
Filmkontorets mentorskaffe
Vill du bolla tankar med en erfaren person inom din yrkesroll eller kring ett visst projekt du arbetar med? Ansök till Filmkontorets mentorskaffe där du har chansen att få personlig coaching av mentorer från filmbranschen. Sökomgången för 2025 års mentorskaffe är nu genomförd.
Detta kan du få hjälp med
- Work flow inom postproduktion, frågor kring grading etc.
- Budgetering, finansiering, ansökningar, manus- och kreativ utveckling, positionering, lansering
- Frågor kring hur det är att driva produktionsbolag
- Olika processer innan och under inspelning för kameraassistenter och fotograf samt verktyg man kan använda sig av när man planerar
- Manusutveckling, coachning i finansiering, tips om inspelningsplan och upplägg inför en inspelning
- Planering, budgetering och visualisering av visioner på scenografisidan
- Att nå ut internationellt med din dokumentärfilm - lanseringsstrategier och producentskap
Detta krävs för att ansöka
Du som söker ska ha gått minst en folkhögskola med filminriktning eller ha arbetat på minst en slutförd filmproduktion och du ska vara boende i Göteborg.
Så här ansöker du
Du mejlar din ansökan till susanne.ottosson@kultur.goteborg.se senast 30 maj. Skicka ditt mejl enligt mallen nedan.
- Ämne/rubrik: ”Filmkontorets mentorskaffe 2025 – ansökan”
- Namn
- Tidigare erfarenhet inom film (150 ord)
- Skriv vilken av årets mentorer du söker till
- Det här skulle jag vilja prata med min mentor om (150 ord)
Så går urvalet till
Varje mentor väljer själv ut en person som de anser sig kunna hjälpa på ett bra sätt. Du får möjlighet att vid tre tillfällen – antingen över en kopp kaffe eller digitalt – diskutera och bolla dina idéer och funderingar med din mentor.
Varje tillfälle är en och en halv timme långt. Tiden med din mentor är kostnadsfri och de tre tiderna kan användas fram till 13 juni 2026
Du får besked i juni
Besked om du fått en mentor eller inte skickas ut till din e-post i mitten av juni 2025. Tänk på att kolla din skräppost för att inte missa mejlet.
Läs mer om mentorerna
Nikolai Waldman
Foto: Johan Falklind
Nikolai har mer än 30 års erfarenhet inom filmbranschen, framför allt inom efterbearbetning. Han har bland annat drivit postproduktionsbolaget CAN Film där han jobbade som colorist och teknikansvarig. Han har nu åter blivit frilans med inriktning på grading, workflow och utbildning inom postproduktion. Hammarskjöld, Jönssonligan, Painkiller, Godland, Fiskarnas Rike är exempel på filmer som Nikolai har jobbat med.
Nikolai kan bland annat bidra med hur du skall tänka i din postproduktions-process men även i detaljer som gäller färg och form.
Läs mer om vad Nikolai har gjort tidigare.
Erika Malmgren
Fotograf: Ola Kjelbye
Erika har varit verksam inom film i över 25 år. Hon driver produktionsbolaget Cinenic Film, med bas på Järntorget i Göteborg, där hon producerar långfilm och dokumentärfilm. På senare år har hon bl.a. producerat "Bröderna Andersson", "Children of the Enemy" och "Så jävla easy going”. Cinenic samproducerar även internationella långfilmer, senast den norska nagelbitaren "Före mörkret" som vann publikens pris på Göteborg Filmfestival. Erika började sin bana inom film som frilansande koordinator och produktionsledare och har jobbat med regissörer som Thomas Vinterberg, Mikael Marcimain, Sanna Lenken och Gabriela Pichler.
Erika kan bland annat bidra med kunskap kring att utveckla och driva långfilmsprojekt; budgetering, finansiering, ansökningar, manus- och kreativ utveckling, positionering, lansering osv, samt att driva produktionsbolag.
