gärna till sommarens sista aktiviteter! Läs mer om detta och lite till i veckans nyhetsbrev.  

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 34

Nyhetsbrev v. 33

Promenera på markmålningen utanför Världskulturmuseet. Lös veckans kluring. Eller anmäl er till våra sommaraktiviteter. Nu är det för er som knåpat dags att lämna in era konstverk till Coronaknåpet

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 33 


Nyhetsbrev v. 32

Titta långsamt på konst från Göteborgs Konstmuseum eller titta och lyssna på en konsert med Göteborgs Symfoniker. Lös veckans kluring. Eller anmäl er gärna till våra sommaraktiviteter!

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 32

Nyhetsbrev v. 31

Gå på en utomhusutställning på Gustav Adolfs torg. Sträck på dig genom en smidighet- och rörlighetsövning. Lös veckans kluring. Eller anmäl dig till våra sommaraktiviteter! Nytt hälsoråd för augusti månad. Läs mer om allt detta och lite till i veckans nyhetsbrev

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 31

Nyhetsbrev v. 30

Gör en avslappningsövning där du slappnar av genom att minnas. Gå på en utställning på Botaniska och lär dig mer om kulturväxten humle. Eller anmäl dig till våra sommaraktiviteter! Läs mer om allt detta och lite till i veckans nyhetsbrev.

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 30

Nyhetsbrev v. 29

I veckans nyhetsbrev hittar ni en kluring för att träna hjärnan och en övning

för att träna balansen. Även mer information om utomhusaktiviteter på våra träffpunkter så som

sommarkafé, gympa och promenad. Välkomna att anmäla er!

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 29

Nyhetsbrev v. 28

Fikar och sommarquiz, samt fysiska aktiviteter har vi på våra respektive Träffpunkter. Vill du ta en promenad och prata om allt mellan himmel och jord? Kontakta oss i så fall. Gå in på vårt Nyhetsbrev och läs mer.

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 28

Nyhetsbrev v. 27

Sommarprogrammet är klart att hämtas från en av våra Träffpunkter. Hur kan man beställa sitt Covidbevis? Och ni som vill ta en promenad med Jenny är välkomna och höra av er till oss på det telefonnummer som står i Nyhetsbrevet.

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 27


Nyhetsbrev v. 26

Under denna vecka, juli månads hälsoråd. Tips på sommaraktiviteter. En övning som hjälper er med avslappning. Och lite smått och gott hittar ni på vårt nyhetsbrev för denna vecka

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 26

Nyhetsbrev v. 25

Nyhetsbrev v. 25: Juni månads hälsoråd. En övning som skapar lugn med hjälp av rörelse. Corona knåp och lite mera, hittar ni det på vårt nyhetsbrev.

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 25

Nyhetsbrev v.23

Var med och fira Göteborg 400 år från där du bor med bakelse, fönsterpoesi och jubileumslåt. Extra festligt kanske det blir om vi hurrar/tutar/plingar tillsammans exakt klockan 16.21.


Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 23Nyhetsbrev v.22

Var med och fira Göteborg 400 år från där du bor med bakelse, fönsterpoesi och jubileumslåt. Extra festligt kanske det blir om vi hurrar/tutar/plingar tillsammans exakt klockan 16.21.

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 22


Nyhetsbrev v. 21

Idag är en speciell dag! Du har väl inte missat att the one and only Bob ”Bobban” Dylan fyller 80 år i idag och joinar gubbgemenskapen på riktigt. Vi kör lite länkar som kan få även den värsta skeptikern att vända och börja älska mannens mästerliga karriär.


Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 21


Nyhetsbrev v. 20

Visste du månadsnamnet maj kommer från latinskas Maius och att månaden ursprungligen var helgad åt den romerske guden Jupiter, eller Jupiter Maius som var hans hela namn. Om man vill är det självklart fritt fram att dagligen under denna månad hurra och jubla för Jupiter. Eller så softar vi bara!

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 20


Nyhetsbrev v. 19

Vecka 19 förra året satte vi upp första poängpromenaden. Varje vecka får vi in svar från många av er och vi har också fått höra av flera hur uppskatta den är. Vi fortsätter självklart klura ut frågor så ni kan gnugga era geniknölar. Den här veckan utlovas ett extra fint pris!

