Clas Hakeröd har rört sig från radio och tv till film och postproduktion. I april är han Filmkontorets gästinstagrammare.

April månads instagrammare: Clas Hakeröd, postproduktion

Publicerad 1 april 2018

I en filmbransch där allt ska gå snabbare gör Clas Hakeröd sitt bästa för att hitta lösningar som funkar. Han gillar att driva utvecklingen framåt och bjuder gärna på sin kunskap. ”Jag vill bidra med det jag kan, och tror mer på karma än att ha yrkeshemligheter”, säger han.

Vad har du på gång just nu?

− Nu jobbar vi med Viaplay-serien ”Conspiracy of Silence” med skådespelare som Jens Hultén, Krister Henriksson och Vera Vitali i rollerna. Vi har nyss gjort färdigt Thomas Reckmanns dokumentär "Östersunds sjungande fotbollsspelare" och håller även på och färdigställer vinjetten till VM i pingis i Halmstad. Den kommer att visas för 380 miljoner kineser och ja, över hela världen. Dessutom är det många som börjar dra i den mjukvara vi har utvecklat.

Vad är det för mjukvara?
− För att försöka förklara det lite enkelt är det som en stor drop-box för filmklippning. Det handlar om att göra flödet från inspelningsplats till klippare så smidigt som möjligt. Mjukvaran får hela processen att gå fortare, de mänskliga misstagen att bli färre och det blir större möjligheter att komplettera scener på inspelningsplats medan skådespelarna är kvar.

Är det något ni själva känt behov av?
− Ja, särskilt när vi jobbade med ”Ettor och nollor”. Den filmades här i Göteborg och klipptes i Stockholm. Vi kände att det går att inte att hålla på så här, skicka en massa filer och hårddiskar hela tiden. Det måste gå att göra på ett bättre sätt.

Berätta lite om dig själv. Hur hamnade du i filmbranschen?
− Det är en lång resa, med flera bananskal. När jag var jätteliten ville jag bli lastbilschaufför, men annars har jag aldrig haft några direkta drömyrken. Men jag tyckte det var kul med ljud och musik och var DJ på hobbynivå som ung. Det var egentligen där det började.

Hur då?
− Jag vikarierade som ljudtekniker på Radio Göteborg, och via det jobbet fick jag – i direktsändning – kontakt med de som var med och startade upp TV4 Fyrstad. Jag frågade om de hade något åt mig och fick chansen. Det var verkligen lokal-tv på alla sätt och vis, jag var allt från fotograf och reporter till klippare och bildproducent. Det var världens bästa skola och jag fick prova i princip allt. Det har jag nytta av i mitt arbete i dag.

Du har jobbat med film och tv i ganska många år nu. Vad får dig att fortsätta?
− Det är ett levande jobb, det är inte mycket som är konstant. Det händer olika saker hela tiden. Jag brinner verkligen för problemlösning och för att driva utvecklingen framåt.

Vad tycker du utmärker Göteborg som film- och tv-stad?
− Rent postproduktionsmässigt finns det numera en betydligt stabilare grund här. Göteborg är inte längre bara en inspelningsstad, utan det finns en växtkraft även på postproduktionssidan. Förr fanns det inte så många bolag, i dag är vi fler.

Vad behövs för att ytterligare stärka filmbranschen i Göteborg?
− Mycket handlar om att lyckas behålla kreatörerna, att underlätta för bra och starka produktionsbolag som får folk att stanna och inte dra till Stockholm för att jobba. Starka produktionsbolag gör det möjligt att verka här i stan. Det ger lyftkraft och drar med sig hela cirkeln av andra verksamma i branschen.

Vad kan vi förvänta oss av dig som april månads instagrammare?
− En del nya produktioner, lite resor, roliga reklamjobb och möten med människor, inte minst spontana sådana. Och kanske kan vi visa 10-15 sekunder från ”Conspiracy of Silence”.

Text och foto: Camilla Adolfsson

Fakta/Clas Hakeröd

Gör inom film: VD, post production supervisor och producent på CAN Film.
År i branschen: 25
Bästa branschminnet: ”När vi gjorde ’Ettor och nollor’ med Johan Renck som regissör. Han är otroligt duktig, men krävande. Vi skulle gå igång med gradingen, men han hade nyss fått barn hemma i New York och ville stanna där. Jag föreslog att vi kunde komma till honom och fortsätta jobbet på hans kontor och fick till svar ”Clas, du är ett geni”. Det var ett ’moment’ för mig, att få hans respekt. Den är inte lätt att få.”
Favoritfilm: ”Starwars episode 4–6. Såg dem säkert 100 gånger under min uppväxt. Och vem ville inte vara Luke Skywalker då?”