Göteborgsregissörernas bästa julfilmtips

Publicerad 16 december 2016

Jul och nyår är riktiga film- och tv-helger. Det är bara att sjunka ner i soffan och låta sig bli underhållen, förvånad eller kanske förfärad. Vet du inte vad du ska välja i det stora utbudet? Här kommer några filmtips från tre uppmärksammade Göteborgsregissörer.

Andrea Östlund

Andrea Östlund. Foto: Sara EllströmManusförfattare och regissör, som bland annat har jobbat med ”30 grader i februari” och till våren ska regissera tre avsnitt av SVT:s storsatsning ”Vår tid är nu”.

− Mitt bästa tips är ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton”, eftersom "ta från dom rika och ge till dom fattiga" är ett bra budskap inför julen. Jag tänker att Tage Danielsson generellt står för solidaritet och medmänsklighet och att filmen om Karl-Bertil handlar om det. Solidaritet kan gärna bli årets julklapp.

Dessutom är jag fortfarande förtjust i ”Love Actually”. Den romantiska komedin personifierad, med en fin cast och gjord på största allvar. Jag ser om den minst en gång om året och gråter minst en gång. Får se hur det blir i år!

 

Johan Storm

Johan Storm. Foto: PrivatRegisserar både spelfilm och reklamfilm, bland annat för Volvo.

− Bästa julfilmen är ”Ensam hemma”, med regi av Chris Columbus. En riktigt bra julfilm ska vara som ett stort dignande julbord. Full av smaker, på tok för mycket och när du är proppmätt och inte orkar mer, så avrundas det med något riktigt sötsliskigt. Filmen ska också vara omöjlig att se någon annan del av året. Så när jag säger den bästa julfilmen, så menar jag inte på något sätt den bästa filmen om julen. Det finns många andra som är betydligt bättre.

Men när man sitter bredvid sin dotter, som skrattar så hon kiknar när skurkarna lemlästas och som snyftar och håller om mig när – spoilervarning – mamman kommer hem till jul, då funkar inte något filmvetande eller intellekt. Då går det direkt till hjärtat.

Gabriela Pichler

Gabriela Pichler - Foto: Tobias HenrikssonMest känd för den trefaldigt Guldbaggebelönade filmen ”Äta sova dö”.

− Mitt bästa julfilmstips är ”Edward Scissorhands”, mitt alter ego när jag känner mig som mest kufig under juletid.