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 19


Nyhetsbrev v. 18

Var är våren egentligen? Javisst, solen skiner en del, men det är ju kallt så man fryser in i märgen! Nåja, årstider är väl någorlunda pålitliga trots allt, så vi får hålla ut en stund i väntan på att solglasögon, bikini, badbyxor och solkräm ska på. Kör lite digitala aktiviteter så länge!

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 18


Nyhetsbrev v. 17

Sköna maj närmar sig och därmed också Valborg. Varför inte ge sig ut i friska luften och njuta av en sprakande majbrasa! Och medan du ändå är ute, häng med på Avenygruppens storsatsning Hitta-ut. Läs mer i nyhetsbrevet.

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 17


Nyhetsbrev v. 16

"Om våren, gråt om våren, ditt hjärtas svärmeri, ty solen torkar tåren, det finns ej kval däri." Orden är E.A Karlfeldts, och rymmer både vemod och hopp, precis som många av oss känner nu. Men, vi hänger i, håller ut o kämpar på! Varför inte hugga tag i en kluring eller poängpromenad på vägen framåt?

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 16


Nyhetsbrev v. 15

Visste du att Göteborgs internationella Vetenskapsfestival fyller 25 år i år? Självklart firas det med ett fullspäckat program! Läs mer om detta och mycket annat i vårt nyhetsbrev.


Nyhetsbrev v. 14

En snigel kan sova i tre månader. Det låter mycket, men med tanke på det sömniga år vi tagit oss igenom så är det ju ingenting. Men – nu är det snart dags att vakna, för både snigeln och oss! I väntan på bättre tider - häng med på mängder av digitala aktiviteter som vi bjuder på.

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 14


Nyhetsbrev v. 13

Från och med april som vi går in i nu, kommer ni få månadens kostråd här i nyhetsbrevet. Rådet kommer från vår egen hälsovetare och är baserat på vetenskaplig evidens. Först ut blir ett råd om D-vitamin.


Nyhetsbrev v. 12

Både digital gympa och digital qigong? Jajamän! Tillsammans med oss kan du träna järnet, och däremellan läsa om spännande grejer i vårt nyhetsbrev. Bara att klicka in!

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 12

Nyhetsbrev v. 11

Tiden går, pandemin består. Eller? Nej nu börjar det förhoppningsvis äntligen bli dags att börja dra mungiporna uppåt och se på framtiden med tillförsikt, även om vi fortsatt måste följa restriktionerna! Hos oss händer i alla fall lite grejer, läs och var med.

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 11

Nyhetsbrev v. 10

Internationella kvinnodagen äger som bekant rum den 8 mars varje år. I år är det extra speciellt för oss i Sverige då det är 100 år sedan rösträtt infördes för kvinnor. Den här veckans nyhetsbrev är ett temanummer i kvinnans tecken.

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 10 

Nyhetsbrev v.9

"Man skulle ej snärjas av grubbel, så hastigt som livet går". Orden är Nils Ferlins och visst har han väl rätt!? Istället för att grubbla får vi göra det vi kan i rådande pandemi. Gå ut och lyssna på fåglarnas kvitter, rikta ansiktet mot solljuset, eller inspireras av vårt nyhetsbrev!

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 9

Nyhetsbrev v.8

Nyhetsbrev v. 8; Pippi Långstrump har ett enastående sätt att se på lärande: “Det har jag aldrig provat tidigare så det klarar jag helt säkert.” Varför inte ta med dig Pippis ord och testa digital kommunikation? Läs mer i vårt nyhetsbrev.

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 8

Nyhetsbrev v.7

Det har väl knappast undgått någon att pandemin har gett det digitala pratet en rejäl knuff i baken. Du som ännu inte satt igång men är nyfiken på videosamtal, kika in i denna veckans nyhetsbrev!

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 7

Nyhetsbrev v.6

Nyhetsbrev vecka 6; Nu snackar vi böcker - läs, läs, läs! Vi testar något nytt – digital bokcirkel i samarbete med Guldhedens bibliotek. Först ut är bästsäljaren ”Allt jag fått lära mig” av Tara Westover. Klart du ska vara med!

