Mari Hansson är med och driver Sakcenter, ett ideellt rekvisitaförråd på 300 kvadratmeter. I februari är hon Filmkontorets gästinstagrammare.

Februari månads instagrammare: Mari Hansson på Sakcenter


Publicerad 1 februari 2021

Att Mari Hansson har en särskild relation till prylar är knappast en överraskning. Hon är rekvisitör och en av eldsjälarna bakom rekvisitaförrådet Sakcenter. ”Det jag gillar är att kunna berätta historier via saker. Återspegla karaktärer med hjälp av föremål”, säger hon.

Vad har du på gång just nu?
− Här på Sakcenter väntar vi på kunderna, som vi både tror och hoppas ska komma nu. Det är alltid ganska stilla innan produktionerna drar igång i början av året, och förra året var det förstås mycket som blev inställt eller framflyttat. Det gjordes färre musikvideor och reklamfilmer, och den del av vår verksamhet där vi hyr ut till event, stora fester och bröllop försvann helt. Vi hoppas att de kunderna får möjlighet att komma tillbaka snart.

Berätta mer om Sakcenter!
− Det är ett ideellt drivet rekvisitaförråd som funnits i lite mer än tio år. De pengar vi drar in går till hyran av lokalerna. När vi startade var vi några rekvisitörer, attributörer och scenografer som hade tröttnat på att samla på oss en massa saker i jobbet och sedan ha dem hemma, maskerade som inredning. Vi ville skapa ett bra förråd som vi själva kunde använda. Dessutom ville vi att vårt arbete skulle få synas. Vi hade börjat inse att det inte var rimligt att vi skulle arbeta med att införskaffa saker som vi sedan lånade ut gratis.

Vad finns i förrådet?
− All sorts smårekvisita. Det enda vi inte har är större möbler och stora dekorelement. Men vi har gott om uppstoppade djur, polisgrejer och sjukhussaker. Vi har mycket epokgrejer, även tidningar och förpackningar. När vi drog igång hade flera av oss jobbat med inspelningen av ”Simon och ekarna”, så därifrån kom mycket av förrådets saker i början. Sedan har det fyllts på med bland annat polisgrejerna från inspelningarna av ”Snabba cash”, Johan Falk-filmerna och Huss-serierna.

Hur hamnade du i filmbranschen?
− Jag har alltid hållit på med teater – barnteater, amatörteater och lokalrevyer. Jag gick drama på gymnasiet och har sökt till scenskolan. Fast egentligen var det här med att få stå på scen aldrig så viktigt för mig. Jag tyckte alltid att allt annat runtomkring var minst lika roligt, och tog gärna på mig olika uppgifter, typ ”det kan jag fixa, det kan min mamma sy”. Så i stället för att bli skådespelare utbildade jag mig på Filmarbetarutbildningen i Trollhättan. Sedan har jag jobbat mycket med både teater och film. För mig handlar det om samma sak – om möjligheten att kollektivt få skapa någon form av magi. Den nerven finns vid en teaterföreställning, men också på en filminspelning.

Hur har Sakcenter utvecklats under de år ni funnits?
− Vi har vuxit, även om lokalerna är desamma. Nästan alla filmer som spelats in i Göteborgsområdet de senaste fem åren har varit och hyrt saker hos oss. Sakcenter drivs fortfarande av oss som varit med från starten, även om vi, alla utom en, numera delvis har lämnat filmbranschen. Själv har jag utbildat mig till slöjdlärare och arbetar på en skola i Göteborg, men jag tar fortfarande mindre uppdrag inom film och teater.

Vad ser ni för utmaningar?
− Att synas och att folk ska veta att vi finns. Vi försöker vara så tillgängliga som möjligt och har drop in en dag i veckan, varje onsdag. Annars finns det en hel del utmaningar inom området scenografi och rekvisita, som att få folk att förstå vad vi som rekvisitörer gör och att förväntningarna måste anpassas till tid och pengar.

Vad tycker du behövs för att Göteborg ska fortsätta att utvecklas som filmstad?
− Fler naturliga samlingspunkter för filmarbetare vore bra. Mötesplatser som inte är i produktionssammanhang och som inte bara erbjuder det sociala, utan även kompetensutveckling. Det är lite så vi vill att Sakcenter ska fungera för scenografimänniskor. Att alla ska känna till att vi finns, att vi kan stötta varandra och vara varandras kunskapsbas.

Vad kan vi förvänta oss av dig som februari månads instagrammare?
− Jag kommer ta hjälp av mina kollegor på Sakcenter, och vill visa vad vi har i vårt förråd. Vi tänker även visa dekor- och rekvisitabilder från inspelningar, så att man får veta hur sakerna har använts. Dessutom kommer vi att dela med mig av några berättelser om olika föremål. Och så lite om Sakcenters historia, hur vi har vuxit och blivit en naturlig del av filmbranschen i Göteborg och Västra Götaland.

Text och foto: Camilla Adolfsson

Filmkontoret på instagram: https://www.instagram.com/filmkontoret/

Fakta/Mari Hansson

Gör inom film: En av flera rekvisitörer som driver Sakcenter.
År i branschen: 12
Bästa branschminne: ”Invigningen av Sakcenter. Det var häftigt att öppna för att alla slags kunder – filmarbetare, andra branscher och privatpersoner – skulle få komma och hyra våra saker.”
Favoritfilm: “E.T. the Extra-Terrestrial. Magi från barndomen.”