En kvinna tittar i en bok tillsammans med ett barn. Foto: Frida Winter

Tips och inspiration

Här kan du som förälder eller annan viktig vuxen hitta tips och inspiration. Vi vägleder dig vidare till information från till exempel hälso- och sjukvård och andra verksamheter som arbetar för att stötta föräldrar och ge barn en god uppväxt.

Information till dig som väntar barn eller just fött barn

På 1177 finns nu en sida för blivande föräldrar, 1177 - Föräldrastöd och information till blivande föräldrar . Sidan har information om graviditet och förlossning men också om att bli förälder och om att ta hand om ett nyfött barn.

Samlad information till dig med små barn

Hälsolots - förälder finns en massa information till dig som förälder. Där kan du läsa om barns utveckling, mat, böcker, skärmtid och mycket mer.

Läs högt för ditt barn

Sagostunder ökar barns ordförråd, läsförståelse och förmåga att uttrycka sig. Berättelser skapar tankar och funderingar att prata om tillsammans och det ger dig och ditt barn en mysig stund. Ett besök på närmaste bibliotek kan ge mycket inspiration. Där finns personal som gärna delar med sig av bokskatter, tips och råd för just högläsning och bokprat med barn. Biblioteken finns för alla. För dig som vill och kan läsa, för dig som vill men ännu inte kommit igång, för dig som vill men kanske inte kan läsa.

På alla folkbibliotek finns bokpåsar med utvalda barnböcker. Böcker som är fantastiska att läsa högt med barn 3–6 år. Låna hem en påse och ha helgmyset klart!

Mer inspiration hittar du här:
Om hur Språket börjar i magen
Stadsbibliotekets webbsida Läs ♥ högt.
Kulturrådets app för småbarnsföräldrar Läs högt!

Goda råd om barns tänder

Barn behöver hjälp att borsta tänderna tills de är i tioårsåldern. Hjälp ditt barn att borsta tänderna morgon och kväll. Här finns råd om tänder och tandborstning:

Borsta tänderna på barn - 1177 Vårdguiden
Barn 0 - 5 år - Folktandvården
Barn 6 - 11 år - Folktandvården
Ungdomar 12 - 19 år - Folktandvården

Gör tandborstningen till dagens roligaste stund! Ladda ner appen Rocka munnen, ett spel som hjälper barnen att leka fram en god vana, samtidigt som de lär sig borsta tänderna på rätt sätt.

Rocka munnen webbsida
Rocka munnen musikvideo

Barn och trafiksäkerhet

Hur länge håller en bilbarnstol? När rekommenderas att barn börjar gå och cykla själva till skolan? Min ungdom ska börja köra moped. NTF sammanfattar vad som är viktigt som förälder att tänka på när det gäller barn och trafik.

Trafiksäkerhet för småbarnsföräldrar
Trafiksäkerhet för föräldrar till skolbarn 6 - 12 år
Trafiksäkerhet för tonårsföräldrar
Trafiksäkerhet för mopedföräldrar