Skolskjuts

Skolskjuts innebär resor till och från skolan. Eleven kan få en tur och returresa per dag till skolan inom Göteborgs Stad. Resorna upphör på loven. Som ansvarig på skolan är du den som beställer, meddelar ändringar och bokar för lov.

Trafikmässigt saknar vi för närvarande full kapacitet hos en av våra leverantörer

Detta kan innebära försening, att annan tid än den inplanerade erbjuds, att vi inte kan garantera fast förare och att resan uteblir. Vi gör allt vi kan för att lösa situationen för våra resenärer.

Skolskjutsombud

Som skolskjutsombud hjälper du oss att utföra ett av serviceresors viktigaste uppdrag, nämligen att hjälpa ungdomar att ta sig till och från skolan. Tillsammans koordinerar och genomför vi 140 000 resor om året. Du som är skolskjutsombud är en viktig länk mellan serviceresor och elevernas vårdnadshavare.

Som skolskjutsombud ansvarar du för att:

  • Göra beställningar och ändringar av resor.
  • Kontakta elevens vårdnadshavare vid problem med tider, hämtning och lämning.
  • Ta emot eventuella klagomål och vidarebefordra dem till serviceresor.
  • Lämna ut informationsmaterial om skolskjuts till elevens vårdnadshavare, exempelvis Skolskjutsbroschyren.

Skyltar för att markera hämta- och lämnaplats

Det är skolans ansvar att välja ut en plats vid skolan och markera den. Det finns förberedda skyltar att använda, hör av dig till serviceresor/specialresor för mer information.

Beställning av skolskjuts på lov och studiedagar

Vid lov upphör skolskjutsen. Även resor till och från fritids avbokas om man inte meddelar att eleven ska vara på fritids.

Grundskola

Resor under lov och studiedagar avbokas för samtliga elever. Om barnet går i anpassad grundskola och behöver vara på fritidshem dessa dagar ska vårdnadshavaren anmäla det till skolan och det är då skolan som bokar resorna. Om barnet är över 13 år och har LSS-resor beviljade kan vårdnadshavaren själva boka dessa resor. Detsamma gäller om barnet åker färdtjänst och har väsentliga resor.

Anpassad gymnasieskola

Resor under lov och studiedagar avbokas. Om barnet behöver vara på korttidstillsyn dessa dagar ska vårdnadshavaren anmäla det till skolan som då bokar resorna. Alla barn som har behov av korttidstillsyn morgon och/eller eftermiddag på skoldagar men även under lov måste ha beviljade resor. Vårdnadshavaren kontaktar förvaltningen för funktionsstöd och ansöker om resor till och från korttidstillsyn.

När en elev flyttar och byter stadsdel

Ny ansökan om skolskjuts görs hos grundskoleförvaltningen. 

Fast förargrupp

En elev kan få fast förare om det finns ett medicinskt eller pedagogiskt behov för detta. Ofta är det kö för att få fast förare och prioritering tillämpas. Fast förare kan i praktiken innebära 1-3 förare. Varierar tiderna mellan dagarna försvåras möjligheterna att planera in fast förare. Möjligheterna att planera in fast förare kan underlättas om det finns flexibilitet avseende hämta- och lämna tider.

Försenade fordon

För att uppnå effektiv trafik finns utrymme att förskjuta resan upp till 10 min. Då kan föraren till exempel hinna med en resa till mellan två andra resor som då är med och delar kostnaden. Du kan ringa trafikledningen på 031-368 25 50 om föraren är mer än 10 minuter sen.

Uppge elevens personnummer när du ringer så blir det lättare att hitta bokningen. Felaktig stavning av elevens namn, olika användning av namn och smeknamn kan göra att vår trafikledning inte hittar resan, även om den finns i systemet.

Att bokningen inte hittas kan också inträffa när det finns fler resor planerade än det finns tillgängliga fordon, något som exempelvis kan uppstå när trafikföretagen tvingas ställa in turer på grund av sjukdom eller liknande.