Läs mer om vad Erika har gjort tidigare.
Nea Harnebrandt Asphäll
Nea tog examen som Filmfotograf vid Stockholms dramatiska högskola (numera SKH) våren 2018. Hennes examensfilm “Get ready with me” vann Student Academy Awards (Oscars) 2018 i kategorin “Bästa utländska film”. De senaste TV-serierna hon fotat är Gåsmamman Epilogen och Åremorden. I år kommer också den brittiska filmen Bad Apples med Saoirse Ronan ut på bio där Nea står fotot.
Hon är nu baserad både i Göteborg och Stockholm, är medlem i Föreningen Sveriges Filmfotografer och representeras av Art Official Agency i Skandinavien samt Sandra Marsh & Associates i USA/Storbritannien/EU. Nea har innan utbildningen arbetat sig upp i filmbranschen, började som Runner, sen C-foto och därefter B-foto i många år på stora projekt.
Nea kan bland annat bidra med kunskap kring hur olika processer kan gå till innan och under inspelning för kameraassistenter och fotograf och verktyg man kan använda sig av när man planerar.
Läs mer om vad Nea gjort tidigare.
Olle Wirenhed
Fotograf: Josef
Persson
Olle har de senaste fyra åren växlat mellan rollerna som producent och line producer på större tv-serier och långfilm. Han är erfaren i budgetarbete, budgetuppföljning och ekonomisk rapportering i möten med finansiärer.
Olle har också arbetat i många år som FAD och har därför god kunskap om själva inspelningssituationen och planläggning. Sedan 2017 driver han det egna produktionsbolaget Kakadua Filmproduktion.
Olle kan bland annat bidra med kunskap om manusutveckling, coachning i finansiering, tips om inspelningsplan och upplägg inför en inspelning.
Läs mer om vad Olle gjort tidigare.
Louise Drake
Louise har arbetat som scenograf i cirka 30 år och har en gedigen erfarenhet inom både teater och film. Hon har tidigare arbetat på bl.a. Göteborgs Stadsteater men har de senaste åren fokuserat på film, TV och reklam. Hennes meritlista inkluderar mellan 60 och 70 filmer och TV-serier, däribland Lars von Triers filmer "Dogville" och "Melancholia", samt TV-serier som "Enkelstöten", "Sommaren -85" och "Händelser vid vatten".
Under sina år i branschen har Louise byggt upp ett omfattande kontaktnät och förvärvat värdefulla erfarenheter. Hon har utvecklat en stark förmåga att planera och genomföra scenografiarbetet, från att presentera sin vision för regissörer och fotografer till att budgetera för producenter och produktionsledare. Louise kan bland annat bidra med kunskap om planering, budgetering och visualisering av visioner.
Läs mer om vad Louise gjort tidigare
Kasper Collin
Kasper är dokumentärfilmare och producent, och emellanåt manusförfattare och filmklippare. Hans kunskaper handlar om filmisk gestaltning och om berättande, om att försöka skapa filmer som griper tag utifrån ett begränsat material, om research och noggrannhet. Hans filmer har fått ett stort internationellt genomslag både bland kritiker, där hans dokumentär I Called Him Morgan är den svenska långfilm som fått bäst mottagande av svenska filmer i USA under 2000-talet, och också nått en mångmiljonpublik globalt via Netflix.
Ibland undervisar eller konsultar han om internationella lanseringsstrategier och deltar som producent i andra regissörers filmer, senast den dokumentära serien A Century In Sound. Kasper är medlem i Oscarsakademins avdelning för dokumentärfilm. Just nu gör han en film i USA tillsammans med det amerikanska bolaget Submarine och deltar som producent i Hollywood där en av hans tidigare dokumentärer görs om till spelfilm.
Kasper kan bland annat bidra med kunskap om att nå ut internationellt, lanseringsstrategier och producentskap.