Maskdesignern Linda Boije af Gennäs är oktober månads instagrammare för Filmkontoret. Bland de filmer hon har jobbat med märks Lukas Moodyssons Tillsammans och danska Walk with me

Månadens instagrammare oktober 2016: Maskdesignern Linda Boije af Gennäs

Publicerad 26 september 2016

Inte ett ögonbryn får vara felplockat när Linda Boije af Gennäs är i farten. Som maskdesigner är hon noggrann, bestämd och har en gedigen meritlista som ständigt fylls på med nya produktioner. Nu är det åter dags för filmjobb ute i Europa och under oktober får vi följa henne på nya äventyr.

Vad har du på gång just nu?
− Jag är headhuntad till en brittisk filmproduktion och jobbar med regissören Amma Asante. Filmen utspelar sig i Tyskland under andra världskriget och handlar om en färgad flicka som deporteras till ett koncentrationsläger. Först är jag tre veckor i London för att arbeta med förberedelser. Sedan åker jag vidare till Belgien där vi börjar filma den 25 oktober.
 
Vad har du med dig från Göteborg som filmstad när du jobbar i andra delar av världen?
− Här i regionen är vi vana vid att jobba i mindre och tätare team. Vi har inte så långt mellan leden, är ganska ”hands on” och bra på att hitta lösningar. Det kan jag ha fördel av när jag jobbar på stora filmproduktioner utomlands. Jag har märkt att folk blir förvånade över att jag har sådan koll på allt. En annan värdefull grej att ha med sig är det stöd man får från andra filmarbetare här i regionen.
 
Hur förbereder du dig inför en filminspelning?
− Jag tränar. Särskilt styrketräning. Det krävs när man som jag är 51 år och ska jobba 12-13 timmar om dagen i 7-8 veckor på en arbetsplats utan ergonomiska lösningar. Ibland får man arbeta på en stubbe i skogen, ibland hänger man i ett rep högt upp i luften. Det gäller att vara i form. Dessutom passar jag på att göra allt det där jag inte hinner när jag jobbar. Som att vila, vara i hemmet, umgås med vänner, promenera med hunden, se på film och läsa tidningar.
 
Var hittar du inspiration?
− Överallt! Inspiration kan komma där man minst anar det. Det kan vara på de mest konstiga ställen, som när man hämtar bilen på bilverkstan. Allt i vardagen inspirerar mig. Människor och miljöer.
 
Vilken är den största utmaningen med ditt jobb?
− Tiden och logistiken. En filminspelning är en kamp mot tiden och människorna man jobbar med är utspridda över hela världen, i alla fall när det handlar om större produktioner. Det är en utmaning att få allt att fungera. Särskilt när man som jag är jättenoga med allt, pedant in i minsta detalj. Men vid det här laget vet jag även vad jag kan ge lägre prioritet, vad kameran ser och inte ser.
 
Vad kan vi förvänta oss av dig som oktober månads instagrammare?
− Jag förflyttar mig snabbt och tror att ni kan få se bilder från lite oväntade platser.
 
Text och foto: Camilla Adolfsson
 
Fakta/Linda Boije af Gennäs
Gör inom film: Är maskdesigner och har det övergripande ansvaret för hur karaktärerna ska se ut.
År i branschen: 26
Bästa minnet från en filminspelning i Göteborgsregionen: ”När vi spelade in Lars von Triers film Melancholia på Tjolöholms slott. En underbar miljö och en inspelning där alla bitar fungerade.”
Favoritfilm: Pulp fiction. ”Jag gillar när karaktärerna är förhöjda och lite skruvade, utan att de slår över i löjlig komik.”

http://www.instagram.com/filmkontoret