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 6 

Nyhetsbrev v.5

Är du en av alla dolda fotomästare som finns här och var i staden? Då så, beväpna dig med kameran och ge dig ut på Generationsmötens fotostafett "Mitt Göteborg". Läs mer i vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev v. 4

QR-kod, Mc Donalds-matte och bröllopsresor! Variationen i vårt nyhetsbrev är oändlig. Häng med!

Nyhetsbrev v. 3

Jaha vad ska man inleda med denna vecka? Att vi ska bita ihop och kämpa vidare? Ja kanske. Eller också enas vi bara i känslan att det mesta just nu är riktigt trist, men nöjer oss med att vila i att vi åtminstone inte är ensamma om att känna på det sättet! Men vet du vad? Kolla in alla digitala grejer vi trots allt bjuder på i vårt nyhetsbrev!

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 3

Nyhetsbrev v. 2

Hej! Nu dansar vi ut den förbaskade coronajulen och blickar framåt! Häng med på fördjupning kring humlor, bortglömda väsen, ensamhet och annat.

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 2

Nyhetsbrev v. 1

Nytt år, nya möjligheter och måhända ett vaccin som biter som det ska. Vi håller tummarna! Varför inte inleda året med lite kändissnack, poddradio eller att en människa äter 10 spindlar under sin livstid i sömnen?

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 1

Nyhetsbrev v. 53

Nu är ni som läser detta i huvudsak inte purunga flickor, och kanske inte heller några supportrar av magiska förutsägelser, men vi är nog många som i alla fall vakar in det nya året med både förhoppningar och försök till förutsägelser kring vad som komma skall. Låt oss alla hålla våra tummar på en och samma gång och hoppas på det bästa möjliga 2021!

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 53

Nyhetsbrev v. 52

Det blev en jul även i år även om omständigheterna är speciella. Vi tänker på er, önskar er ett så gott slut som möjligt på det här året, och hoppas att ni tar hand om er själva så gott ni bara kan!

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 52

Nyhetsbrev v. 51

Jul, jul, strålande jul! Ja, rejält provocerande eller hyfsat hoppingivande, vad säger ni? Oavsett dessa märkliga tider så närmar sig den skäggiga göbbens ankomst och så länge han inte ligger däckad i Corona så lär han väl slita på så gott han kan.

Vi på Hälsofrämjande- och förebyggandeenheten tuggar som vanligt på för att göra allt vi kan för att liva upp i den här speciella tiden!

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 51

Nyhetsbrev v. 50

Vi på Hälsofrämjande- och förebyggandeenheten tuggar på för att göra allt vi kan för att liva upp i den här speciella tiden, och vi är övertygade om att du gör detsamma. Vi får stanna upp, och blicka framåt. Varför inte hänga med oss på våra aktiviteter? Vi bjuder på allt från balkongbingo till ljuspromenad.

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 50

Nyhetsbrev v. 49

Den 01 december är brandvarnarens dag. Då SKA du testa din brandvarnare, annars kommer inte Tomten. Behöver du hjälp med att kontrollera din brandvarnare, eller sätta upp en ny? Ring Centrums fixare Thomas Lejon på telefonnummer 031-365 76 82 så kommer han som ett skott och ordnar det!

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 49


Nyhetsbrev v. 48

På onsdag den 25 november infaller Orange Day. Orange Day är dagen då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor. Vårt bidrag är ett kort videoföredrag om Orange Day och om våld som drabbar äldre.

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 48


Nyhetsbrev v. 47

”Och så ska man ju ha några stunder att bara sitta och glo också” sa Astrid Lindgren en gång i tiden. Nog var hon en klipsk kvinna, men just nu känns väl just dom orden halvtaskiga. Nåja, glo kan man göra på olika sätt, ett kan exempelvis vara att lusläsa vårt nyhetsbrev. Enjoy!"

