Filmfestivaler och arrangörer

Här hittar du både stora och små filmfestivaler i Västsverige, samt andra arrangörer som visar film regelbundet i Göteborg.

Filmfestivaler

Göteborg Film Festival

Göteborg Film Festival äger rum en gång om året och är Göteborgs största filmfestival. På festivalen hittar du filmer från hela jordklotet och inom otaliga genrer. Varje år visas filmer från sammanlagt cirka 90 länder. Målet med festivalen är att vara en språngbräda ut i världen för ny nordisk film.

Göteborg Film Festivals hemsida kan du hålla dig uppdaterad om festivalens aktiviteter, allt från filmvisningar till olika branschhändelser.

Banff Mountain Film Festival

Banff Mountain Film Festival är världens största filmfestival med fokus på uteliv och bergssport. Den äger rum årligen i kanadensiska Banff. Sedan 2003 har reseföretaget Pathfinder Travels turnerat runt med ett urval av filmerna och på så sätt tagit den internationella filmfestivalen till Göteborg.

Pathfinder Travels hemsida kan du läsa mer om festivalen och när filmerna visas.

Exile Film Festival

Exilfilmsfestivalen äger rum i Göteborg vartannat år. Syftet är att vara ett fritt forum för visning av filmer gjorda av filmare i landsflykt, oavsett nationell, etnisk eller religiös tillhörighet. Festivalen visar också filmer av icke-exilfilmare på teman som bland annat invandring och demokrati.

Exilfilmsfestivalens hemsida hittar du mer information om festivalen.

Frame Film Festival

Frame är en årligen återkommande kortfilmsfestival för filmare och filmintresserade i Västsverige. Den har fyra tävlingsklasser: en för konstfilm och tre för åldersindelade grupper från 16 år och uppåt. Frame är också regional uttagstävling till den nationella filmtävlingen Novemberfestivalen.

Det är Kultur i väst som är festivalens huvudarrangör. På Kultur i Västs hemsida kan du läsa mer om Frame.

Ladybug festival

Ladybug är en festival med fokus på film, konst och kultur i perspektiv av jämlikhet, rättvisa och miljö.

MRF — Filmfestival för mänskliga rättigheter

MRF är en festival med fokus på film och samtal om rasism, diskriminering och mänskliga rättigheter. Främst riktar sig festivalen till skolungdomar, som kan gå gratis, men den innehåller även visningar för en bredare allmänhet.  Festivalen arrangeras på flera orter i Sverige. Läs mer på MRF:s hemsida.

Novemberfestivalen

Novemberfestivalen föregås av 19 regionala uttagningar runt om i landet och tävlingen utgör en nationell ”final”. Under festivalens tre dagar visas cirka 45 av Sveriges bästa kortfilmer gjorda av unga filmskapare. Filmerna tävlar nationellt i klasserna mellanvikt (16-19 år) och tungvikt (20-26 år). Filmerna ska följa de nationella reglerna och bedöms av en kvalificerad jury.

Novemberfestivalen arrangeras av N3 Mötesplats för ung kultur, Trollhättans Stad, med stöd av Svenska Filminstitutet, Västra Götalandsregionen och Folkets Hus Kulturhuset.

Filmvisningsarrangörer

Doc Lounge Göteborg

Doc Lounge Göteborg är en visningsklubb för nyproducerad dokumentärfilm. Tanken är att du varje vecka ska få del av det senaste från dokumentärfilmsgenren i en inbjudande miljö med bar och mat. Flera av visningarna kombineras också med livemusik och andra kringarrangemang.

På det nordiska nätverket Doc Lounges hemsida kan du läsa mer om Doc Lounge Göteborg.

Skolbio Göteborg

Skolbio Göteborg är en kommunal verksamhet som finansieras av Göteborgs Stad. Skolbion arrangerar filmvisningar på biograf för elever från förskoleklass till gymnasiet.

Skolbio Göteborgs hemsida finns information för dig som vill veta mer.