Innan Michael Higgins flyttade till Sverige för tio år sedan var han väl etablerad i den engelskspråkiga filmbranschen. I oktober gästar han Filmkontorets instagramkonto.

Oktober månads instagrammare: Michael Higgins, scenograf

Publicerad 1 oktober 2020

I flera år har Michael Higgins varit upptagen med scenografin till ”Vår tid är nu”. Nu ingår han i teamet som gör spelfilm av en av Sveriges mest älskade sagor, ”Karl Bertil Jonssons julafton”. ”Det är ett stort ansvar, men vi hoppas kunna skapa en ny klassiker”, säger han.

Vad har du på gång just nu?
− Det är inspelningsstart på ”Karl Bertil Jonssons julafton” den 20 oktober, så vi håller på och lägger ut det spår som tåget, det vill säga filmen, ska kunna rulla på när det drar igång. När inspelningen börjar vill jag ha förberett så mycket att jag kan fokusera på att vara där och då.

Berätta lite om dig själv!
− Jag är från Irland, men kärleken förde mig till Sverige för ungefär tio år sedan. Då var jag redan etablerad i filmindustrin och hade arbetat med flera olika produktioner, både stora och små. Men när jag kom till Sverige var det till en början svårt att ta sig in i branschen. Det handlar så mycket om relationer och förtroende.

På vilket sätt?
− Den amerikanska, internationella modellen för det som där kallas Art Department följs även på Irland och i Storbritannien. Den tenderar att vara strikt strukturerad med tydligt definierade roller. Den svenska industrin har utvecklats i en mer utmanande miljö med mindre publik och stramare budget. Ändå är filmskaparnas ambitioner lika höga här. Att försöka nå de mål som sätts upp, fast med mindre resurser, har varit en utmaning. Men tack och lov har streamingmarknaden gett nya möjligheter och gjort fler resurser tillgängliga.

Hur hamnade du själv i film- och tv-branschen?
− Jag har alltid varit konst- och kulturintresserad och fick möjlighet att arbeta på ett BBC-drama som trainee. Jag blev omedelbart kär i hela processen och var fast. Från och med där och då har jag inte kunnat tänka mig att göra något annat. En designer som jag arbetade med tidigt i min karriär, sa till mig: ”Det enda som är värre än att arbeta med film, det är att inte arbeta med film”. Och jag håller fortfarande med.

Vilka är de främst utmaningarna i ditt arbete?
− Att överbrygga klyftan mellan regissörens förväntningar och producentens verklighet och budget. Utmaningen är att göra det mesta möjliga av det du har. Ibland måste man säga nej och i stället erbjuda alternativa lösningar som ofta blir lika bra.

Hur ser du på Göteborg som filmstad?
− Göteborg har blivit bättre och bättre på att göra stadens platser och olika miljöer tillgängliga för filminspelningar. Till exempel kommer vi att kunna spela in delar av ”Karl Bertil Jonssons julafton” på Börsen. Så det går åt rätt håll. Även om det fortfarande finns mycket att göra för att alla ska inse värdet av filmindustrin, hur den lyfter ett land. Film är ett värdefullt sätt att marknadsföra en region.

Vad kan vi förvänta oss av dig som oktober månads instagrammare?
− Det är en hektisk tid eftersom vi börjar inspelningen den 20 oktober, men jag hoppas kunna visa lite bakom kulisserna hur vi jobbar både inför och när inspelningen väl startat.

Text och foto: Camilla Adolfsson

Fakta/Michael Higgins

Gör inom film: Scenograf
År i branschen: 28
Bästa branschminne: ”Ett av mina senaste minnen är kvällen innan den första säsongen av ’Vår tid är nu’ skulle börja spelas in. Vi hade byggt upp en hel värld att gå in i, och när den var klar tog vi ett steg tillbaka och bara tittade på vad vi hade åstadkommit.”
Favoritfilm: ”Jag såg ’Star Wars’ ihop med min pappa när jag var i sjuårsåldern och det är fortfarande ett speciellt tillfälle och en speciell film för mig. Men första gången jag insåg vikten av storartat skådespeleri var när jag såg ’Tjuren från Bronx’, och det var ’Barry Lyndon’ som, även om den har sina brister, fick mig att förstå att film kan vara konst.”

http://www.instagram.com/filmkontoret