Nyhetsbrev v. 46

Nyhetsbrev v. 46; Nu utlyser vi en batalj i den mest förnäma av förnäma lyrikuttryck, Göteborgsvitsen.
Det hela går till som så att du skickar in din favorit-vits till oss som vår jury (bestående av journalisten, författaren och vitsexperten Ulf Benkel tillsammans med vanligt folk) sätter tänderna i, analyserar och helt enkelt skrattar sig igenom för att utse 2020-års bästa Göteborgsvits. En klassiker, nymodighet eller egenkomponerad fyndighet, allt funkar.

 Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 46

Nyhetsbrev v. 45

Nyhetsbrev v. 45; Som ni säkert vet har Folkhälsomyndigheten efter samråd med bland annat smittskyddsläkaren i Västra Götaland fattat beslut om skärpta allmänna råd. Läs mer om detta i veckans nyhetsbrev, men också om andra mer uppmuntrande saker med allt från pratshow till galna katter.

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 45

Nyhetsbrev v. 44

Nyhetsbrev v. 44; Trodde du att pandemin skulle sätta stopp för Centrums årliga Kulturfestival för seniorer?

Icke sa Nicke! Måndagen 2 november invigs festivalen i Trädgårdsföreningen med buller, bång och skön underhållning.

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 44

Nyhetsbrev v. 43

I sex månader har vi nu skickat ut vårt nyhetsbrev till alla våra trogna läsare varje måndag, och nya prenumeranter kommer hela tiden. Vi vet att ni är många som har uppskattat det vi bjudit på, och det finns säkert en del av er som ser att vissa saker kan förbättras. Och därför vill vi veta mer!

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 43

Nyhetsbrev v. 42

Minns ni att vi har en stående utmaning som heter ”Ord, ord, bild – alla har vi vår berättelse" där vi samlar på seniorers bidrag kring coronatiden. Varför inte skriva en liten halvårsrapport om den här tiden och mejla till oss på senior@aldrevardomsorg.goteborg.se? Alla kan skriva!

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 42

Nyhetsbrev v. 41

Är du man och intresserad av att delta i gruppen ”Vi snackar om döden” där vi går rakt på sak och pratar om livets törnar och glädjeämnen, från vaggan till graven?

Start i november, men anmäl dig redan nu till fredrik.holm@aldrevardomsorg.goteborg.se

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 41

Nyhetsbrev v. 40

Den 1 oktober är det FN:s internationella äldredag. I samband med den drar årets nationella kampanjvecka Balansera mera igång. Temat är mat, motion och medicin och syftet är att minska fallolyckor.

Så är det nu inte dags att delta i någon av våra fysiska aktiviteter som rullar på under veckan? Eller kanske lyssna på ett föredrag om kost vid Rutan på Landala Torg?

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 40

Nyhetsbrev v. 39

Fånga en hummer eller nappa på en kontaktannons; vi kör vidare med tips, idéer och aktiviteter från alla håll och kanter.

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 39

Nyhetsbrev v. 38

Letar du efter någon? Söker du någon att plocka svamp, prata i telefon, fågelskåda eller bara promenera med? Vilken tur då att vi nu lanserar Kontaktannonsen! Skicka in en kort beskrivning om vem du är och vilket intresse du vill dela med någon, det kan vara precis vad som helst, så kommer din annons att synas i nästa veckas nyhetsbrev.

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 38

Nyhetsbrev v. 37

Corona hit och Corona dit - nu satsar vi framåt istället! Våra utomhusaktiviteter fylls på i rask takt och vi tycker att det är så skoj att många av er redan deltagit på det vi kört igång. Denna vecka är det parra-walk som startar upp. Men vad är det egentligen? 

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 37

Nyhetsbrev v. 36

Hur går det egentligen för er där ute? Vi tänker på er och saknar er nu när vi inte fått träffa er på länge. Vi fortsätter att fylla på med aktiviteter som är säkra för alla, denna gång är det skulpturvandring som kör igång. Välkommen!

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 36

Nyhetsbrev v. 35

Vi får många frågor från seniorer angående våra träffpunkter och mötesplatser och vad som kommer att gälla och hända under hösten. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och utvecklar våra verksamheter utifrån dessa. Denna vecka är det skulpturvandring och utomhusfika som drar igång. Välkomna!

