När inspelning pågår i Oceanfilms vattenstudio i Västra Frölunda är Jocke Fors oftast på plats. I september gästar han Filmkontorets instagramkonto. Foto: Camilla Adolfsson.

September månads instagrammare: Jocke Fors, marinkoordinator

Publicerad 1 september 2021

Barndomens båtliv blev Jocke Fors väg in i filmbranschen. Sedan 1999 kan han titulera sig marinkoordinator och är en av två bakom Oceanfilm. ”I Hollywood fanns den här sortens tjänst redan då, men i Sverige hade ingen specialiserat sig på vatten före oss”, säger han.

Vad har du på gång just nu?
− Månaderna april till oktober är högsäsong för vår del, så det är en del på gång. I vattenstudion filmas en norsk dansfilm och vi ska göra en båtjakt i Strömstad, till en tv-serie. Sedan får vi se. Vi kommer oftast in sent i planeringen och har inte så lång framförhållning.

Berätta lite mer om Oceanfilm! Vad gör ni?
− All sorts filmproduktion som har med vatten att göra. Det kan vara ett litet uppdrag, som en scen när en skådespelare ska bada i en sjö och vi är där med en livräddare. Eller större uppdrag där vi är spindeln i nätet och hjälper till med det mesta, ofta även i ett tidigare skede och samarbetar med regissör och fotograf. Vi gör sådant som säkerhetsdyker, hittar inspelningsplatser, fixar fram all möjlig marin rekvisita, allt från båtmotorer till flytvästar, kör kamerabåtar och filmar undervattenscener i vår vattenstudio.

Vad är poängen med en vattenstudio?
− Undervattenscener är svåra att filma och görs bäst i bassäng. Men det är svårt att få tillgång till allmänna bassänger och det finns så mycket du inte får göra i till exempel simhallar. Du får inte ändra temperaturen eller smutsa ner vattnet med rekvisita. I våra bassänger kan vi ändra temperaturen som vi vill, vi kan grumla vattnet om det behövs för att försämra sikten, vi kan skapa vågor och bygga upp miljöer.

Hur kommer det sig att du hamnade i film- och tv-branschen?
− Det var en kompis i branschen som behövde hjälp. Först handlade det mest om att vara båt-stand in när skådespelarna inte kunde segla eller köra båt. Jag hade ingen tidigare erfarenhet av film eller tv utan en teknisk bakgrund och har jobbat med att laga maskiner. Däremot har jag varit sjöscout sedan jag var liten och vi har alltid haft båtar i familjen.

Hade du ett filmintresse när du var yngre?
− Egentligen inte. Det som intresserade mig var i så fall filmskapande ur ett tekniskt perspektiv, allt ”filmfusk”. Hur går det till? Hur fuskar man på ett bra sätt så att det både är säkert och ser verkligt ut?

Vad är roligast med det här jobbet?
− Allt vi gör handlar om en sorts problemlösning, det är kul. De roligaste jobben är där vi kan känna att vi verkligen gjort nytta, att det faktiskt inte hade blivit så bra om inte vi hade varit med. Så är det oavsett vilken typ av jobb det är, stort eller litet. Jag vill känna att vi bidragit.

Vilken är den största utmaningen?
− Att sätta stopp. Sätta gränser för hur långt man kan gå. Skådespelare kan vara oerhört envisa och ibland måste vi vara de som bryter för säkerhetens skull. Det går inte att göra ”bara en tagning till” när du är under vatten. Samma sak med fotografer och regissörer. Vi får stå lite emellan när filmteamet vill pusha på och kanske köra ännu fortare med båten, gå ännu närmare land. Då är det vi som ansvarar för säkerheten och måste stoppa.

Hur är Göteborg som filmstad ur ditt perspektiv?
− Oceanfilm har kontor både i Stockholm och Göteborg, och om jag ska jämföra så märks det att Göteborg är en hamnstad. Här finns fler som har grundkunskap om vatten och sjövana. Folk bor på öar i Stockholm också, där finns mycket vatten, men Göteborg har en annan kultur. Det är tydligt att Göteborg alltid varit sjöfartsbaserat, och det är förstås en fördel.

Vad kan vi förvänta oss av dig som september månads instagrammare?
− En del vatten förstås (skratt). Miljöbilder från fina platser, undervattensbilder och lite från hur vi har det nere på verkstan där vi tvättar våtdräkter och torkar flytvästar. Man kan nog säga att en stor del av mitt arbete går ut på att torka saker.

Text och foto: Camilla Adolfsson

Fakta/Jocke Fors

Gör inom film: Marinkoordinator. En av två som driver Oceanfilm.
År i branschen: 22
Bästa branschminne: ”Det finns mycket minnesvärt. Som bland annat när vi skulle filma öppningsscenen till ’Breaking surface’ i vattenstudion. Då fick vi ta ner ett stort propellerrör i bassängen och ordna med vattenpumpar för att få till strömmande vatten. Det var mycket problemlösning, både tekniskt och säkerhetsmässigt.”
Favoritfilm: ”Jag har ingen direkt favorit, utan kan fastna i allt från dokumentärer om zebror till klassisk Hollywoodaction. Men om jag ska nämna några filmer jag gillar med tanke på det jag jobbar med, så är ’Berättelsen om Pi’ och ’Pirates of the Caribbean’ spännande.”