Tchikana är Fabian Engström och Karim Fakih. I november gästar de Filmkontorets instagramkonto.

November månads instagrammare: Tchikana, produktionsbolag

Publicerad 2 november 2020

Med ett antal musikvideor och den hyllade kortfilmen ”12 till 12” bakom sig vill Tchikana vidare. De har mer att berätta och vill fortsätta att utvecklas. ”Om två år gör vi långfilm”, säger Karim Fakih, som tillsammans med Fabian Engström utgör filmarduon Tchikana.

Vad har ni på gång just nu?
− Snart ska vi göra vår första kortfilm med en extern regissör. Den spelas in i januari så det är en del förproduktion. Dessutom kommer vi bland annat göra en film åt West Pride och även en sorts merge mellan reklam och musikvideo med en artist som släpper en klädkollektion.

Berätta lite om Tchikana!
− Vi har jobbat ihop i ungefär tre år nu. Det är i alla fall tre år sedan vi startade bolaget. Karim är regissör och jag (Fabian) producent, men egentligen gör vi nästan allt själva, som A-foto och klippning. Hittills har vi framför allt gjort musikvideor och en del företagsfilmer.

Och så har ni gjort kortfilmen ”12 till 12” med hiphopartisterna Aden och Asme?
− Ja, den är lite av vår hit kan man väl säga. Särskilt del 1 slog något enormt på Youtube, med ungefär en miljon visningar. Men även del 2 fick uppmärksamhet när den kom.

Hur hittade ni varandra?
− Vi är ju från Trollhättan, det är en liten stad. Man har koll på de flesta som sysslar med ungefär samma saker. Så vi kände till varandra och när vi träffades insåg vi att vi hade liknande ambitioner och ville åt samma håll.

Är ni samspelta?
− Vi är otroligt synkade. På set räcker det med ögonkontakt för att vi ska veta vad den andra tänker. Något som kan bli en utmaning nu när vi vill göra större produktioner och förmedla våra visioner till andra i teamet. Vi lär oss och vill utvecklas, men är långt ifrån professionella än.

Hur menar ni?
− Ingen av oss har jobbat på någon annans produktion. Vi har aldrig sett någon annan regissera eller jobbat med professionella skådespelare och ser fram emot att vi nu ska få göra det. När vi jobbade med Aden och Asme var det främst improvisation och mycket bestämdes under inspelningen. När vi har gjort musikvideo har vi ofta bjudit in artisterna till Trollhättan och haft en kul helg samtidigt som resultatet blivit väldigt bra. Det visuella sitter i ryggmärgen. Men vi vill bli skarpare, få mer djup i det vi gör och jobba ännu mer professionellt.

Hur hamnade ni i film- och tv-branschen?
− Jag (Karim) fick upp ögonen för film genom min bildlärare i nian på högstadiet. Vi fick i uppgift att göra en kortfilm och jag minns att alla andra gjorde två minuter film. Min blev 15 minuter lång och efter det bytte jag inriktning på min gymnasieutbildning och sökte media.

Och Fabian?
− För min del började det nog med tekniken, att jag var fascinerad av kamerateknik. Så råkade jag förstöra en kamera jag hade fått låna, och blev tvungen att köpa den av personen jag hade lånat den av. Från och med det hade jag en kamera och på den vägen är det.

Hur ser framtidsplanerna ut?
− Nu vill vi fortsätta lära oss saker, göra kortfilm och så småningom göra långfilm. Det är målet. När vi gör musikvideo handlar allt om få fram artisten på bästa sätt och att det ska vara snyggt visuellt. Kortfilm är en helt annan värld. Ett helt annat sätt att approacha skådespelarna och det behövs fler personer i produktionen. Men vi vill också göra mer reklamfilm. Roligare reklamfilm med korta storys. Det går att berätta mycket på kort tid.

Vad kan vi förvänta oss av er som november månads instagrammare?
− Att ni ska få en inblick i det vi gör, både ”behind the scenes” och vad som blir resultatet. Vårt arbete handlar mycket om att hitta olika lösningar, som till exempel hur man kan få saker att se dyra ut fast de inte är det.

Text och foto: Camilla Adolfsson

Fakta/Tchikana

Gör inom film: Produktionsbolag
År i branschen: 3
Bästa branschminne: ”När vi stod klockan fyra en morgon i Hammarkullen och var helt färdiga med ’12 till 12’. Det var en speciell känsla. Hela den inspelningen är ett bra minne. Vi lärde oss saker hela tiden och det var oerhört kul att filma i Hammarkullen.”
Favoritfilm: ”Sydkoreanska ’The Handmaiden’ har en annorlunda story och jag (Fabian) gillar sättet den är berättad på. Du vet aldrig vad som är på riktigt och inte.”
”Jag (Karim) gillar helt andra filmer än Fabian. Som ’Jakten på lycka’ och den berättelsen om far och son, hur det är att möta hinder men fortsätta, om kampen, livet. Det jag kan relatera till.”

http://www.instagram.com/filmkontoret