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 35

Nyhetsbrev v. 34

Från och med den 20 augusti startar vi Balansträning på Verket. Ny poängpromenad samt en ny kluring tillkommer denna vecka. Och mycket mera kan du läsa om i vårt nyhetsbrev.

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 34 

Nyhetsbrev v. 33

Konserter med Göteborgs symfoniker. Ord, ord, bild – alla har vi vår berättelse. Hur mycket kan du om BK Häcken? Göteborgshistoria. Rövarhövding, konstnärssjäl eller både och? Behöver du någon att prata med? Och mycket mera hittar ni på vårt nyhetsbrev.

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 33

Nyhetsbrev v. 32

Alla har vi vår berättelse. Vad kan du om kräftor och andra skaldjur? Veckans checklista. Kika ut i världen från fåtöljen! Hjärngympa och mycket mera hittar du på vårt nyhetsbrev. Ta en titt och välkommen tillbaka med dina synpunkter.

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 32

Nyhetsbrev v. 31

Tips på vad ska ni laga idag. Kan ni gissa rätt bok? Göteborgshistoria. Veckans checklista och mycket mera, hittar ni på vårt nyhetsbrev.

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 31

Nyhetsbrev v. 30

Behöver ni ett stödsamtal? Läs på vårt Nyhetsbrev vilka organisationer som du kan kontakta i så fall. Texter/ bilder under Cornatider önskar vi att ni förmedla oss. Vill du du testa dina bokkunskaper? och mycket mera hittar du på vårt Nyhetsbrev.

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 30

Nyhetsbrev v. 29

För att ta reda på vilket som är ditt dominanta öga följa Fredriks instruktioner i vårt nyhetsbrev. Poängpromenad med ett nytt tema kör vi denna vecka också. En ny klurings fråga och mycket mera utmanar vi er. 

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 29


Nyhetsbrev v. 28

Denna vecka vi på Hälsofrämjande och Förebyggandeenheten fortsätter med att erbjuda seniorer på olika aktiviteter, bland annat, Poängpromenader, Hjärngympa, Göteborgshistoria och annat

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 28

Nyhetsbrev v. 27

Vi inleder vårt nyhetsbrev för denna vecka med en liten checklista som ska tänka på. Andra återkommande aktiviteter fortsätter vi med denna vecka också.

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 27

Nyhetsbrev v. 26

Denna vecka vill vi informera er att Göteborgs Stad erbjuder dig som är över 65, på gratis digitalt stöd. Hjärngympa, Poängpromenader fortsätter vi med. Samt några tips under värmen har vi också och mycket annat.

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 26

Nyhetsbrev v. 25

Denna vecka vill vi informera att du som är 70+ kommer få de digitala föredrag från Sjöfartsmuseet och böcker hem till dörren från biblioteket. Vi fortsätter och bjuder på Hjärngympa och mycket annat 

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 25

Nyhetsbrev v. 24

Denna vecka får vi stifta bekantskap med Freddan som tar oss med på en filosofisk och lärorik resa med fem kluriga frågor.

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 24

Nyhetsbrev v. 23

Denna vecka skickar vi en utmaning till dig i vårt nyhetsbrev, att i dina egna ord dela med dig av dina tankar kring livet i Coronatider. Alla typer av texter är välkomna! I övrigt bjuder vi på kortspelstips, hjärngympa och mycket annat.

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 23

Nyhetsbrev v. 22

I veckans nyhetsbrev får du tips om hur du kan dela med dig av din sjukdom i covidtider. Plus poängpromenader och bildutmaningar som vanligt! och mycket mer.

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 22

Nyhetsbrev v. 21

I veckans nyhetsbrev tipsar vi vidare om intressant nätkultur . Plus poängpromenader fortsätter och bildutmaningar som vanlig rullar vidare och mycket mer. 

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 21

Nyhetsbrev v. 20

I veckans nyhetsbrev kan du lära dig att göra din egen tvål. Poängpromenad när du själv har tid och lust! Är en lockande aktivitet som vi har börjat med. Tipsa om att det finns mycket intressant kultur att hitta på nätet och mycket mer.

Här hittar du hela nyhetsbrevet vecka 20