Axel Danielson är både delägare i Plattform Produktion och en av de filmare som befinner sig under bolagets paraply. I mars gästar han Filmkontorets instagramkonto.

2019

Mars månads instagrammare: Axel Danielson, producent och regissör

Så här dags förra året handlade Axel Danielsons liv om galor och priser. Inte minst var han och Maximilien Van Aertryck nära att bli Oscarsnominerade för kortfilmen ”Hopptornet”. ”Det var kul att vara på besök i den där världen, men det är knappast målet med att göra film”, säger han.

Februari månads instagrammare: Håkan Hammarén, producent

Han ville bli jurist, gjorde lumpen som militärpolisjägare, men blev producent. I dag har Håkan Hammarén många år i film- och tv-branschen bakom sig. En bransch han tycker har förändrats i grunden. Inte minst när det kommer till samtidens stora intresse för tv-drama.

Januari månads instagrammare: Malin Söderlund, producent

Hon gillar att göra listor, hålla ihop trådar och tar gärna täten i en grupp. Malin Söderlund trivs med producentrollen och har aldrig haft några andra drömmar inom filmbranschen. 

2018

December månads instagrammare: Klara Björk, lärare på Akademin Valand

Efter många år som producent fastnade Klara Björk för att undervisa. Målet är att ge framtidens filmare de verktyg de behöver för att kunna synliggöra olika perspektiv och erfarenheter. ”Det är en ynnest att få vara i en miljö med så mycket engagemang och intresse”, säger hon.

November månads instagrammare: Carl Javér, dokumentärfilmare

Hans senaste film har blivit rejält uppmärksammad. Men så är också ”Rekonstruktion Utøya” en film som tar sig an det tyngsta av trauman på ett annorlunda sätt. Själv säger Carl Javér att han i sitt arbete gått från observerande till konstruerande dokumentärfilm.

Oktober månads instagrammare: Christina Bredelius, scripta

Visst händer det att hon längtar efter fasta rutiner och ”vanlig” vardag. Men Christina Bredelius har inga planer på att byta bransch. ”Det är så härligt att få jobba med alla kreativa kollegor. Jag har min man och barn – och så har jag min filmfamilj”, säger hon.

September månads instagrammare: Ola Magnestam, filmfotograf

Jobbet som fotograf på SVT:s dramasatsning ”Vår tid är nu” är det mest långvariga Ola Magnestam någonsin haft. Snart filmar han sin tredje säsong av den populära tv-serien. ”Min roll är att förverkliga regissörens visioner, att omsätta dem i bild”, säger han.

Juni månads instagrammare: Gunnar Eriksson, projektutvecklare inom film och tv

För många i filmbranschen går flyttlasset från Göteborg till Stockholm. För Gunnar Eriksson gick det åt motsatt håll. ”Jag har fått höra att det är lite ’tvärtom’. Nu hoppas jag att det vi arbetar med på Lindholmen kan bidra till att fler kreatörer stannar i Göteborg”, säger han.

Maj månads instagrammare: Cia Edström, branschchef på Göteborg Film Festival

Första uppdraget på filmfestivalen var att befinna sig bakom kulisserna och packa biljetter. Några decennier senare ansvarar Cia Edström för annan viktig del av festivalen som den ”vanliga” besökaren inte ser så mycket av. Branschprogrammet.

April månads instagrammare: Clas Hakeröd, postproduktion

I en filmbransch där allt ska gå snabbare gör Clas Hakeröd sitt bästa för att hitta lösningar som funkar. Han gillar att driva utvecklingen framåt och bjuder gärna på sin kunskap. ”Jag vill bidra med det jag kan, och tror mer på karma än att ha yrkeshemligheter”, säger han.

Mars månads instagrammare: Katarina Lorentzon, biografföreståndare

Katarina Lorentzon gissar att några i biopubliken tror att hon i princip bor på Bio Capitol. Det gör hon inte. Även om hon sedan tre decennier tillbringar större delen av sin vakna tid på biografen. Första åren som timanställd maskinist. I dag som föreståndare och delägare.

Februari månads instagrammare: Håkan Blomdahl, visuella effekter

Trots allt arbete Håkan Blomdahl lägger ner på en film ska det helst gå obemärkt förbi. Han har till och med en idé om att hans namn borde tas bort från eftertexterna. ”Det skulle väl vara lite oärligt, men målet är att de visuella effekterna inte ska synas”, säger han.

Januari månads instagrammare: Erik Hemmendorff, producent och VD på Plattform

För Erik Hemmendorff finns det ett före och ett efter Guldpalmen. Sedan ”The Square” belönades med det prestigefyllda priset i Cannes märker han av en del förändringar i det vardagliga arbetet. ”Det är en så pass stark symbol, så visst är det skillnad”, säger han.

