Foto: Marit Lissdaniels

Vår skola

På Flatåsskolan går cirka 550 elever från förskoleklass och upp till årskurs 6. Vi som arbetar på skolan tror på alla elevers vilja och förmåga att inhämta kunskap. Vi uppmuntrar och stimulerar eleverna till att växa och utvecklas genom sitt skolarbete.

Om skolan

Flatåsskolans arbetar sedan många år tillbaka med utomhuspedagogik. Det innebär att eleverna får möjlighet att arbeta utomhus och i andra miljöer än skolans lokaler. Med det vill vi visa kopplingen mellan undervisningen till samhället och naturen runtomkring och på så sätt skapa en undervisning med mening och engagemang.

Flatåsskolan har en varierad och fin skolgård, med utomhusklassrum och en odlingsträdgård som används i undervisningen. Närheten till naturen och stadens friluftsområden, parker och stadens kulturutbud skapar goda möjligheter för undervisning i andra miljöer än skolans lokaler.

I Förskoleklass till årskurs 3 har eleverna utomhuspedagogiken schemalagd en halv dag i veckan, i årskurs 4 till 6 läggs utomhuspedagogiken in i ämnesundervisningen utifrån ämne och innehåll.

Förskoleklass

På Flatåsskolan har vi tre förskoleklasser. Förskoleklasserna har ett nära samarbete och samverkar under skoltid samt har ett gemensamt fritidshem. Samverkan kan vara vid undervisning och lek utomhus samt i tvärgrupper under skoldagen, allt utifrån elevernas behov.

Året i förskoleklass ska förbereda eleverna för deras fortsatta utbildning. Genom en väl avvägd blandning av igenkänning och nya utmaningar och med gott om tid för lek ska verksamheten stimulera elevernas utveckling och lärande.

Fritidshem

På Flatåsskolan finns sex fritidshem:

  • Förskoleklass till årskurs tre: har fyra åldershomogena fritidshem (Ängen, Kojan, Kronan och Torpet).
  • Årskurs 4 till 6: ett fritidshem (Barken) och ett för eleverna i Särskild undervisningsgruppen (Åsen) 

Fritidshemmets verksamhet kompletterar undervisningen under skoldagen genom att kunna erbjuda eleverna att delta i olika aktiviteter, ge dem möjlighet att utveckla goda kompisrelationer samt tid till vila och återhämtning.

Särskild undervisningsgrupp

På skolan finns också en särskild undervisningsgrupp (SU-grupp) dit elever kommer från olika skolor i utbildningsområdet. I gruppen går elever med särskilda behov av undervisning i liten grupp.

Ansökningar till gruppen gärs av rektor på elevens nuvarande skola. Eleverna fortsätter vara inskrivna på sin ordinarie skola även efter antagning.

Trygghet och trivsel

Alla elever ska kunna känna sig trygga och trivas på sin skola. På Flatåsskolan arbetar vi förebyggande mot kränkande behandling med skolans värdegrund som bas. Varje klass har ett schemalagt pass i veckan tillsammans med klasslärare där klimatet i klassen följs upp.

I skolans elevhälsoteam arbetar rektor, kurator, specialpedagog, skolpsykolog och skolsjuksköterska tillsammans med skolans personal, elever och vårdnadshavare för att skapa bästa förutsättningar för alla barns trygghet och lärande.

Om du eller ditt barn upplever något problem i skolan är det oftast bra att prata direkt med klasslärare eller med rektor.

Likabehandling

Vi arbetar för ett klimat på Flatåsskolan som innebär att vi alla, medarbetare såväl som elever, i alla möten bemöter varandra med vänlighet och respekt för vars och ens egenart. Ingen ska behöva utsättas för diskriminering och kränkande behandling.

Om du som elev känner att du har blivit kränkt eller diskriminerad av en elev eller någon i personalen, pratar du med en vuxen på skolan som du känner förtroende för. Det kan vara din klasslärare eller någon av de andra vuxna som finns nära dig, eller med din rektor.

Vi på skolan ska hjälpa dig. Därför har vi en plan mot diskriminering och kränkande behandling. I den beskriver vi vårt förebyggande och främjande arbete och vilka saker vi kan göra för att hjälpa dig som har blivit kränkt. Du hittar planen i Vklass. Om du saknar inloggning till Vklass kontakta skolan för att få den.

Dialog och delaktighet med vårdnadshavare

Det är viktigt att det finns en bra dialog mellan skola, elev och vårdnadshavare. På Flatåsskolan använder vi oss till stor del av lärplattformen Vklass när vi kommunicerar med dig som vårdnadshavare om ditt barn. På ditt konto kan du se ditt barns läxor, följa ditt barns individuella utvecklingsplan och få information om vad som händer i klassen.

På skolan finns ett föräldraråd med representanter från varje klass. Rådet bjuds in av rektorer vid ett par tillfällen per termin. Där diskuteras aktuella skolövergripande frågor.