Ola Magnestam har haft sin arbetsplats på allt från dokumentärer till dramaserier och långfilm. I september är han Filmkontorets gästinstagrammare.

September månads instagrammare: Ola Magnestam, filmfotograf

Publicerad 3 september 2018

Jobbet som fotograf på SVT:s dramasatsning ”Vår tid är nu” är det mest långvariga Ola Magnestam någonsin haft. Snart filmar han sin tredje säsong av den populära tv-serien. ”Min roll är att förverkliga regissörens visioner, att omsätta dem i bild”, säger han.

Vad har du på gång just nu?
− Vi är mitt uppe i förberedelserna av de sista avsnitten av ”Vår tid är nu”, säsong tre. Det handlar om att hitta platser för att spela in scener, om att tolka manus och komma fram till hur vi ska gestalta det i bild.

Vilka är ”vi” i det här sammanhanget?
− Jag och regissören. Så fort manus är färdigt jobbar vi oerhört tajt ihop. Nu när vi har fokus på att välja inspelningsplatser bildar vi en slags kärntrupp ihop med scenografen. Det är mycket som ska bli rätt när serien utspelar sig, som i det här fallet, både i en annan tid och i en annan stad.

Hur går det egentligen att hitta Stockholmsmiljöer i Göteborg?
− Göteborg kan funka som kuliss åt många olika historier. Här finns arkitektur som kan se ut som Stockholm, som danska kvarter och som flera andra städer söderut i Europa. Så det har gått bra, hittills. Men vi har märkt att det börjar bli ont om tidsriktiga platser vi ännu inte har filmat, nu när vi är inne på slutet av säsong tre.

Hur hamnade du i film- och tv-branschen? Och varför blev det just foto för din del?
− Jag testade att göra film ihop med min bror redan när jag var 9-10 år. Jag höll i kameran och han fick till exempel hoppa från klippor eller spela död. Sedan fortsatte med kompisgänget och gjorde större och större grejer. Till slut gjorde vi en entimmesfilm och var med på filmfestival.

Hade du några andra framtidsdrömmar än att jobba med rörlig bild?
− Nej, jag har aldrig drömt om något annat. Det tog ett tag innan jag förstod att jag skulle kunna livnära mig på det här, men det var mer en fråga om vad jag skulle jobba med inom film, än om det var film jag skulle hålla på med. Ett tag ville jag bli regissör, men jag insåg ganska snabbt att jag är bättre på att hjälpa andra att berätta sina historier.

Vad har du filmat innan du tog dig an ”Vår tid är nu”?
− Jag har gjort mycket ”vanlig” tv, alltså sånt som inte är drama eller fiktion. Mitt första jobb var reality-tv, ”Robinson”. Men jag har även gjort mycket humor, som ”Grotesco”, ”Playa del Sol” och svenska ”Kontoret”. Jag har även jobbat med dokumentärer. Än så länge har jag bara en långfilm på cv:et, ”Tsatsiki, farsan och olivkriget”, men jag hoppas att det så småningom ska bli fler, gärna inom andra genrer.

Hur tycker du att din yrkesroll har utvecklats under din tid i branschen?
− Mycket hände strax innan jag gick ut DI (Dramatiska institutet, reds anm.). Min examensfilm var analog, men så fort jag började jobba var det bara digitalt som gällde.

Du är uppvuxen på Tjörn, men har framför allt jobbat i Stockholm. Nu är du tillbaka på västkusten. Hur tycker du att Göteborg utmärker sig som film- och tv-stad?
− Jag har jobbat här i fyra år nu och börjar vänja mig vid den avslappnade attityd som finns på inspelningarna här. I Göteborg pratar människor med kassören och hejar på folk på gatan, och den gemytliga och sociala biten finns även i branschen. Jämför man med Stockholm är det ett annat förhållningssätt.

Vad behövs för att Göteborg ska fortsätta att utvecklas på området?
− Fler större produktioner behöver landa i Göteborg. Då kan vi stabilisera vår bas av filmarbetare och kreatörer i regionen.

Vad kan vi förvänta oss av dig som september månads instagrammare?
− Allt från minnesbilder från när jag började förstå det här med rörlig bild, till en liten inblick min vardag bakom kameran på inspelningen av en dramaserie.

Text och foto: Camilla Adolfsson


Fakta/Ola Magnestam

Gör inom film: Filmfotograf
År i branschen: 18
Bästa branschminnet: ”Att få vara med om att skildra svensk nutidshistoria och utforska Göteborgs miljöer under produktionen av ’Vår tid är nu’, det har varit väldigt givande.”
Favoritfilm: ”Seven”. ”En estetisk och berättarteknisk fullträff som håller än idag.”

http://www.instagram.com/filmkontoret