Filmfestivaler och andra filmvisningsarrangörer

Göteborgs största filmfestival besöks årligen av tiotusentals filmälskare. I staden och regionen finns även gott om mindre filmfestivaler, varav några har teman som till exempel exilfilm eller kortfilm.

Göteborg Film Festival

Göteborg Film Festival äger rum en gång om året och är Göteborgs största filmfestival. På festivalen hittar du filmer från hela jordklotet och inom otaliga genrer. År 2016 visades filmer från sammanlagt 84 länder. Målet med festivalen är att vara en språngbräda ut i världen för ny nordisk film.

Göteborg Film Festivals hemsida kan du hålla dig uppdaterad om festivalens aktiviteter, allt från filmvisningar till olika branschhändelser. Här hittar du även information om hur du gör för att anmäla en film till festivalen

Banff Mountain Film Festival

Banff Mountain Film Festival är världens största filmfestival med fokus på uteliv och bergssport. Den äger rum årligen i kanadensiska Banff. Sedan 2003 har reseföretaget Pathfinder Travels turnerat runt med ett urval av filmerna och på så sätt tagit den internationella filmfestivalen till Göteborg.

Pathfinder Travels hemsida kan du läsa mer om festivalen samt få veta när och hur filmerna visas.

Exile Film Festival

Exilfilmsfestivalen äger rum i Göteborg vartannat år. Syftet är att vara ett fritt forum för visning av filmer gjorda av filmare i landsflykt, oavsett nationell, etnisk eller religiös tillhörighet. Festivalen visar också filmer av icke-exilfilmare på teman som bland annat invandring och demokrati.

Exilfilmsfestivalens hemsida hittar du mer att läsa om festivalen.

Antirasistiska filmdagar

Antirasistiska filmdagar är en festival med fokus på film och samtal om rasism, diskriminering och mänskliga rättigheter. Främst riktar sig festivalen till skolungdomar, som kan gå gratis, men den innehåller även visningar för en bredare allmänhet.  Filmdagarna arrangeras på flera orter i Sverige.

Organisationen ARF står bakom festivalen och på deras hemsida finns information om Antirasistiska filmdagar

Frame Film Festival

Frame är en årligen återkommande kortfilmsfestival för filmare och filmintresserade i Västsverige. Den har fyra tävlingsklasser; en för konstfilm och tre för åldersindelade grupper från 16 år och uppåt. Frame är också regional uttagstävling till den nationella filmtävlingen Novemberfestivalen.

Det är Kultur i väst som är festivalens huvudarrangör. På deras hemsida kan du få veta mer om Frame.

Ladybug festival

Ladybug är en festival med fokus på film, konst och kultur i perspektiv av jämlikhet, rättvisa och miljö

Novemberfestivalen

Novemberfestivalen föregås av 19 regionala uttagningar runt om i landet och tävlingen utgör en nationell ”final”. Under festivalens tre dagar visas ca 45 av Sveriges bästa kortfilmer gjorda av unga filmskapare. Filmerna tävlar nationellt i klasserna mellanvikt (16-19 år) och tungvikt (20-26 år), ska följa de nationella reglerna och bedöms av en kvalificerad jury.

Novemberfestivalen arrangeras av N3 Mötesplats för ung kultur, Trollhättans Stad, med stöd av Svenska Filminstitutet, Västra Götalandsregionen och Folkets Hus Kulturhuset.

Doc Lounge Göteborg

Doc Lounge Göteborg är en visningsklubb för nyproducerad dokumentärfilm. Tanken är att du varje vecka ska få del av det senaste från dokumentärfilmsgenren i en inbjudande miljö med bar och mat. Flera av visningarna kombineras också med livemusik och andra kringarrangemang.

På det nordiska nätverket Doc Lounges hemsida kan du läsa mer om Doc Lounge Göteborg.

Länkar till andra filmfestivaler

Filmfestivaler för kortfilm:

Filmfestivaler olika format och länder:

Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet har en utlandsavdelning som arbetar med att föra ut svensk film internationellt, på de olika arenor som festivaler, marknader och andra specialarrangemang utgör.