2017

December månads instagrammare: Jenny Luukkonen på Kultur i Väst

Som tonåring drömde hon om att bli bildkonstnär. I dag jobbar Jenny Luukkonen med att hjälpa andra, särskilt unga och oetablerade kreatörer, att våga satsa på sin passion. ”Filmbranschen är svår att ta sig in i om man saknar kontakter och förebilder”, säger hon.

November månads instagrammare: Cecilia ”Cissi” Jalakas, rekvisitör

Skräck ligger högt på listan. Liksom kostymdramer à la 1920-tal. Men det är många genrer och epoker som gör rekvisitören Cissi Jalakas lite extra exalterad. ”Allra roligast är det att skapa miljöer där det bor seriemördare och annat folk som förlorat förståndet”, säger hon.

Oktober månads instagrammare: Moa Olsson, casting director

Hon beskriver en provfilmning som en ”jättekonstig anställningsintervju”. Som casting director gör Moa Olsson sitt bästa för att få nerviga skådespelare att slappna av i situationen. ”Mitt jobb är att få dem att prestera så bra som det bara går”, säger hon.

September månads instagrammare: Jim Lindmark, platsletare och platschef

Ibland behöver trafikskyltar plockas ner, fönsterrutor krossas och julpynt tas undan. Oavsett är det Jim Lindmarks ansvar att se till att inspelningsplatsen är helt återställd när filmteamet lämnar den. ”Som platschef är målet alltid ett välkommen tillbaka”, säger han.

Juni månads instagrammare: Frida Hallberg på Manusfabriken

Första filmjobbet var på Lars von Triers ”Dogville”. Sedan dess har Frida Hallberg samlat på sig meriter både som producent och Guldbaggebelönad rollbesättare. Nu ligger hennes fokus på Manusfabriken och arbetet med att skapa nya möjligheter för stadens och regionens manusförfattare.

Maj månads instagrammare: Roozbeh Behtaji, filmare och grundare av Göthenburgo

Han är utbildad filmregissör – men jobbar främst med att få andra att berätta sina historier. För Roozbeh Behtaji handlar det om att lyfta blicken från innerstan och bredda bilden av dagens Göteborg. Det är också därför han lägger så stor del av sin vakna tid på föreningen Göthenburgo.

April månads instagrammare: Paul Blomgren DoVan, vd på Gothenburg Studios

Som frilansreporter på 1990-talet jobbade Paul Blomgren DoVan med rättvise- och utvecklingsfrågor i Afrika. I dag handlar hans tillvaro om utvecklingsarbete av ett annat slag. Nu är det kampen för att Göteborg ska vara en filmstad att räkna med som står högst upp på agendan.

Mars månads instagrammare; Annika Hellström, Filmproducent

Efter 15 år som scripta sadlade Annika Hellström om till producent. ”Det blev så” när det feministiska filmnätverket Doris, som hon själv hade varit med och startat, skulle genomföra sitt manifest. Och hon märkte snabbt att hon trivdes utmärkt i sin nya yrkesroll.

Februari månads instagrammare; Mette Friberg, Utvecklingsansvarig, Göta Film

Samhällsengagemanget har alltid varit centralt i Mette Fribergs yrkesliv. Det är det fortfarande. Men efter många år som programchef på SVT har hon gått vidare till nya utmaningar. Nu som en i gänget på Göta Film, produktionsbolaget bakom filmer som ”Pojkarna” och ”Smala Sussie”.

Januari månads instagrammare; Mirja Wester, VD, Göteborg Film Festival

För Mirja Wester är Göteborg Film Festival en ren kärlekshistoria. Det var här hennes filmintresse väcktes till liv och här hon under många år arbetade som volontär i biograf Drakens biljettkassa. Nu axlar hon rollen som filmfestivalens vd och har, enligt egen utsago, ”världens roligaste jobb”.

2016

November månads gästinstagrammare; Linda Sternö, Lektor, Akademin Valand

För Linda Sternö, filmare och lektor på Akademin Valand, är den största utmaningen att få tiden att räcka till. Det finns så mycket hon vill göra. Och så mycket hon tycker måste göras. Inte minst för att människor ska få tillgång till nödvändiga kunskaper om rörlig bild.

Oktober månads gästinstagrammare; Linda Boije af Gennäs, Maskdesignern

Inte ett ögonbryn får vara felplockat när Linda Boije af Gennäs är i farten. Som maskdesigner är hon noggrann, bestämd och har en gedigen meritlista som ständigt fylls på med nya produktioner. Nu är det åter dags för filmjobb ute i Europa och under oktober får vi följa henne på nya äventyr.